Patrick Kane se svými cenami
Patrick Kane se svými cenami

Patrick Kane získal Harta a Lindsayho, Panarin má Caldera

Útočník Patrick Kane se zapsal do dějin NHL, když jako první hokejista narozený v USA obdržel Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Na slavnostním vyhlášení v Las Vegas získal také Lindsayho trofej pro nejlepšího hráče podle mínění samotných hokejistů, a převzal trofej Arta Rosse, určenou nejproduktivnější hráči základní části. Artemi Panarin, který vytvořil s Kanem a Anisimovem nejnebezpečnější útok Chicaga v poslední sezoně, dostal přednost před ostatními úspěšnými nováčky a převzal Calderovu Trofej, tedy ocenění, které před lety získal mj. i Kane. Oba jmenovaní pak byli zařazeni do 1. All-Stars týmu, respektive All-Stars týmu nováčků. Ostatní trofeje si z Vegas odvedli třeba Anže Kopitar (Selke a Byng), Drew Doughty (Norris), Braden Holtby (Vezina), Jaromír Jágr (Masterton) nebo Barry Trotz (Adams).

Kane byl v hlasování o Hartovu trofej jednoznačným lídrem, na první příčce se umístil se 1395 body a velkým náskokem před Sidneym Crosbym (800 bodů). Kane byl na 150 hlasovacích lístcích celkem 121× na prvním místě, zbývajících 29 hlasujících jej zařadilo nejhůře na čtvrtou pozici. Celkem obdrželo alespoň jeden hlas 23 hokejistů, žádný další z hráčů Chicaga se však do žebříčku nevešel. Kane si v sezoně připsal dohromady 106 bodů za 46 branek a 60 přihrávek a bodování NHL vyhrál s náskokem 17 bodů před Jamiem Bennem. Ten byl nominovaný jak na Hartovu, tak na Lindsayho trofej, vybranou trojici pak doplnili Crosby, respektive Braden Holtby.

Posledním hráčem Chicaga, který získal Hartovu trofej, byl v roce 1968 slovenský rodák Stan Mikita.

„Připadá mi neskutečné, že žádný Američan dosud nevyhrál bodování nebo cenu pro nejužitečnějšího hráče. Přitom v soutěži dříve hrálo tolik vynikajících amerických hokejistů,“ prohlásil Kane. „Můžeme jmenovat třeba Chrise Cheliose, Briana Leetche, Mika Modana, Joea Mullena, Jeremyho Roenicka, hráče, kteří prožili skvělou kariéru. Nevím, jestli jsem měl prostě štěstí, ale je ohromné, když teď mám americké rekordy, ať už je to MVP, titul v produktivitě nebo nejdelší šňůra zápasů s bodem. Mám z toho radost.“

„Bez Patricka Kanea bych tuhle trofej možná nezískal,“ uvedl Artemi Panarin, bývalý útočník Petrohradu, se kterým Chicago loni podepsalo smlouvu. „Nepochybuji o tom, že měl na mé úspěchy velký vliv,“ říká Kane o Panarinovi. „Ještě bych doplnil, že Anisimov na tom měl také výrazný podíl. Hráli jsme spolu první rok a bylo to bezva, doufám, že zůstaneme pohromadě ještě dlouhou dobu.“

Panarin nasbíral ve své úvodní zámořské sezoně 77 bodů (30+47) a stal se nejproduktivnějším nováčkem soutěže. Na 150 hlasovacích lístcích byl uveden jako první v 88 případech a s 1258 body zvítězil před obráncem Shaynem Gostisbeherem (955 bodů). Na třetí příčce se umístil Connor McDavid, kterého však na dlouhou dobu vyřadilo ze hry zranění.

  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu: