Draft 2009: Chicago získalo Olsena

Blackhawks v prvním kole zůstali na své 28. příčce, ze které draftovali kanadského obránce Dylana Olsena. Důrazný zádak hraje v týmu Camrose v nižší juniorské soutěži AJHL a na podzim by měl nastoupit na Universitu Minnesota-Duluth.

Před svou volbou byl GM Dale Tallon na telefonu a údajně jednal o výměně svého výběru s Tampou Bay. Nakonec se ale rozhodl neměnit a zvolil Dylana Olsena. Lighting se následně dohodli s Detroitem, který draftoval po Chicagu a ukázali na útočníka Cartera Ashtona. Red Wings získali 32. výběr v pořadí a Hawks prý byli přesvědčení, že v tu chvíli už nebude k dispozici ani Olsen, ani Simon Després, kterého si z 30. pozice zajistil Pittsburgh. Jak Olsen, tak Després jsou stylově přirovnáváni mj. k Brentu Seabrookovi a patřili k hráčům, kteří se Blackhawks zamlouvali.

Na 28. příčce již nebylo mnoho solidních obránců k dispozici, nečekaně vysoko si Islanders zajistili Calvina De Haana, Calgary získalo Tima Erixona, Columbus Johna Moora a Minnesota Nicka Leddyho. Blackhawks tak mohli vybrat buď Olsena nebo Desprése, případně zvolit útočníka (Ashton, Landon Ferraro, Ryan O'Reilly, Jeremy Morin, Ethan Werek, Carl Klinberg, Richard Pánik aj.). GM Tallon řekl novinářům, že původním záměrem bylo draftovat středního útočníka, jejich vybraní již ale nebyli k dispozici.

Olsen, jehož oblíbeným hráčem je Scott Stevens, loni v Camrose nasbíral 29 bodů (10+19) a 123 trestných minut v 53 utkáních. Na MS18 zaznamenal v 6 utkáních 4 body (2+2) a +4, proti lepším soupeřům, než jaké potkával v lize, předvedl kvalitní výkony a ve dvojici s De Haanem odehrál skvělý turnaj.

Olsen je důrazný obránce, rád a dobře hraje do těla. Je pohyblivý, velmi dobře bruslí a čte hru v obraně. Skvěle střílí a je užitečný na přesilovkách.

„Je to klidný hráč s tvrdou střelou a hraje doleva, což se nám líbí,“ hodnotí GM Tallon. „Chtěli jsme někoho pohyblivého. Někteří centři, které jsme chtěli, už přišli na řadu před námi, takže jsme zvolili jinou variantu a posílili se v obraně.“

„Vždycky jsem chtěl hrát na univerzitě,“ řekl po draftu Olsen, který na podzim zamíří na University of Minnesota-Duluth. „Jsem trochu překvapený, že jsem byl draftovaný tak vysoko. Myslím, že jsem velký, silový obránce, který umí podpořit útok a je dobrý v přesilovkách.“