O co se hraje v přípravném kempu?

Obvyklou odpovědí na otázku z titulku je, že se hraje o místo na soupisce. Jenže v Chicagu letos tahle jednoduchá matematika příliš neplatí. GM Kyle Davidson přivedl čtyři zkušené posily do útoku a Blackhawks jsou momentálně v té fázi přestavby kádru, kdy někteří z mladíků, od kterých si klub hodně slibuje, dostanou téměř jistě velkou šanci. V přípravných zápasech před začátkem sezony se tak hraje snad jen o místo posledního náhradníka mezi útočníky, ale úkoly jsou jinak jasné: potrénovat souhru a taktiku, získat herní praxi a u nováčků ukázat, kolik prostoru si svými výkony zaslouží. Otázkou ani tak není, kteří hráči budou ve středu 11. října na ledě v úvodním střetnutí proti Pittsburghu, ale jaká bude jejich role. Také letos by Blackhawks měli patřit mezi nejslabší celky NHL, plno nadějných mladíků v sestavě však slibuje, že bude opět zábava na zápasy koukat. A před trenérem Lukem Richardsonem je velký úkol, jak právě těmto talentovaným hokejistům pomoci v jejich hráčském i lidském rozvoji a jak jim dát právě tolik prostoru a důvěry, aby se nebáli chybovat a z chyb se následně poučit.

Connor Bedard
Connor Bedard

Connor Bedard během zápasu s nadějemi St. Louis v Minnesotě a nyní také v přípravném utkání A-týmů brzy ukázal, že se o něj budou Blackhawks moci od začátku opřít na pozici prvního centra. A protože druhý útok by měl vést Lukas Reichel a třetí Cole Guttman, stačí rychlý pohled do statistik, abychom zjistili, že očekávaní centři prvních tří útoků Blackhawks mají před začátkem sezony v NHL dohromady odehráno jen necelou padesátku zápasů…

Do první formace k Bedardovi přivedli Hawks Taylora Halla, jedničku draftu z roku 2010. Ten loni v Bostonu přispěl k fantastické jízdě základní částí 36 body (16+20) v 61 zápasech a v playoff, kdy Bruins zaskočila v sedmi utkáních Florida, patřil k nejproduktivnějším hráčům svého týmu (3+5). V NHL má Hall na kontě celkem 693 bodů (264+429) v 822 zápasech a celou řadu individuálních ocenění, na čele s Hartovou trofejí pro nejužitečnějšího hráče NHL před pěti lety. V Chicagu by měl pomoci s produktivitou, ale stejně tak jej klub přivedl kvůli jeho zkušenostem s tlakem na jedničku draftu a tím, jak tyto zkušenosti předával dál při svých minulých angažmá v Edmontonu, New Jersey, Arizoně nebo Buffalu. Dvojice Hall-Bedard se zdá být alespoň pro začátek sezony daná a na pravém křídle jejich útoku zůstává více alternativ. Na začátku léta novináři spekulovali nejčastěji o Tyleru Johnsonovi, během modelových zápasů na tréninku dostával nejvíc prostoru Ryan Donato a proti St. Louis si řekl o šanci také Philipp Kurashev.

Lukas Reichel
Lukas Reichel

Ve druhém útoku si Blackhawks malují pokračování slibné spolupráce Reichela s Andreasem Athanasiouem, kteří si na jaře na ledě viditelně rozuměli. Většinu minulého ročníku strávil Reichel opět na farmě v Rockfordu a znovu s bilancí bodu na zápas (20+31 v 55 střetnutích), ve 23 utkáních v NHL nicméně nasbíral 15 bodů (7+8) a ukázal, že se s ním už musí počítat výš. V přípravě se německý hokejista jeví velmi dobře a zdá se, že to klub s jeho přesunem na pozici středního útočníka myslí vážně. Na centru si to loni vcelku se slušnými výsledky občas vyzkoušel i Athanasiou, v 81 zápasech si připsal 40 bodů (20+20) a ačkoliv k jeho předpokládané výměně před uzávěrkou přestupů nedošlo, v Chicagu zaujal a prodloužil smlouvu o dva roky. Athanasiou s Reichelem alespoň na papíře postaví základ druhé formace, kterou může kromě zmíněných Johnsona, Donata a Kurasheva doplnit také Taylor Raddysh – pětadvacetiletý Kanaďan patřil loni mezi lepší hráče Hawks a 37 body (20+17) si řekl o další prostor.

Jmenovanou devítku hráčů doplní mimořádně zkušený čtvrtý útok, složený z veteránů Coreyho Perryho, Nicka Foligna a patrně Jasona Dickinsona. Perry s Folignem jsou sice v Chicagu nováčky, oba jsou však vzornými a oceňovanými profesionály s více než tisícovkou zápasů v NHL na kontě a tak nepřekvapí, že ihned dostali na dres „A“. Nečeká se od nich žádná zářivá produktivita a spolu s užitečným Dickinsonem, který loni po trejdu z Vancouveru zvládl se ctí různé ofenzivnější i defenzivnější úlohy, by měli plnit hlavně udržovací úkoly: dobře bránit, hrát naplno a spolehlivě, dbát na morálku a správné návyky.

Corey Perry
Corey Perry

Na místo mezi náhradníky si může dělat ambice relativně velká skupina hráčů, kterou příchody ostřílených posil a slibných nováčků odkázaly do marginální pozice. Reese Johnson ve své čtyřleté profesionální kariéře dosud bodově paběrkuje a v NHL patřil podle některých metrik mezi nejslabší hráče, v Rockfordu i později v Chicagu si ale svými obětavými výkony bez kompromisů získal důvěru trenérů. I proto by měl mít o krok napřed proti svým spoluhráčům-konkurentům jako jsou MacKenzie Entwistle, Joey Anderson, Colin Blackwell, Boris Katchouk nebo Anders Bjork, který má, alespoň pro tuto chvíli, podepsáno dokonce jen s IceHogs. Volná místa na soupisce jsou ale pouze dvě, případně tři, pokud by se klub rozhodl posunout ještě zpátky na farmu Guttmana. Ten totiž přešel z univerzity do profesionálního hokeje teprve před rokem a za Chicago debutoval ve 14 zápasech (4+2), před zraněním ramene ale zanechal vynikající dojem a ve 24 letech jistě nepotřebuje na adaptaci tolik času jako hráči, kteří přicházejí z juniorské soutěže. V Guttmanův neprospěch hovoří ještě jedna důležitá věc: oproti ostatním nemusí být zapsaný na listinu volných hráčů a pouze Anderson nedávno podepsal s klubem dvoucestnou smlouvu. Entwistle, Johnson, Katchouk i Blackwell mají všichni platné jednocestné kontrakty, které jim i na farmě zaručují plat kolem 800 tisíc (resp. 1,2 milionu u Blackwella).

„Nemusíte být génius, abyste si uvědomili, že je tu hodně útočníků. Spočítáte si to a uvidíte, že několik z nás se pere o stejná místa,“ pověděl Entwistle.

„Je to jejich práce, aby přivedli další posily do útoku. A moje práce je, abych hrál hokej. V minulých letech už jsem si to prožil, když od začátku víte, že jste mimo soupisku. To pro mě není nic nového. Každý den musíte poctivě pracovat, snažit se a přistupovat k tomu pozitivně. A pak to nějak dopadne,“ uvažuje střízlivě Anderson.

„Mají svoje role a ty si musí plnit. Možná je to ostřejší než v minulých letech, ale mnoho z těch hráčů, kteří bojují o místa, tu není poprvé. Dobře to chápou, už tohle viděli dřív. Víc k tomu není nutné dodávat,“ soudí kouč Richardson.

Avizovaný čas na adaptaci budou nepochybně potřebovat dva obránci, kteří nicméně naznačují, že jsou na NHL připraveni – Kevin Korchinski (19) a Wyatt Kaiser (21). Kaisera si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2020 a pohyblivý zadák pak strávil tři povedené roky na University of Minnesota-Duluth. Na jaře Kaiser v 9 zápasech debutoval v NHL (0+3) původně spíš za odměnu a letošní sezonu měl strávit v Rockfordu, jenže sebevědomými výkony a výborně odehraným zápasem proti nadějím St. Louis ukázal, že by se s ním mohlo počítat hned do hlavního týmu.

Korchinski, sedmička loňského draftu, patří mezi nejvýraznější naděje Blackhawks a klub doufá, že v něm našel lídra své obrany na mnoho let dopředu. V silném Seattlu (WHL), kde loni nastupoval s Allanem a Dachem, nasbíral Korchinski 73 bodů (11+62), 54 trestných minut a +50 v 54 zápasech a dalších 14 bodů (3+11) pak přidal v playoff. Minimálně pokud jde o kanadské body a tvorbu hry nemá už Korchinski v juniorské lize moc co dokazovat, jenže kvůli nízkému věku ještě nemůže nastálo do farmářské AHL. Klub patrně nebude kanadského mladíka do ničeho tlačit na sílu, v NHL by však měl dostat hodně prostoru a trpělivosti na to, aby v soutěži zakotvil natrvalo už nyní.

Connor Murphy
Connor Murphy

Zatímco do útoku přivedl GM Davidson čtyři citelné posily, do obrany ze zištných důvodů nezískal nikoho, kdo by nahradil odcházejí Caleba Jones, Iana Mitchella, Aleca Regulu, potažmo zkušeného Jakea McCabea s Jackem Johnsonem. Snadno se tak může stát, že Hawks postaví obranu ze tří nováčků Korchinského, Kaisera a Vlašiće a tří ostřílených praváků Setha Jonese, Connora Murphyho a Nikity Zaitseva (případně leváka Jarreda Tinordiho). A pokud by se ukázalo, že Kaiserovi prospěje čas v Rockfordu nebo Korchinskému návrat do juniorského soutěže, má Chicago v záloze Filipa Roose s Isaakem Phillipsem.

Roos (24) ve své první zámořské sezoně po příchodu ze Skellefteå odehrál za Blackhawks 17 utkání (1+2) a nevedl si úplně zle. Phillipse (22) nakopla mezi profesionály pandemie Covidu-19 a hokejista s kanadskými kořeny svou šanci už nepustil. Loni patřil mezi lídry obrany IceHogs a v 16 zápasech za Blackhawks nasbíral pět bodů (1+4). S oběma jmenovanými se musí v Chicagu počítat, minimálně pro nejbližší týdny jsou však Korchinski s Kaiserem o krok napřed a Vlasić (22) zřejmě ještě o krok dál. Podobně jako Phillips má za sebou zdařilou sezonu v Rockfordu (a šest zápasů v NHL) a stále se zlepšujícími výkony vysoký obránce ukázal, že je plně připravený posunout se na další úroveň.

„Chceme mladým obráncům věnovat hodně času, hodně pracovat s videem a ujistit je, že jedna chyba je nerozhodí, že nejdůležitější střídání je to příští. Aby si věřili, že mají v téhle lize místo, a dokázali využít svoje přednosti. Máme tu některé dlouhé a velké obránce, ale i tvořivé a rychlé. A pro všechny platí to samé, co třeba pro Connora (Bedarda). V NHL nemůžete spoléhat pouze na jednu nebo dvě dovednosti, musíte umět všechno. Je to těžké a my chceme, aby zbytečně neriskovali, ale aby zároveň hráli sebevědomě, agresivně, v pohybu a nedávali soupeři prostor, protože za to jinak zaplatíte,“ říká trenér Richardson.

I v brankovišti je situace ložená: jedničkou bude prověřený český gólman Petr Mrázek a na pozici dvojky se z Rockfordu posune Arvid Söderblom. Urostlý brankář z Frölundy si dva roky v zámoří zvyká a přestože nemá hvězdná čísla, Rockford držel často nad vodou. V NHL se Söderblom loni rozkoukával v 15 zápasech, což bylo s ohledem na zdravotní absence Mrázka se Stalockem asi víc než by vedení klubu považovalo za ideální, tentokrát už by se ale měl s Mrázkem o místo v brance podělit podle plánu.

„Možná se o něm tolik nemluví, ale my víme, jak dobře umí chytat. Vlastně ani nechceme, aby to věděli ostatní, stačí, že to víme my,“ usmívá se trenér brankářů Jimmy Waite při otázce na Söderbloma. „Skvěle se v brankovišti pohybuje na to, jak je vysoký. Líbí se mi jeho řeč těla. Těžko se to vysvětluje, ale dokáže se rychle zvednout, je agresivní, dobře se hýbe od tyčky k tyčce. Vlastně má všechno: je velký, má dobré ruce a vynikající pohyb. A když je to potřeba, tak se na techniku vykašle a chytí puk třeba nějakým akrobatickým zákrokem. Dělá to naprosto přirozeně a na každou situaci je proto připravený. To je důležité.“

A na kom bude stát hra farmy v Rockfordu? Stejně jako loni by měli ofenzívu řídit Brett Seney, David Gust a Luke Philp (momentálně zranění) a Reichela s Guttmanem by mohli zastoupit Colton Dach, Ryder Rolston nebo třeba Jalen Luypen. Góly se očekávají od Michala Teplého, důraz od urostlého nováčka Marcela Marcela a přijde i několik zkušenějších hokejistů, kteří se nakonec nevejdou na soupisku hlavního týmu. Do obrany vedle výše zmíněných naskočí kanadští juniorští reprezentanti Nolan Allan s Ethanem Del Mastrem a do branky k Jaxsonu Stauberovi příchází z univerzitní soutěže nadaný americký reprezentant Drew Commesso.

„Prostě chceme vidět, jak se hráči zlepšují a že jsou schopni udělat potřebný krok na další úroveň, aby nám ukázali, že v budoucnu můžou zastávat důležité role v našem mužstvu. A v tuhle chvíli nehovořím jenom o hráčích tady v Chicagu. Týká se to i těch v Rockfordu a mimo profesionální soutěže, také tam budou nastupovat hráči, kteří mají velkou šanci, že pro nás budou z dlouhodobého hlediska důležití. Samozřejmě, že tady v Chicagu bude všechno víc vidět u těch, kteří do NHL teprve přicházejí, ale příliš nezáleží na tom, ve kterém týmu a které soutěži. Jde o, aby všichni udělali další krok ve své kariéře,“ nastínil svá obecná očekávání před letošní sezonou GM Kyle Davidson.

  • Joey Anderson

    Anderson USA

    25 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    4 góly a 12 asistencí
  • Andreas Athanasiou

    Athanasiou CAN

    29 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 7 asistencí
  • Connor Bedard

    Bedard CAN

    18 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    22 gólů a 39 asistencí
  • Colin Blackwell

    Blackwell USA

    31 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    8 gólů a 4 asistence
  • Jason Dickinson

    Dickinson CAN

    28 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    22 gólů a 13 asistencí
  • Ryan Donato

    Donato USA

    28 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    12 gólů a 18 asistencí
  • MacKenzie Entwistle

    Entwistle CAN

    24 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    5 gólů a 6 asistencí
  • Nick Foligno

    Foligno USA

    36 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    17 gólů a 19 asistencí
  • Cole Guttman

    Guttman USA

    25 let, Střední útočník
    Rockford v této sezoně:
    16 gólů a 23 asistencí
  • Taylor Hall

    Hall CAN

    32 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 2 asistence
  • Reese Johnson

    Johnson CAN

    25 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 3 asistence
  • Tyler Johnson

    Johnson USA

    33 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    17 gólů a 14 asistencí
  • Wyatt Kaiser

    Kaiser USA

    21 let, Obránce
    Rockford v této sezoně:
    4 góly a 12 asistencí
  • Kevin Korchinski

    Korchinski CAN

    19 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    5 gólů a 10 asistencí
  • Philipp Kurashev

    Kurashev SUI

    24 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    18 gólů a 36 asistencí
  • Isaak Phillips

    Phillips CAN

    22 let, Obránce
    Rockford v této sezoně:
    4 góly a 12 asistencí
  • Taylor Raddysh

    Raddysh CAN

    26 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    5 gólů a 9 asistencí
  • Lukas Reichel

    Reichel GER

    21 let, Levé křídlo
    Rockford v této sezoně:
    1 gól a 7 asistencí
  • Arvid Söderblom

    Söderblom SWE

    24 let, Brankář
  • Alex Vlašić

    Vlašić USA

    22 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 14 asistencí
  • Boris Katchouk

    Katchouk CAN

    25 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Perry

    Perry CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: