Otázky fanoušků na Mika Havilanda 2. část

Na oficiálních stránkách Blackhawks se fanoušci mohli ptát hlavního trenéra Rockfordu Mikea Havilanda. Přinášíme vám druhou část jeho odpovědí.

Otázka: Miku, budete nám letos v Norfolku chybět. Jak velký vliv máte na to, kdo bude povolán a jak těžké je to rozhodnout, který mladík dostane šanci se ukázat? Díky, a očekávám, že letos nebo za rok získáte pohár.

Mike Haviland: Dale a Savvy a Dudley, všichni volají a otají se nás na náš názor, aby vědeli kdo hraje nejlépe a kdo si zaslouží povolat. Samozřejmě rádi odměníme nejlepší hráče. Nekoukáme na to kolikátí byli draftováni a kdy. Pokud cítíme, že je to nejlepší hráč a může pomoci Chicagu vyhrávat, tak ho doporučíme. Ptají se nás a myslím, že se to nezmění. Myslím, že nyní to bude ještě častěji.

O: Za prvé gratuluji ke zisku ceny pro trenéra roku v AHL. Za druhé, vyhovíte vždy požadavkům trenéra Savarda nebo Dalea Tallona, co se týká postu hráče nebo jeho času na ledě, když chtějí zjistit, jak by pasoval do hry Blackhawks?

MH: Samozřejmě. Denis a já jsme spolu několikrát loni mluvili, když se přijel podívat do Norfolku. Myslím, že letos to bude mnohem častěji, když jsme tak blízko. Když loni přijel dolu Dale, požadoval pro některé hráče více času na ledě. Jsem otevřený diskuzím o hráčích a zkoušení různých věcí. Někteří lidé mají jiný pohled na hru a to není na škodu, jsem otevřený diskuzi. Nejsem ten, kdo dělá konečná rozhodnutí, ale vždy se o nich všichni hodně bavíme.

O: Loni jste používal Adama Bertiho v checking line a Dave Bolland byl sužován zraněními a nedostatkem nejlepších ofenzivně laděných spoluhráčů. Mají Bolland a Berti schopnosti na to hrát v Rockfordu v 1. řadě?

MH: Bolland určitě ano. Berti bude dál plnit obranné úkoly. Myslím, že Bolland je jistě hráčem do 1. řady v AHL. Jestli se Berti někdy probojuje do Chicaga, bude tam muset hrát tvrdě a bojovně. Stejnou roli tak musí plnit i v Rockfordu, aby mohl být v další kariéře úspěšný.

O: Kdo letos bude váš hlasvní brankář a kolik zápasů odehraje?

MH: Myslím, že jím bude Corey Crawford. Wade Flaherty přichází jako starší hráč a určitě také bude dost chytat. Ale myslím, že ve většině zápasů dostane šanci Crawford. Bude me používat oba brankáře podle jejich formy. Crawford je tu 3. rokem a je budoucností Blackhawks.

O: Miku, bylo mi potěšením se s Vámi setkat na tiskové konferenci v Rockfordu 5. července. Jelikož se MetroCentre rekonstruuje, odehrajete prvních 9 zápasů sezony na venkovních kluzištích. Jak složité to bude pro tým, když nebude moci využít tak dlouho domácího prostředí?

MH: Já na to koukám jinak. Pomůže to týmu, aby se dal rychle dohromady. Myslím, že když budeme trávit hodně času na jihu při cestě do San Antonia a Houstonu, je to skvělá cesta pro to, aby se hráči dali pořádně dohromady. Abysme byli úspěšní musíme vyhrávat zápasy venku a nejlepší bude začít hned na začáku sezony.

O: Ačkoliv Vaše trenérské statistiky byly za poslední 2 roky úžasné, v playoff vždy spadnou rychle dolu. Co plánujete pro to, abyste letos dosáhli pozdějších kol playoff?

MH: Myslím, že příchod Flaherty nám dává jiný pohled na věc. Pomůže nám to nepřetěžovat Crawforda, jak se tomu stalo loni. Myslím, že v playoff byl unavený. Myslím, že také mnoho mladých hráčů bude o rok zkušenějších a budou sebevědomější. Loni jsme měli mladý tým. Samozřejmě playoff je dlouhá cesta, náš cíl je se dostat do playoff a pak v něm uspět.

O: Co Vám nejvíce bude chybět z Norfolku?

MH: Myslím, že rivalita, kterou jsme měli s týmy jako Philadelphia a Hershey. S každým jsme hráli 10 zápasů. Takže to a samozřejmě teplé počasí, které panovalo ve Virginii. Fanoušci tam pro tým byli nadšení, což bych si o lidech z Virginie nemyslel. Byli vylmi loajální a hokeji rozuměli, byla to zábava. Je to skvělé malé město. Nyní je to však nové město a nová kapitola pro Blackhawks a Rockford. To je také skvělé.

O: Jako celoživotní fanoušek Blackhawks a fanoušek IceHogs od jejich zaleožení, jak myslíte, že bude důležité, že budete v oblasti, která podporuje oba týmy? Očekáváte více nadšenou podporu fanoušků než v Norfolku a myslíte, že hráči či trenéři pocítí rozdíl?

MH: Myslím, že to také pocítíte. V Norfolku lidé znali hráče, které jsme tam měli a nebo hráče jako Rene Bourque nebo Duncan Keith, kteří odešli do Chicaga. Myslím, že lidé zde jsou fanoušci jak Blackhawks tak Rockfordu. To přijese více nadšené fanoušky a to je skvělá věc. Je to skvělé pro lidi v této oblasti. Sand to nadchne fanoušky nejen ve městě, ale i v okolí. Velmi se těším na setkání s těmito fanoušky.