Chicago 2 4 Tampa Bay 0 2

16. 6. 2015 2.00, Chicago
I. třetina
Čas Tým Gól
II. třetina
Čas Tým Gól
37:13 CHI Keith 3 (Kane, Richards)
III. třetina
Čas Tým Gól
54:46 CHI Kane 11 (Richards, Saad)
Tresty
Čas Tým Trest
08:35 TBL Paquette (2 min podražení)
13:53 TBL Boyle (2 min hrubost)
39:13 TBL Palát (2 min faul loktem)
56:21 CHI Desjardins (2 min podražení)
Brankáři
Tým Od Do Brankář
CHI 00:00 60:00 Crawford 25/25 (100,00 %)
TBL 00:00 60:00 Bishop 32/30 (93,80 %)
Sestava
# Post Jméno
10 LK Sharp
11 LK Desjardins
16 C Krüger
19 C Toews
20 LK Saad
23 PK Versteeg
65 PK Shaw
80 C Vermette
81 PK Hossa
86 C Teräväinen
88 PK Kane
91 C Richards
2 O Keith
4 O Hjalmarsson
7 O Seabrook
27 O Oduya
44 O Timonen
57 O Van Riemsdyk
13 LK Carcillo (Zdravý)
24 C Danault (Zdravý)
29 LK Bickell (Zdravý)
38 PK Hartman (Zdravý)
42 C Nordström (Zdravý)
5 O Rundblad (Zdravý)
17 O Pokka (Zdravý)
26 O Cumiskey (Zdravý)
32 O Rozsíval (Zraněný)
43 O Svedberg (Zdravý)
47 O Paliotta (Zdravý)
31 B Raanta (Zdravý)
Rozhodčí
Role Jméno
Hlavní O’Halloran, Pollock, Sutherland
Čároví Amell, Heyer, Racicot
Hráči Blackhawks se Stanley Cupem
Hráči Blackhawks se Stanley Cupem

Champions! Blackhawks vybojovali třetí pohár za 6 let

Chicago zvítězilo v šestém utkání na domácím ledě 2:0 a získalo třetí Stanley Cup za posledních šest sezon a šestý celkově. Rozhodující branku vstřelil ve 38. minutě Duncan Keith, když po Kaneově přihrávce dorazil svou vlastní střelu. V 55. minutě pak Richards připravil gólovou pojistku pro Kanea a ve zbytku zápasu už si Hawks poradili. Brankář Crawford byl opět vynikající a čisté konto si vysloužil 25 zásahy. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff obdržel Duncan Keith. Osm hráčů Chicaga se raduje ze svého třetího poháru (Toews, Kane, Sharp, Hossa, Keith, Seabrook, Hjalmarsson a Bickell), Kimmo Timonen se loučí s aktivní kariérou svou první výhrou. Poprvé se radovali také další letošní posily Vermette a Desjardins nebo nováčci Teräväinen a Van Riemsdyk. Brad Richards si zopakoval výhru po 11 letech, kdy triumfoval právě v dresu Lightning.

Duncan Keith střílí první branku utkání
Duncan Keith střílí první branku utkání

V Chicagu byla večer opět bouřka a hustý déšť se projevil zvýšenou vlhkostí v hale. Horší led a lehká nervozita na obou stranách sice poznamenala kvalitu hokeje, diváci v United Center se ale určitě nenudili. Skóre mohl otevřít Stamkos, jenže svou ranou jen označkoval břevno. Blackhawks měli své největší šance v přesilovkách při trestech Paquetta a Boylea. Polovina hry v početní převaze jim sice vždy hrubě nevyšla, v té druhé ale svého soupeře zatlačili do defenzívy. Terävainenovu střelu zblízka Bishop fantasticky vykopl a poradil si také v šanci Toewse.

Ve druhé třetině měl obrovskou šanci Stamkos, sám před Crawfordem ale nedokázal zakončit přesně a chicagský gólman betonem zasáhl. Delší dobu se pak nepřerušovalo a hra se přelévala ze strany na stranu. Skóre otevřel až ve 38. minutě Duncan Keith, když si najel do druhé vlny na přihrávku Patricka Kanea a dorazil svou následnou střelu do sítě. Krátce před přestávkou pak mohl zvýšit Seabrook, jeho střelu v přesilovce však zastavila tyčka Bishopovy branky.

Corey Crawford zasahuje při šanci Stevena Stamkose
Corey Crawford zasahuje při šanci Stevena Stamkose

Ve třetí části si oba brankáři připsali několik dalších složitějších zákroků, hostujícímu celku už ale čas rychle utíkal. Situace se pro Tampu zkomplikovala v 55. minutě, když Saad přenechal Richardsovi, ten naznačil střelu a přihrál přesně Kaneovi, pro kterého už nebyl problém trefit odkrytou branku. Tři a půl minuty před koncem pak zbytečně fauloval v útočném pásmu Desjardins a Lightning dostali poslední příležitost se zápasem něco udělat. Crawford zneškodnil jednu těžkou střelu a jinak si Blackhawks vcelku věděli rady. Do prázdné mohl definitivně rozhodnout právě Desjardins, jenže branku těsně minul. Víc už se pak v utkání nestalo a Chicago získalo svůj první Stanley Cup na domácím ledě od roku 1938.

Duncan Keith s Conn Smythe Trophy
Duncan Keith s Conn Smythe Trophy

Na pohár si hráči sice chvíli počkali, z následných oslav ale bylo patrné, že jim to vůbec nevadí. Nejprve převzal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče playoff obránce Duncan Keith, který ve vyřazovacích bojích odehrál 715 minut. Stal se tak čtvrtým hráčem v historii, kterému se povedlo zdolat hranici 700 minut, letos to navíc bylo o celých 92 minut více než druhý v pořadí Victor Hedman. Smythovu trofej získal obránce podesáté, jen Bobbymu Orrovi se to povedlo v kariéře dvakrát. Ocenění dostal Keith po jednoznačném hlasování, všechny pověřené osoby zvolily jednatřicetiletého rodáka z Winnipegu.

Kapitán Jonathan Toews zvedl Stanley Cup nad hlavu potřetí za posledních šest let a předal jej Kimmu Timonenovi, finskému veteránovi, který odehrál svůj poslední zápas v kariéře. Na pohár čekal 16 sezon, 1108 utkání v základní části a 105 zápasů v playoff. Nejblíže se bývalý hokejista Nashvillu nebo Philadelphie dostal v roce 2010, kdy Flyers ve finále prohráli právě s Chicagem.

Kimmo Timonen s pohárem
Kimmo Timonen s pohárem

Po Timonenovi převzal pohár Antoine Vermette, který na titul čekal 11 sezon (834 + 78 utkání za Ottawu, Columbus a Phoenix/Arizonu) a jedno neúspěšné finále už má také za sebou. Svou nováčkovskou sezonu prožil Vermette v kanadském hlavním městě před 11 lety, kdy se ze zisku Stanley Cupu radovala Tampa Bay. Brad Richards tehdy získal Conn Smythe Trophy a nyní se proti týmu, se kterým tehdy triumfoval, raduje ze svého druhého poháru. Loni bojoval ve finále společně s Antonem Strålmanem a Brianem Boylem, svými dnešními soupeři, jeho Rangers ale nestačili na LA. Právě Richards si vzal trofej od Vermetta a předal ji dalšímu hráči, který Blackhawks posílil během uzávěrky přestupů. Andrew Desjardins, 28letý kanadský hokejista, hraje v NHL pátým rokem a dosud působil v San José. Na řadu pak už přišli Patrick Kane, Marián Hossa a další. S týmem se na ledě radovali ve výstroji také náhradníci Bickell, Raanta, Rundblad, Cumiskey, Nodström, Carcillo nebo Svedberg, obrovitý švédský obránce, který na svůj debut v NHL ještě čeká.

Blackhawks si letos udrželi perfektní bilanci 33 výher, když vedli po druhé třetině. Kouč Joel Quenneville, který dovedl Chicago ke všem třem titulům za poslední léta, má perfektní statistiku z 6. zápasů série, pokud za stavu 2:2 vyhrál páté utkání, tak pokaždé z 10 případů sérii následně ukončil. Tampa Bay dnešním zápasem vyrovnala rekord NHL v počtu utkání v jednom ročníku playoff. Hráči Lightning nastoupili k 26 duelům z 28 možných.

Hráči Blackhawks slaví těsně po skončení zápasu
Hráči Blackhawks slaví těsně po skončení zápasu

Teprve podruhé v historii soutěže skončilo prvních pět finálových duelů jednogólovým rozdílem. Ještě nikdy se však nestalo, aby pět utkání nezískal ani jeden ze soupeřů větší než pouze těsný jednobrankový náskok. O dva góly vedlo pouze Chicago několik posledních minut rozhodujícího šestého střetnutí…

Do klubové historie se zapsal brankář Corey Crawford. Přes pochybné výkony v úvodní sérii s Nashvillem se postupně propracoval k fantastické formě a neustále dokazuje, že jsou jeho kritici o krok pozadu. V posledním utkání sezony vychytal čisté konto a vyrovnal se v počtu výher v playoff Tony Espositovi, který je s 45 na první příčce historických tabulek Blackhawks.

Marián Hossa s pohárem
Marián Hossa s pohárem

Po konci sezony také vyplulo na povrch, s jakými zraněními se hokejisté na obou stranách barikády museli potýkat. Tyler Johnson, s 23 body nejproduktivnější hráč playoff (Patrick Kane získal stejný počet bodů v menším počtu utkání, ale vstřelil méně branek) dohrával finálovou sérii se zlomeným zápěstím. Že není úplně zdravotně fit bylo znát nejen na jeho povadlé produktivitě, ale hlavně na tom, že jej ve druhém utkání proti Chicagu na vhazování plně nahradil Ondřej Palát. Brankář Ben Bishop dohrával sezonu s utrženým tříslem. Zdravotní potíže méně závažnějšího charakteru měli snad všichni hráči, v týmu Hawks minimálně Johnny Oduya, Kris Versteeg a Marcus Krüger.

Blackhawks čeká v létě několik důležitých rozhodnutí ohledně sestavy pro příští rok, několik hráčů už má nyní téměř 100% jistotu, že budou v nejbližších týdnech hledat nové angažmá. V tuto chvíli se ale mohou radovat ze zisku svého prvního, druhého nebo třetího poháru a oslavit výhru doma v Chicagu. Celkové vítězství přineslo fantastickou tečku příběhům Kimmo Timonena nebo Scotta Darlinga, brankáře, který ještě před pár lety utápěl své schopnosti v alkoholu a nejnižších zámořských soutěžích. Klub jistě v těchto momentech vzpomíná na Clinta Reifa, kustoda, který v průběhu sezony skonal ve svém příliš mladém věku. Tím největším příběhem je ale definitivní nástup sedmi hokejistů a trenéra Quennevilla, kteří získali svůj třetí pohár, do panteonu hokejových hrdinů a mezi klubové legendy Chicaga Blackhawks.

Patrick Kane s pohárem
Patrick Kane s pohárem

„Víme, že nás čeká krátké léto, ale tak jsme si to přáli. Dneska se asi moc nevyspíme,“ říká Patrick Kane. „To je konec. Končím s hokejem jako vítěz Stanley Cupu. Víc si už přát nemůžu,“ pověděl Kimmo Timonen.

„Když jsem tady podepsal smlouvu na 12 let, doufal jsem, že jednou vyhrajeme. Ale získat tři poháry za šest let, tomu bych nikdy nevěřil,“ vyjádřil se Marián Hossa a chválil své spoluhráče Keitha s Toewsem. „Jasně nejlepší obránce, dokazoval to neustále. Byl nezastavitelný. V kabině máme ohromnou sílu, Jonathanem Toewsem počínaje. Je to rozený vůdce.“

„Nikdy jsem neviděl na vlastní oči lepšího hráče. Hned na začátku playoff zařadil jinou rychlost, to bylo něco úžasného,“ ocenil Duncana Keitha útočník Brad Richards.

Jonathan Toews s pohárem
Jonathan Toews s pohárem
Antoine Vermette s pohárem
Antoine Vermette s pohárem
Brad Richards s pohárem
Brad Richards s pohárem
Trenér Joel Quenneville s pohárem
Trenér Joel Quenneville s pohárem
Majitel Rocky Wirtz s pohárem
Majitel Rocky Wirtz s pohárem
Týmová fotka s pohárem
Týmová fotka s pohárem