Toews překračuje očekávání

Překlad článku z NHL.com | Je to víc než rok, co si trenér Chicaga Blackhawks Denis Savard nebyl jistý jak dobrý bude Jonathan Toews, 1. volba Blackhawks draftu 2006. Nyní? Jistě, pochybnosti v mysli Savarda jsou pryč.

"Na dálku můžete vidět schopnosti a zápal, ale nikdy si nebudete jistí, dokud neuvidíte hráče přímo před sebou na ledě, jestli víte, co myslím," řekl Savard, když vzpomínal na několik chvil, kdy sledoval Toewse jak pomáhá Kanadě získat titul na MSJ 2007. "Líbí se vám, co vidíte. Jako když Jonathan Toews byl pod tlakem, když jel jeden nájezd za druhým. Myslím, že to co mě dostalo bylo to, že tenhle mladík nikdy neminul branku při nájezdech. To se jen tak nevidí ani na úrovni NHL."

Blackhawks minuli playoff v uplynulé sezoně počtvrté v řadě a po osmé v posledních 9 letech. Savard, který byl vůdčí osobností v Chicagu po více než 10 let, měl ovšem předtuchu, že 19letý Toews a 18letý Patrick Kane, poslední 2 první volby Blackhawks v uplynulých 2 letech, dokáží opět v budoucnu pozvednou Hawks.

V prvních týdnech této sezony Toews a Kane společně otevřeli oči zbytku NHL. Bylo to něco jako přejít od vytáčeného internetu přes telefon na vysokorychlostní internet. Obraz budoucnosti byl stejný, ale již vypadal jasněji a přiblížil se rychleji.

Když si Toews poranil koleno, Blackhawks za sebou měli 4 zápasovou sérii výher a bilanci 19-5-2. V 16 zápasech, kdy Toews chyběl ovšem měli bilanci 4-9-3. V rozporu se zásadou, že jeden mladý muž nemůže znamenat rozdíl v této týmové hře, Blackhawks měli bilanci 4-1-1 v první 6 utkáních, kdy se Toews opět vrátil - v těchto 6 utkáních Blackhawks nastříleli 21 branek. To co Toewsovi schopnosti dělají pro Hawks je, že pomáhají zbytku týmu vytvořit více vyvážený útok a navíc dávají důvěru defenzivě, aby se více zapojila do hry a přispěla ofenzivně.

"Je mu 19, ale vyspělý je na 30," řekl kouč St. Louis Andy Murray před zápasem s Blues 19. února. "Jonathan je přímo nasáklý vůdcovstvím." Murray pozval Toewse, aby se zapojil do přípravy týmu Kanady na Mistrovství světa a vzal ho s sebou i do Moskvy na samotné MS, kde tento junior odvedl práci dospělého muže a pomohl Kanadě k bilanci 9-0 a zlaté medaili. A to i přes to, že jeho přezdívka mezi veterány byla "nosič vody" (Waterboy).

"Pokaždé, když jsem se otočil, to vypadalo, že jeden z veteránů říká:'Hej nováčku, potřebuju víc vody,'" smál se Toews. "I přes to to bylo OK. Jen tam být s hráči jako Shane Doan a Rick Nash a zbytkem hráčů z NHL pro mě byla skvělá zkušenost." A samozřejmě přidává: "Přesto bylo lepší, když jsem neměl plné ruce láhví vody a mohl jsem na led."

"Má uctivý přístup ke hře," řekl o Toewsovi obránce Blues Barret Jackman, která také hrál na MS. "Trochu jsme mu dali zabrat, když se poprvé objevil v našem kempu v Moskvě, ale brzy snadno zapadl do týmu. A jak nemůžete mít rádi způsob jakým hraje? S jeho skvělým charakterem, přehledem na ledě, energií a odhodláním, které bychom všichni rádi měli."

"Jonathanova přítomnost na ledě je velmi znát i přes jeho věk," řekl centr Blues Jay McClement, který se též na jaře účastnil MS. "Když ho poprvé vidíte vypadá jako teenager, ale brzy poznáte jeho vyspělost."

"Chce být nejlepší, to je jasné," řekl obránce Blues Erik Johnson, který byl jedničkou draftu 2006 před trojkou Toewsem a hráli proti sobě na univerzitě, když Toews hrál za North Dakotu a Johnson za Minnesotu, navíc se střetli jak na MSJ, tak i MS.

Toews byl jako ztracené štěně, když mu doktoři řekli, že bude muset nějaký čas hokej vynechat kvůli zranění kolena. Blackhawks ovšem utrpěli větší ztrátu. "Když jsem nemohl hrát připadalo mi to jako věčnost. Byl jsem s klukama, ale necítil jsem si jako součást týmu. Nemám tem pocit ani trochu rád," řekl Toews. "Nenávidím prohrávání. Všichni nenávidíme prohrávání. Vím, že můžeme být vítězný tým. A to již teď." Toews je opravdový mladý vítěz.

Přes to, že chyběl 2 zápasy na začátku sezony a 16 dalších kvůli kolenu, je druhý mezi všemi nováčky se 17 brankami, 4. v bodech s 37 body a 1. se 4 vítěznými góly. Má za sebou 7 vícebodových zápasů, z toho 2 tříbodových.

Toews je příliš skromný, aby mluvil o své důležitosti pro budoucí plány Blackhawks. Stará se pouze o přítomnost - boj o play off a doufá, že Blackhawks uspějí.

"Postrádali jsme ho?" ptal se Savard. "Je to jasné, dělá nás všechny lepší. Stejně jako každý výjimečný hráč."

Spoluhráči Patricku Sharpovi se bez něj v útočné řadě moc nedařilo. Musel přejít z křídla na centra. Výsledky byly smíšené. "Je důležitou součástí naší sestavy," řekl Sharp. "Všechno vypadá snadněji, když je na ledě.

Jistě, Toews - mladý vůdce, dřívější nosič vody, drží Chicago Blackhawks v chodu.