Rozloučení s Billem Wirtzem

Podle zámořských médií se pohřbu majitele Blackhawks Billa Wirtze zúčastnilo několik stovek lidí lidí včetně řady známých osobností sportovního prostředí nejen v Chicagu. // Kdo zastoupí Billa Wirtze ve vedení klubu?

Vedle hokejových ikon Stana Mikity a stále aktivního Chrise Cheliose se s Williamem Wirtzem přišli rozloučit komisionář NHL Gary Bettman, majitel Chicago Bulls a White Sox Jerry Reinsdorf, který s Wirtzem napůl postavil novou halu United Center, majitel Detroitu Red Wings Mike Illitch a další.

„Byl to obr mezi muži,“ prohlásil známý boxový promotér Don King, který se s Wirtzem znal z dob, kdy pořádal zápasy ve starém Chicago Stadium. „Reprezentoval životnost tohoto města“

„Bylo to neuvěřitelné, hodně se mě to dotklo,“ řekl trenér Blackhawks Denis Savard. „Byl to velký den, smutný den, ale já vím, že jde na lepší místo. Vždy tu bude s námi.“

„Přišel jsem sem do Chicaga jako mladý kluk a bylo mi ctí vyrůstat pod otcovskou a dědečkovskou rukou pana Wirtze,“ vyjádřil se bývalý hráč a trenér Blackhawks Darryl Sutter.

Zámořská média také opět zmínila nejednoznačnost jeho Wirtzova odkazu. Někteří si ho budou pamatovat hlavně v souvislosti s tvrdými jednáním s elitními hráči (Bobby Hull a další, opravdu ne Dominik Hašek, jak zbytečně poznamenal Jan Rejžek v nekrologu v nejnovějším vydání Týdne) nebo absolutní neochotou vysílat domácí zápasy v TV.

Jiní pak budou vzpomínat zejména na jeho bohatou charitativní činnost a bezmeznou vstřícnost vůči lidem, kteří mu projevili loayalitu. Mezi takové bud určitě patřit GM Hawks Dale Tallon, který přidal k dobru veselou historku.

Na jednom vánočním večírku se totiž opozdil Santa Claus a na otázku Tallonovi dcery, kde se Santa zdržel, prý Wirtz odpověděl, že ho zastavili policisté za vysokou rychlost.

Situace ve vedení Blackhawks není úplně jasná

Indicie nasvědčují tomu, že po Billu Wirtzu převezmou hlavní vedení oddílu synově Rocky a Peter. Peter Wirtz je vicepresidentem Blackhawks a měl na starosti mimohokejové operace a propagaci. Rocky Wirtz se o hokej dříve zajímal jen zběžně, očekává se ale, že by se jeho vliv měl zvýšit.

Zřejmě se však oba s dalšími potomky Williama Wirtze budou nejdřív věnovat stabilizaci situace v dalších rodinných obchodem (reality, bankovnictví, distribuce alkoholických nápojů, charitativní činnost atd.). Dočasně by tak největší podíl práce mohl převzít vicepresident Bob Pulford, bývalý rháč Toronta a Wirtzův dlouholetý přítel. Od toho se však očekává, že v nejbližší možné chvíli odejde nebo bude odejit na odpočinek.

V ne úplně snadné situaci je také trenér Savard. Již dříve se zdálo, že s GM Tallonem nejsou úplně za jedno, a zatímco za Savardovo angažování do pozice hlavního kouče se údajně Wirtz aktivně přimlouval, Tallon má naopak velkou podporu vicepresidenta Petera Wirtze. Na definitivnější rozložení sil ve vedení týmu si však ještě musíme počkat.