Dallas 2 Chicago 5

10. 11. 2013 2.00, Dallas
I. třetina
Čas Tým Gól
06:10 DAL Eakin (Horcoff, Daley)
16:51 CHI Hossa 7 (Toews, Sharp)
II. třetina
Čas Tým Gól
26:54 DAL Seguin (Benn)
30:19 CHI Toews 9 (Kane, Sharp)
38:15 CHI Kane 10 (Shaw, Sharp) P
III. třetina
Čas Tým Gól
58:19 CHI Hossa 8 (Sharp, Oduya)
58:53 CHI Hjalmarsson 2 (Oduya) O EN
Tresty
Čas Tým Trest
02:07 CHI Saad (2 min hra vysokou holí)
04:08 CHI Hjalmarsson (2 min podražení)
13:15 CHI Krüger (2 min hra vysokou holí)
27:39 CHI Kane (2 min zdržování)
33:02 CHI Pirri (2 min hákování)
37:52 DAL Daley (2 min držení) 1g
58:42 CHI Krüger (2 min hra vysokou holí)
59:12 DAL Horcoff (2 min sekání)
Brankáři
Tým Od Do Brankář
CHI 00:00 60:00 Crawford 33/31 (93,90 %)
DAL 00:00 60:00 Lehtonen 30/26 (86,70 %)
Sestava
# Post Jméno
10 LK Sharp
16 C Krüger
19 C Toews
20 LK Saad
28 PK Smith
29 LK Bickell
37 C Pirri
52 LK Bollig
65 PK Shaw
81 PK Hossa
88 PK Kane
2 O Keith
4 O Hjalmarsson
7 O Seabrook
8 O Leddy
17 O Brookbank
27 O Oduya
32 O Rozsíval
11 LK Morin (Zdravý)
26 C Handzuš (Zraněný)
51 C Mills (Zraněný)
6 O Kostka (Zraněný)
Rozhodčí
Role Jméno
Hlavní Hasenfratz, Hebert
Čároví Nelson, Sharrers
Patrick Kane slaví svůj gól, který se později ukázal být vítězným
Patrick Kane slaví svůj gól, který se později ukázal být vítězným

Blackhawks vyhráli v Dallasu 5:2, Sharp přihrál na 4 branky

Když se ve 36. minutě vracel z trestné lavice Brandon Pirri, ubránili Blackhawks už pátou přesilovku Stars. Dallas sice do té doby dvakrát získal náskok, nejprve ale připravil gól pro Mariána Hossu Jonathan Toews a chicagský kapitán pak se štěstím sám odpověděl na pěkný gól Tylera Seguina. V závěru druhé třetiny Hawks svou početní výhodu rychle využili, když pohlednou akci zakončil Patrick Kane. Kari Lehtonen poté ještě před přestávkou chytil Kanovi brejk, Chicago už si ale ve třetí části výhru pohlídalo a závěrečný tlak odmítl z brejku svým druhým gólem v utkání Hossa.

Oba brankáři si v průběhu utkání připsali několik těžkých zákroků a fanoušci se na tribunách určitě nenudili. V Dallasu se přišlo na zápas podívat poměrně dost lidí v dresech Blackhawks, během zápasu byli několikrát hodně slyšet a Chicagu tak v určitých momentech vytvořili téměř domácí prostředí.

Blackhawks nabídli svému soupeři několik přesilovek zbytečnými fauly na polovině Stars, Dallasu se ale v početní výhodě příliš nedařilo. Jen dvě vteřiny poté, co z trestné lavice naskočil zpět do hry Niklas Hjalmarsson, ale otevřel skóre Cody Eakin, který projevil největší důraz na brankovišti. Hawks ale odpověděli rychle, a po akci Toewse se na brakovišti prosadil volný Hossa.

Ve 27. minutě byl nejúdernější útok Hawks po pěkné akci v útočném pásmu trochu vlažnější při bránění, Jamie Benn chytrou přihrávkou našel volného Seguina a ten nedal Coreymu Crawfordovi šanci. Domácí pak nevyužili další dvě přesilovky a ve zbytku utkání už žádný gól nepřidali. V 31. minutě se naopak podařilo Chicagu vyrovnat. Kari Lehtonen výtečným zákrokem chytil gól Toewsovi, jím vyražený puk se ale v brankovišti zamotal do výstroje Erika Colea a nakonec doputoval za čáru.

Ještě ve druhé části Hawks získali poprvé v utkání náskok. Patrick Sharp zatáhl puk při první přesilovce hostujícího týmu, jeho přihrávku pak Andrew Shaw posunul doprava na volného Kanea a ten propálil Lehtonena potřetí. Byla to už jeho 10. trefa v této sezoně a dělí se tak o 6. místo mezi nejlepšími kanonýry soutěže. O chvilku později mohl přidat další branku, po pěkné přihrávce Shawa jel sám na Lehtonena, ten ale jeho pokus mezi betony vyrazil do rohu.

Kari Lehtonen při zákroku, kterým zlikvidoval brejk Patricka Kanea na konci druhé třetiny
Kari Lehtonen při zákroku, kterým zlikvidoval brejk Patricka Kanea na konci druhé třetiny

Ve třetí třetině se Stars snažili o vyrovnání, Crawford ale ve spolupráci s dobře fungující obranou odolal. Chvíli před koncem Hawks nakonec zvýšili své vedení. Sharp posunul přes loňského nováčka Brendena Dillona do brejku Hossovi a ten si s Lehtonenem lehce poradil přesnou střelou. Při vyloučení Marcuse Krügera zkoušel Dallas při hře v šesti oživit naději na zvrat, přes celé hřiště ale trefil odkrytou branku Niklas Hjalmarsson a uzavřel konečné skóre na 5:2 pro Chicago.

Obránce Sheldon Brookbank nastoupil na netradičním místě na pravém křídle třetí formace, Jeremy Morin tak znovu zůstal jen na tribuně.

„Z těch vyloučení na začátku jsme byli rozladění, ale nabádali jsme se k trpělivosti,“ pověděl Patrick Sharp, který asistoval u 4 gólů. „Proměnili jsme přesilovku, veděli jsme že to přijde dříve nebo později.“

„Za brankou to udělal výborně, hned jak se dostal před obránce, tak jsem se snažil najít si před brankou místo,“ chválil kapitána Toews při druhé brance Marián Hossa. „Perfektně mě pak našel.“

„Měli jsme několik dobrých šancí, ale nedali jsme je,“ řekl trenér Dallasu Lindy Ruff. „Oni využili naší velké chyby v oslabení, druhou třetinu jsme asi měli dohrát na 2:2. Odevzdali jsme jim to a to bolí.“

„Byl to jeden z těch zápasů, které rozhoduje hra v přesilovce a oslabení,“ uvedl kouč Blackhawks Joel Qunneville. „Naše hra ve čtyřech byla výtečná a v přesilovce jsme dali pěkný gól. Celkově to byl podařený zápas, pokud tedy vynechám ta vyloučení.“