Kane a Toews finalisty Calder Trophy

Vedení NHL zveřejnilo kandidáty na ocenění pro nejlepšího nováčka roku - Calder Trophy. Mezi trojici finalistů se vešla i dvojice chicagských hráčů Patrick Kane a Jonathan Toews. Třetím do party je washingtonský Nicklas Backstrom. Podruhé v řadě se tak mezi 3 nejlepší nováčky dostali 2 hráči ze stejného týmu, loni to byli Malkin a Jordan Staal.

O nejlepších nováčcích hlasovali členové Asociace profesionálních hokejových novinářů na konci základní části NHL. Tři nejlepší hráči pak byli dnes oznámeni jako finalisté. Vítěz bude oznámen 12. června.

Patrick Kane byl v základní části nejproduktivnějším nováčkem, když nasbíral 72 bodů (21+51) ve všech 82 utkáních. Zároveň byl nejproduktivnějším hráčem Chicaga. Jeho 51 asistencí je novým rekordem Blackhawks v počtu asistencí nasbíraných nováčkem za sezonu.

Jonathan Toews byl pro změnu nejlepším střelcem mezi nováčky v NHL, když dokázal nastřílet 24 gólů. Kvůli zranění odehrál jen 64 utkání, v těchto utkáních ovšem nasbíral 54 bodů, což stačilo na 3. místo mezi nováčky za třetím nominovaným Backstromem, který nasbíral 69 bodů. V prvním utkání v kariéře skóroval z první střely, následně měl sérii dalších 9 utkání s bodem, takže dokázal bodovat v prvních 10 utkáních v kariéře v NHL, což je od roku 1992 nejlepší výkon.