Tampa Bay 4 1 Chicago 3 1

7. 6. 2015 1.15, Tampa
I. třetina
Čas Tým Gól
12:56 TBL Paquette (Callahan, Hedman)
II. třetina
Čas Tým Gól
23:04 CHI Shaw 5 (Krüger, Desjardins)
25:20 CHI Teräväinen 4 (Hossa, Sharp) P
26:52 TBL Kucherov (Garrison, Coburn)
33:58 TBL Johnson (Kucherov)
III. třetina
Čas Tým Gól
43:38 CHI Seabrook 7 (Toews, Oduya)
48:49 TBL Garrison (Hedman, Callahan) P
Tresty
Čas Tým Trest
18:28 CHI Oduya (2 min podražení)
24:26 TBL Killorn (2 min hákování) 1g
29:24 TBL Coburn (2 min držení)
44:59 CHI Sharp (2 min sekání)
47:17 CHI Sharp (2 min hra vysokou holí) 1g
53:08 TBL Šustr (2 min zdržování)
Brankáři
Tým Od Do Brankář
CHI 00:00 60:00 Crawford 24/20 (83,30 %)
TBL 00:00 50:47 Bishop 24/21 (87,50 %)
TBL 50:47 60:00 Vasilevskiy 5/5 (100,00 %)
Sestava
# Post Jméno
10 LK Sharp
11 LK Desjardins
16 C Krüger
19 C Toews
20 LK Saad
23 PK Versteeg
65 PK Shaw
80 C Vermette
81 PK Hossa
86 C Teräväinen
88 PK Kane
91 C Richards
2 O Keith
4 O Hjalmarsson
5 O Rundblad
7 O Seabrook
26 O Cumiskey
27 O Oduya
13 LK Carcillo (Zdravý)
24 C Danault (Zdravý)
29 LK Bickell (Zraněný)
38 PK Hartman (Zdravý)
42 C Nordström (Zdravý)
17 O Pokka (Zdravý)
32 O Rozsíval (Zraněný)
43 O Svedberg (Zdravý)
44 O Timonen (Zdravý)
47 O Paliotta (Zdravý)
57 O Van Riemsdyk (Zraněný)
31 B Raanta (Zdravý)
Rozhodčí
Role Jméno
Hlavní O’Halloran, Pollock, Sutherland
Čároví Amell, Heyer, Racicot
Brent Seabrook a radující se hráči Tampy Bay
Brent Seabrook a radující se hráči Tampy Bay

Lightning v dramatickém utkání vyrovnali, série je 1:1

Tampa Bay po výhře ve druhém utkání 4:3 srovnala stav série, Blackhawks se ale i tak mohou těšit, že se do Chicaga vracejí s nově nabytou výhodou domácího prostředí. Lightning opět otevřeli skóre, povedené střídání zakončil přesnou ranou Paquette. Hawks pak sice ve druhé třetině otočili stav po trefách Shawa a Teräväinena v přesilovce, do přestávky však šli s náskokem znovu domácí. Šikovnou tečí srovnal Kucherov a z brankové čáry zaskočil Crawforda Johnson. Při gólové ráně Seabrooka ve 44. minutě se brankář Tampy Bishop zlobil na rozhodčí kvůli práci Hossy na brankovišti, sporná trefa ale platila. Rozhodující moment tak přišel až o chvilku později, kdy byl dvakrát rychle po sobě vyloučen Sharp a s výraznou tečí Desjardinse skóroval Garrison. Zraněného Bishopa nahradil v brance Vasilevskiy, do konce duelu byl bezchybný a Tampa tak své vedení udržela. Doplněno: Seabrook, Toews a Teräväinen se zapsali do historických tabulek.

Druhé utkání přineslo otevřenější hokej, oba týmy měly celkem dost slibných šancí a nakonec padlo sedm branek. Crawfordovi pomohla dvakrát tyčka, předvedl několik pěkných zákroků, gól Johnsona z brankové čáry, který si srazil tělem na bližší tyčku ale patří k těm nejhorším, které chicagský gólman v letošním playoff inkasoval.

Ben Bishop měl opět potíže v momentech, kdy bylo kolem jeho brankoviště rušno, jinak ale chytal jistě a spolehlivě. Zápas ale nedokončil, pro blíže nespecifikované zdravotní potíže (údajně tříslo nebo koleno) nejprve před vítěznou brankou pustil Vasilevskiye do branky jen na krátko, brzy poté se ale ruský náhradník dostal do hry znovu a už utkání dochytal. Ve složité situaci si poradil na výbornou, párkrát prokázal svou obratnost a přispěl tak k výhře 4:3.

Johnny Oduya v souboji s J.T. Brownem
Johnny Oduya v souboji s J.T. Brownem

Blackhawks ve druhé třetině otočili skóre, když svůj povedený výkon z tohoto utkání korunovala čtvrtá lajna gólem Shawa, který na brankovišti dotlačil puk za čáru po střele Desjardinse. O dvě minuty později si Teräväinen vyměnil puk s Hossou a v přesilovce pěknou střelou překonal Bishopa podruhé. Jenže domácí měli rychlou odpověď, chytrou ránu Garrisona usměrnil pod Crawfordem do sítě Kucherov a Triplets pak přidali i další zásah. Johnson se z rohu posunul blíž k brance a Crawforda zaskočil střelou zpoza brankové čáry.

Ve třetí části se posedmé v playoff prosadil Brent Seabrook, jeho gól byl nicméně sporný. Marián Hossa měl svou hůl mezi betony Bishopa a z opakovaných záběrů není úplně zřejmé jestli domácího gólmana do nohy zasáhl. Rozhodčí branku uznali, aktivitu slovenského útočníka jako nedovolené bránění neposoudili a bylo tak znovu srovnáno. Vítězný gól tak Lightning vstřelili až o chvíli později. Patrick Sharp nejprve podrazil Strålmana hluboko v útočném pásmu a krátce po svém návratu na led putoval na trestnou lavici znovu, tentokrát za hru vysokou holí. Při jeho druhém vyloučení tečoval jinak velmi dobře hrající Desjardins ránu Garrisona, která zapadla přesně k levé tyčce.

Blackhawks měli příležitosti k vyrovnání, jenže Vasilevskiy si poradil a Tampa už náskok ubránila. Kouč Quenneville zkusil na konci opět rozdělit Toewse a Kanea, na změny už ale nebylo moc času.

Vítězný gól Jasona Garrisona
Vítězný gól Jasona Garrisona

Nejvíce času na ledě strávil Duncan Keith, 28:52, Brent Seabrook odehrál jen o devět vteřin méně. Rundblad (7:48) a Cumiskey (5:08) odehráli podobně jako v prvním duelu. Z útočníků byl nejnasazovanější Brandon Saad, 21:07. Nejčastěji střílel Brad Richards, pětkrát, Patrick Sharp nasbíral pět hitů a Niklas Hjalmarsson zblokoval čtyři střely. Blackhawks v úvodu utkání často prohrávali vhazování, nakonec mají ale statistiky na buly výrazně aktivnější, 35:19.

Za domácí hrál nejvíce Victor Hedman, 25:51, z útočníků pak Valteri Filppula, 19:34. Johnson, Hedman a JT Brown stříleli každý třikrát, Kucherov a dobře hrající Ryan Callahan si každý připsali po pěti střetech.

„Na konci jsme to chtěli zkusit srovnat, ale někdy se vám prostě v takové chvíli nedaří,“ pověděl kapitán Jonathan Toews. „Inkasovali jsme pokaždé, když se nám povedlo vyrovnat a dostat se zpátky do zápasu. Pak už nám nezbyl žádný čas.“

„Nervózní? Možná na začátku, ale po pár střelách už to bylo lepší. Vždycky jsme připravený a soustředím se na to, že bych mohl jít do zápasu,“ říká Andrei Vasilevskiy, první gólman od roku 1928, který vyhrál svůj první zápas v playoff jako utkání finálové série, ve kterém začínal jako náhradník. Na ledě byl totiž při vítězné brance Garrisona a výhru si tak do statistik zapíše právě on.

Tyler Johnson při gólu na 3:2
Tyler Johnson při gólu na 3:2

„Dneska se hrálo ve velké rychlosti,“ tvrdí Steven Stamkos. „Několik minut to bylo nahoru-dolů, tak jak asi většina lidí očekávala. Nás to s ohledem na to, že se hraje finále a že mají tak rychlé a šikovné hráče, nepřekvapuje.“

„Během playoff se učíme za pochodu. V minulém utkání to byla jedna taková lekce, to se nám ještě nestalo. Takže když to bylo teď zase stejné, co s tím uděláte?,“ ptal se řečnicky domácí trenér Jon Cooper. „Tentokrát to bylo ve druhé třetině, vedli jsme 1:0 a dvakrát rychle inkasovali. Na střídačce jsme nepanikařili, nenechali jsme se odradit. Naopak jsme byli naštvaní a chtěli s tím něco udělat.“

„Chci chytit každou střelu, takže mě to štve. Tím spíš ty dva góly, které jsem mohl mít,“ vyjádřil se Corey Crawford. „Musíte se dívat dopředu a nevěšet hlavu. V tuhle část sezony se hrají těsné zápasy a když pustím dvě branky, které bych měl chytat, tak je to frustrující. Cítil jsem se dobře, na puk jsem viděl. Byla to trochu náhoda, ale příště musím být určitě lepší.“

„Nemyslím si, že rádi měníme svou hru,“ řekl Tyler Johnson. „Neradi říkáme, že máme několik plánů, jak se během série přizpůsobit soupeři. Pokud se budeme držet toho, co chceme hrát a co nám funguje, tak to bude vypadat často jako teď.“

Andrei Vasilevskiy zasahuje při šanci Brandona Saada
Andrei Vasilevskiy zasahuje při šanci Brandona Saada

Brent Seabrook překonal klubový rekord v počtu gólů obránce v jednom ročníku playoff. Jeho sedmý zásah ho posunul před Chrise Cheliose, který se na jaře 1992 trefil šestkrát (Blackhawks v té sezoně prohráli ve finále s Pittsburghem). Jonathan Toews si při Seabrookově brance připsal asistenci a jako šestý hráč v chicagské historii dosáhl na hranici 100 bodů v playoff. Před ním se to podařilo Stanu Mikitovi (155 bodů), Denisi Savardovi (131), Bobbymu Hullovi (116), Patricku Kaneovi (111) a Stevu Larmerovi (107). Teuvo Teräväinen se zapsal mezi střelce v prvním i druhém finálovém duelu a je tak pátým nováčkem v historii NHL, který skóroval v prvních dvou zápasech rozhodující série. Naposledy se to podařilo před šesti lety Justinu Abdelkaderovi z Detroitu.