Matt Iacopelli se s klubem dohodl na dvouleté smlouvě

Útočník Matt Iacopelli (22) uzavřel s Chicagem dvouletou smlouvu, která vstoupí v platnost po skončení letošní sezony. Iacopelli, kterého si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2014 (83. volbu získali z Calgary při trejdu Brandona Bolliga), strávil poslední dva roky na Western Michigan University a s 36 body byl letos nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Ve 40 zápasech nastřílel 20 branek a vešel se tak do první třicítky v tabulce kanonýrů celé soutěže. Iacopelli je urostlý hokejista s výbornou střelou, předcházející dva ročníky – druhý v Muskegonu v USHL a první na universitě – pro něj ale byly z hlediska produktivity zklamáním a teprve letošní rok mu vyšel podle představ. Nyní se zapojí do přípravy na farmě v Rockfordu, kde nahradí chybějícího Roye Radkea. Ten před pár dny s Chicagem podepsal smlouvu také od nové sezony, jenže musí se zraněným ramenem na operaci a k IceHogs nakonec oproti plánu po konci své sezony v Barrie v OHL nezamířil.

Hawks dotáhli výhru v Montréalu a jsou opět první na Západě

Chicago se v úterý představilo v Montréalu a když na začátku třetí třetiny proměnil Artemi Panarin sám před Pricem přihrávku Schmaltze, zdálo se, že s tříbrankovým náskokem už si hosté v pohodě dokráčí pro výhru. Jenže sedm minut před koncem snížil dorážkou zblízka Byron, smutný hrdina Habs při první a druhé inkasované brance, a o pár minut později vystřelil domácím naději Shea Weber. V závěru si však Blackhawks poradili a Jonathan Toews se po gólu do prázdné branky posunul s 269 zásahy na 7. místo před Tonyho Amonteho v klubové tabulce střelců. Corey Crawford se proti svému domácímu týmu opět vytáhl a 40 úspěšnými zákroky položil základ k tomu, aby Chicago znovu poskočilo na první místo v Západní konferenci před Minnesotu. Johnny Oduya se trefil poprvé po svém návratu z Dallasu a jedinou kaňkou na utkání s Canadiens zůstalo Anisimovovo zranění, byť se podle trenéra Quennevilla nejedná o nic vážného. „Vytvořili jsme si pěkný náskok, ale oni se po dvou akcích dostali zpátky do zápasu a najednou to bylo jen o gól. Věděli jsme, že zatlačí, jenže chtěli bychom to v takové situaci dohrát lépe a konec si pohlídat. Naštěstí jsme to zvládli a máme dva body,“ zhodnotil Patrick Kane, který se díky dvěma bodům za gól a asistenci posunul na špičku kanadského bodování NHL. Doplněno: Artem Anisimov bude chybět 3–4 týdny.

Oslabení Blackhawks vydřeli s Islanders oba body

Chicago se muselo proti Islanders obejít bez několika zraněných hráčů, k Hjalmarssonovi s Oduyou se na marodku přidali Anisimov s Darlingem a pro nemoc vypadl ze sestavy i Nick Schmaltz. Kvalitu v útočné fázi domácího celku to výrazně poznamenalo a pokud si diváci většinu zápasu neužili moc vzrušení, závěr jim to bohatě vynahradil. V první polovině utkání neuspěli v brejku ani Tavares, ani Tootoo, a přestože byli hosté v obou přesilovkách nebezpeční, skóre otevřel ve 34. minutě Brock Nelson při vlastním oslabení. Campbell propadl u mantinelu a Nelson následné přečíslení využil střelou mezi Crawfordovy betony. Díky pozornosti domácího gólmana se už do přestávky skóre neměnilo. Ve třetí třetině měli Hawks převahu, Greiss ale vychytal jak Hartmanovu tutovku, tak Panarinovu střelu z ideální pozice. Při hře v šesti už ale na Panarinovu ránu nestačil zareagovat a šlo se do prodloužení. V něm oba brankáři zazářili a bonusový bod Chicagu zajistili v nájezdech Toews s Panarinem. „Vždycky se nám dařit nemůže a někdy musíme zápasy i takhle otáčet. Ukázali jsme sílu, nevzdali jsme se a bylo fajn vidět, jak to (Panarin) na konci trefil,“ pochvaloval si Corey Crawford.

Pánik rozhodl krásným gólem, Kane nastřílel hattrick

Richard Pánik si v závěru druhé třetiny ukradl zápas proti Pittsburghu pro sebe, když se nádhernou kličkou zbavil Malkina a přesnou střelou zařídil vítězný gól. Blackhawks porazili svého soupeře v souboji dvou špičkových týmů 4:1 a kromě Pánika měl tento duel i jiné hvězdy. Scott Darling pochytal 36 střel a připsal si několik fantastických zákroků, když třeba Cullenovi ukradl zblízka gól lapačkou. Patrick Kane se nakonec radoval z hattricku, u prvních dvou zásahů těžil z výtečné práce Schmaltze a třetí branku přidal z ostrého úhlu při závěrečné hře Penguins v šesti. Jedinou kaňkou tak zůstává zranění Artema Anisimova, který zřejmě bude nějakou dobu v sestavě chybět. „V posledních čtyřech zápasech hraje na vyšší úrovni a dnes byl opět hodně vidět, z toho máme radost,“ pochvaloval si kouč Quenneville výkon Nicka Schmaltze, který právě Anisimova nahradil ve druhé formaci. „Dneska to nebyl můj nejlepší zápas, ale i tak jsme měl nějaké šance a dokázal je proměnit,“ radoval se Kane. Z posledních 11 zápasů má na kontě 12 branek.