Chicago opustili Havlát, Khabibulin, Pählsson i Walker

Všichni čtyři nechránění volní hráči Blackhawks zamířili hned 1. července do nových působišť. Martin Havlát bude hrát za Minnesotu, Nikolai Khabibulin v Edmontonu, Samuel Pählsson v Columbusu a Matt Walker se stěhuje do Tampy Bay.

Osmadvacetiletý Havlát byl v minulé sezoně nejproduktivnějším hráčem Chicaga, s Blackhawks se ale nedohodl na prodloužení smlouvy a v noci tak podepsal šestiletý kontrakt na 30 milionů dolarů s Minnesotou, zároveň získal klauzuli, podle které nesmí být vyměněn bez svého souhlasu.

„Jsme ndašení, že jsme získali do kádru tak rychlého a produktivního hráče jakým je Martin Havlát,“ pochvaloval si GM Wild Chuck Fletcher. „Je to úžasný hráč v útoku i v obraně.“

Havlát mnohokrát vyjádřil přání setrvat ve Windy City, stejné přání měli i fanoušci a spoluhráči. Český forvard však chtěl dlouhodobou smlouvu, zatímco Blackhawks stále nabízeli pouze ročník kontrakt (příští léto se musí dohodnout na nových smlouvách s Jonathanem Toewsem, Patrickem Kanem a Duncanem Keithem). Havlát nakonec podepsal finančně zajímavý kontrakt a logicky můžeme předpokládat, že pokud by měl stejnou nabídku na stole od Hawks, rozhodl by se pro ně. Nicméně k tomu údajně nikdy nedošlo a podle Havlátova agenta Allana Walshe Chicago mělo stále připravenou jen a pouze roční smlouvu.

Rodák z Mladé Boleslavi se tak nakonec s Chicagem rozešel a zamířil do Minnesoty. Smlouvu mu údajně nabízeli mj. také v Montréalu, Los Angelese, St. Louis a Vancouveru. V sestavě Wild by měl nahradit Mariána Gáboríka, který se dohodl na lukrativní smlouvě s Rangers. Havláta pak v Chicagu nahradí Marián Hossa.

Podle GM Dalea Tallona jednání s Havlátem ztroskotala včera v 11 večer v noci, svou pozornost pak musel zaměřit jinam. Ohledně finančích okolností měly být obě strany blízko, délka smlouvy ale byla zásadním problémem. U Hossy nepanují takové obavy ze zdravotního stavu jako u Havláta, navíc ho lze považovat za lepšího hokejistu. Český forvard sice měl zájem v mužstvu Hawks setrvat, zájem to byl oboustranný, nakonec ale zvítězil striktně obchodní pohled na věc.

Také s Nikolaiem Khabibulinem Hawks vyjednávali a to údajně až do okamžiku, kdy podepsal kontrakt s Edmontonem. S Oilers se dohodl na 4leté smlouvě na 15 milionů. Blackhawks prý nabízeli poloviční kontrakt s platem o něco málo vyšším (celkem 8 milionů). Podobně jako u Havláta se Hawks nechtěli zavázat na delší dobu, navíc pokud Khabibulin ukončí kariéru před vypršením kontraktu, jeho plat se stále počítá do platového stropu. Edmonton přišel o Dwayna Rolosona, který odešel do Islanders, a Khabibulin by ho tak měl nahradit.

„Nikolai je gólman světových kvalit, během své kariéry opakovaně prokázal, že je jedním z nejlepších,“ řekl v tiskovém prohlášení GM Oilers Steve Tambellini. „Těšil se úspěchu na mnoha úrovních a my doufáme, že v úspěšné kariéře bude u nás v Edmontonu pokračovat.“

Hovořilo se o tom, že Hawks jednají o trejdu Cristobala Hueta do Colorada, a nyní již těžko soudit zda-li byl osud obou těchto brankářů propojen jiným způsobem než loni, kdy se Chicagu nepodařilo zbavit Khabibulina a zkušení brankáři pak vytvořili solidní tandem.

Khabibulin loni neměl podle statistik skvělou sezonu, v důležitých chvílích ale dokázal tým podržet. V průběhu své kariéry v Chicagu ale celkově vzato nezářil, pouze poslední sezona mu vyšla. Hawks přivedli Hueta minulé léto, aby právě odcházejícího Khabibulina nahradil. V průběhu minulé sezony se tento výhled otočil o 180 stupňů, nakonec se ale situace vrátila do předpokládaných kolejí a momentálně je v Chicagu klíčovým mužem Huet.

Samuel Pählsson se dohodl s Columbusem na 3leté smlouvě za necelýc 8 milionů dolarů, navíc s omezenou klauzulí zamezující jeho výměně. Blackhawks chtěli Pählssona, kterého získali na jaře při uzávěrce trejdů z Anaheimu při výměně Jamese Wisniewskiho, udržet, opět ale na kratší dobu. Pählsson přišel do Windy City po mononukleóze, v playoff pak měl potíže s ramenem, které tak limitovali jeho výkonnost. I tak byl ale užitečným článek úspěšného mužstva a jeho zkušenost a defenzivní schopnosti tak museli Blackhawks nahradit podpisem smlouvy s Johnem Maddenem.

„Sami Pählsson je velice dobrým centrem do útoku i do obrany. Může hrát proti nejlepším hráčům v soutěži a pro nás je na pozici středního útočníka značnou posilou,“ pochvaloval si GM Blue Jackets Scott Howson. „Před dvěma lety vyhrál s Anaheimem Stanley Cup, v roce 2003 hrál ve finále a z poslední olympiády si přivezl zlato, takže do našeho mužstva přinese neocenitelnou zkušenost z nejvyšších úrovní.“

Pählsson nakonec podepsal smlouvu s o něco málo nižší gáži než Madden, právě rozdíl v délce kontraktu byl ale rozhodující. Madden za sebou nemá nejlepší sezonu, pokud se mu ale nebude dařit, za rok už s ním Chicago nemusí počítat. V Pählssonově případě sice lze očekávat, že bude hrát lépe než na jaře za Chicago, Hawks se ale zřejmě nechtěli uvázat na plné tři sezony.

Matt Walker, o jehož budoucnosti se před otevřením trhu s volnými hráči moc nehovořilo, získal smlouvu jako první z bývalých hráčů Hawks. S Tampou Bay se dohodl na 4letém kontraktu s průměrným platem 1,7 milionu dolarů. Blackhawks sice nyní chybí důraz v obraně, za těchto podmínek byl ale Walker pro klub příliš drahý. Nesmlouvavý obránce posílil Hawks loni v létě a postupně si vybojoval stálé místo v sestavě. V průběhu roku podával stabilní výkony a byl tak příjemným překvapením. Vydařenou sezonou v Chicagu se propracoval k pěkné smlouvě, kterou však Chicago nemohlo akceptovat. V týmu Lighting uvítali do obranných řad též Mattiase Öhlunda z Vancouveru, zůstává také Lukáš Krajíček.

„Matt je tím silovým, důrazným prvkem, který naším obranným řadám v minulé sezoně chyběl,“ řekl GM Lighting Brian Lawton. „Je to charakterní, týmový hráč, což prokázal v minulém playoff, když se vrátil na led prakticky ihned poté, co utrpěl skutečně ošklivou zlomeninu prstu. Je přesně tím typem hráče, který nám v obraně scházel.“