Chicago 4 3 Los Angeles 5 4

2. 6. 2014 2.00, Chicago
I. třetina
Čas Tým Gól
05:06 CHI Saad 6 (Kane, Shaw)
08:36 CHI Toews 9 (Kane, Seabrook) P
16:31 LAK Carter (Brown, Toffoli)
17:22 LAK Williams (Voynov, King)
17:34 CHI Sharp 4 (Krüger)
II. třetina
Čas Tým Gól
30:31 LAK Toffoli (Greene, King)
38:25 CHI Sharp 5 (Saad) P
III. třetina
Čas Tým Gól
52:43 LAK Gáborík (Brown, Kopitar)
Prodloužení
Čas Tým Gól
65:47 LAK Martinez (Williams, Greene)
Tresty
Čas Tým Trest
07:53 LAK Williasm (2 min podražení) 1g
09:10 CHI Seabrook (2 min krosček)
27:01 LAK Richards (2 min hákování)
32:11 LAK Mitchell (2 min naražení na mantinel)
33:24 LAK Doughty (2 min krosček)
34:40 CHI Saad (2 min sekání)
37:15 LAK Lewis (2 min držení) 1g
Brankáři
Tým Od Do Brankář
CHI 00:00 65:47 Crawford 32/27 (84,40 %)
LAK 00:00 65:47 Quick 41/37 (90,20 %)
Sestava
# Post Jméno
10 LK Sharp
16 C Krüger
19 C Toews
20 LK Saad
23 PK Versteeg
26 C Handzuš
28 PK Smith
29 LK Bickell
52 LK Bollig
65 PK Shaw
81 PK Hossa
88 PK Kane
2 O Keith
4 O Hjalmarsson
7 O Seabrook
8 O Leddy
27 O Oduya
32 O Rozsíval
11 LK Morin (Zdravý)
12 C Regin (Zdravý)
40 LK Mashinter (Zdravý)
42 C Nordström (Zdravý)
5 O Rundblad (Zdravý)
17 O Brookbank (Zdravý)
44 O Dahlbeck (Zdravý)
30 B LaBarbera (Zdravý)
39 B Khabibulin (Zraněný)
Rozhodčí
Role Jméno
Hlavní McCauley, O’Halloran
Čároví Driscoll, Heyer
Hráči Kings slaví postupový gól
Hráči Kings slaví postupový gól

Chicago ztratilo třikrát náskok, do finále postupují Kings

Blackhawks celkem třikrát v utkání získali náskok, hosté ale dokázali pokaždé vyrovnat a v 6. minutě prodloužení rozhodl obránce Alec Martinez, jehož rána se odrazila od Nicka Leddyho přes bezmocného Crawforda. Chicago vedlo už v 9. minutě 2:0 po gólech Saada a Toewse, ještě do přestávky ale během 63 vteřin vstřelili Kings dva góly a domácím stihl vrátit náskok Patrick Sharp, když Quicka zaskočil lehkou střelou, která se nepříjemně odrazila od ledu. V první třetině měli více ze hry hosté, ve druhé se ale často hrálo na jednu branku. V 31. srovnal z dorážky Toffoli a Kings pak hráli několik oslabení. Zvládli i minutu ve třech, nakonec ale inkasovali po ráně Sharpa. Ve třetí části tempo trochu opadlo, slušné šance Hawks nevyužili Bickell se Smithem a na druhé straně se prosadil z dorážky Gáborík. Kings vyhráli potřetí za sebou 7. zápas na ledě soupeře a ve středu zahájí doma finále proti Rangers.

Dustin Brown s trofejí pro vítěze Západní konference
Dustin Brown s trofejí pro vítěze Západní konference

Do sestavy se místo Sheldona Brookbanka vrátil Kris Versteeg, celkem ale odehrál jen 3:44. Ještě o něco méně, pouze 2:28 strávil na ledě Brandon Bollig. Nejvytíženějším mužem zápasu byl Duncan Keith, který odehrál 32:12 a společně s Mariánem Hossou vystřelil 6× na branku. Bryan Bickell nasbíral 5 hitů, Ben Smith zblokoval 6 střel a Niklas Hjalmarsson 5. Keith s Hjamarssonem zaznamenali +1, všichni ostatní obránce, stejně jako Bickell a Hossa, si připsali -2.

Matt Greene a Jarret Stoll nasbírali +3, Drew Doughty -2. Justin Williams opět potvrdil svou pověst specialisty na sedmé zápasy, když jeden gól vstřelil a u vítězného asistoval. Osm střel vyslal na Crawfordovu branku Dustin Brown, Greene zaznamenal 6 hitů, Doughty 5.

Marián Gáborík vyrovnává na 4:4
Marián Gáborík vyrovnává na 4:4

„Byli jsme hodně blízko, abychom se dostali do finiše. Je to náročná soutěž, je obtížné se dostat až do finále o Stanley Cup. Jsem hrdý na naše hráče a na to, jak bojovali,“ pověděl trenér Joel Quenneville. „Zažil jsem už pár těžkých porážek, ale žádnou jako je tahle. Oba týmy podle mě na ledě nechaly všechno. Když se ohlédneme, tak v letošní sezoně se nám toho hodně podařilo.“

„Není to sranda, když vám chybí kousek. Obzvlášť když víme, o co jsme přišli,“ uvedl kapitán Jonathan Toews. „Nemyslíme si, že jsme si tohle zasloužili. Lidé brzy zapomenou na tým, který neuspěl, takovým týmem nikdy být nechceme.“

„Je to těžké. Teď to bolí, to je jasné. Nevím co víc k tomu říct,“ pověděl Patrick Sharp. „Byl jsem na ledě, to musím zblokovat,“ sypal si popel na hlavu Ben Smith, který v utkání zastavil šest střel Kings.

Brandon Saad se raduje z úvodní branky zápasu
Brandon Saad se raduje z úvodní branky zápasu

„Radši bychom sedmé zápasy nehráli, ale když máte sérii proti obhájcům titulu, tak je dobrá šance, že na něj dojde. Pokusíme se porazil New York Rangers a teprve pak o sobě můžeme tvrdit, že máme skutečně výjimečný tým,“ řekl trenér Kings Darryl Sutter a odrazil otázku na Justina Williamse, nejproduktivnějšího hráče historie NHL v sedmých zápasech: „V sedmém utkání potřebujete každého hráče.“

„Loni jsem měl pocit, že měli o trochu lepší tým, ale letos jsme si mysleli, že jsme lepším týmem my,“ říká Drew Doughty. „Pokud je někdo z nás před prvním zápasem finále unavený, tak je něco špatně,“ burcuje už s ohledem na posledního soupeře Jeff Carter.

Bryan Bickell v souboji s Drew Doughtym
Bryan Bickell v souboji s Drew Doughtym

Blackhawks mají za poslední dvě sezony bilancí v 5, 6 a 7. zápasech 13:1. Letos získali 6× dvougólové vedení, pouze jednou ale dokázali takový zápas dovést do vítězného konce. Joelu Quennevillovi chybí jediná výhra do 100 v jeho trenérské kariéře, v historické tabulce Blackhawks zůstává s 57 vítězstvími na děleném prvním místě (společně s Billym Reayem). Jonathan Toews poskočil na 6. místo v klubové statistice produktivy v playoff (81) před bývalého obránce Douga Wilsona, dnes GM San José. Patrick Sharp vyrovnal na 5. příčce s 37 zásahy Patricka Kanea a právě Kane překonal na 6. místě v asistencích (54) bývalého obránce Pierra Pilota.

Hráči Kings a Blackhawks si podávají ruce
Hráči Kings a Blackhawks si podávají ruce