Blackhawks srovnali nabídku San José, Hjalmarsson zůstává

Chicago dnes oznámilo, že dorovná nabídku San José obránci Niklasi Hjalmarssonovi. Ten tak zůstane v kádru Blackhawks a v nadcházejících 4 sezonách si vydělá dohromady 14 milionů dolarů. Pokud by Hawks do pátku smlouvu nesrovnali, získali by od Sharks náhradou volbu v 1. a 3. kole příštího draftu.

Hjalmarsson podepsal jako chráněný volný hráč kontrakt v pátek a Chicago pak mělo sedm dní na to, aby smlouvu převzali. Podle GM Stana Bowmana Blackhawks vyřeší formality ještě během dneška a švédský zadák tak zůstane v Chicagu.

Třiadvacetiletý Hjalmarsson má za sebou teprve jednu celou sezonu v NHL, prokázal ale, že je spolehlivým hráčem a ve dvojici s Brianem Campbellem představoval hlavně jistotu ve vlastní třetině.

Hjalmarsson údajně odmítl nabídky Blackhawks na 3x 3 miliony nebo 5x 2,6 milionu. Plat, který si dojednal se San José, je sice v tuto chvíli vysoký, v příštích letech má ale Hjalmarsson všechny předpoklady k tomu, aby si jej plně zasloužil. Chicagské nabídky ale kromě nižší gáže měly jiný klad, o který nyní Hawks přišli. Tříletá smlouva by klubu zajistila, že po jejím vypršení by byl mladý Švéd stále chráněným volným hráčem a nemohl by tedy odejít zadarmo. U pětileté smlouvy by pak Hawks získali jeden rok navíc, kdy by Hjalmarsson mohl podepsat s kterýmkoli týmem NHL bez náhrady.

Chicago má nyní dlouhodobě podepsané obránce Duncana Keitha a Briana Campbella. Po letošní sezoně vyprší smlouva Brentu Seabrookovi, jehož nový plat by se mohl pohybovat kolem 5 milionů dolarů. Čtyři nejlepší obránci Blackhawks by tak pro několik nadcházejících sezon mohli z platového stropu ukousnout cca 21 milionů.

Spíš dříve než později ale budou Hawks chtít do sestavy zapracovat mladíky Shawna Lalonda, Nicka Leddyho nebo Dylana Olsena. Opět se tak rozvířily spekulace o tom, že se Hawks snaží vyměnit Campbella, jeho plat a klauzule zakazující trejd bez jeho souhlasu ale GM Bowmanovi váže ruce.

Podle jiných zpráv Chicago možná vymění útočníka Patricka Sharpa. Těžko ale soudit dříve, než 29. července zasedne arbitráž a rozhodne o platu brankáře Antti Niemiho. GM Bowman sice dnes médiím potvrdil, že s finským brankářem dále jednání o smlouvě, zdá se ale, že obě strany jsou dohodě vzdáleny. Pokud Niemi dostane 3 miliony nebo méně, stačí Chicagu, pokud ušetří drobné částky na platech Martyho Reasonera nebo Tomáše Kopeckého a poslední místa v sestavě doplní co nejlevnějšími hráči (např. norský forvard Mathis Olimb).

GM Bowman sice dnes řekl, že situace není taková, že by Hawks vybírali mezi Hjalmarssonem a Niemim, přesto je možné, že pro Niemi nezbyde Chicagu místo. Raději, než aby vyměnili Sharpa, budou spíš Blackhawks zvažovat angažmá některého z brankářů, kteří jsou stále bez smlouvy, jmenovat můžeme Martyho Turcoa nebo Josého Theodora. Je však otázkou, zda-li by byli ochotni přistoupit na plat kolem 2 milionů dolarů.