Barker odchází do Minnesoty, Blackhawks posílí Kim Johnsson

Blackhawks vyměnili obránce Cama Barkera do Minnesoty za obránce Kima Johnssona a naději Nicka Leddyho. Výměna přišla těsně před zmrazením soupisek týmů NHL před olympiádou ve Vancouveru. Doplněno.

Barkera si Blackhawks vybrali v roce 2004 v 1. kole draftu ze 3. místa. Během 4 sezon odehrál za Blackhawks 200 utkání a nasbíral 80 bodů (17+63) a 219 TM. Letos má na kontě 14 bodů (4+10) z 51 utkáních. V červenci 2009 prodloužil smlouvu s Blackhawks o 3 roky s platem 3 miliony dolarů po té, co Blackhawks zapomněli včas podat kvalifikační nabídku. Nárůst jeho platu tak byl mnohem větší, než by Blackhawks podle pravidel museli dát. Po loňských 40 bodech v 68 utkáních ovšem na své výkony nedokázal navázat a vzhledem k vysokému platu se stal první obětí nutných změn, aby se Blackhawks vešli v příští sezoně do platového stropu.

Blackhawks náhradou získali zkušeného obránce Kima Johnssona. Třiatřicetiletý zadák má za sebou 731 utkání v NHL, ve kterých nasbíral 281 bodů (66+215) a 402 TM. Do NHL vstoupil v roce 1999 a prošel postupně NY Rangers, Philadelphii a nyní Minnesotu. Letos v 52 zápasech nasbíral 14 bodů (6+8) a 26 TM. Blackhawks ušetří tímto trejdem pro příští sezonu celý Barkerův plat, neboť Johnsson se po sezoně stane nechráněným volným hráčem. Letos je Johnssonův plat 5,3 milionu dolarů.

Obránce Leddyho si Minnesota vybrala v roce 2009 v 1. kole, celkově jako 16. hráče. Leddy se po draftu rozhodl pro kariéru na univerzitě a v současné době působí ve WCHA v týmu Minnesota Golden Gophers. Letos odehrál 19 utkání a nasbíral 5 bodů (1+4) a 4 TM.

Příchod Johnsona může zamíchat obrannými řadami Blackhawks. Johnsson v Minnesotě hrál v průměru necelých 24 minut za zápas, zatímco Barker u Blackhawks hrál kolem 13 minut. Johnson byl nejvytěžovanějším obráncem Wild a Blackhawks si jej jistě nepřivedli, aby většinu zápasu seděl na lavičce. O čas na ledě, tak zřejmě přijde některý ze zbylých obránců Blackhawks s výjimkou Keitha.

Blackhawks tímto trejdem získali posilu do playoff a do budoucnosti nadějného obránce, který je již nyní přirovnáván svým stylem ke Keithovi nebo Campbellovi. Dalším přínosem je úspora 3 milionů dolarů v platovém stropu.

Doplněno. Po minulé produktivní sezoně nedostával Barker v sestavě tolik prostoru, přičemž jeho ne úplně defenzivní kvality dále stagnovaly. V řadě chicagských obránců ho předstihl spolehlivě hrající Niklas Hjalmarsson, ačkoliv v jeho případě jistě pomohl fakt, že je svým zaměřením vhodnější do obranné dvojice k Brianu Campbellovi. Za dané situace tak byla Barkerova situace v mužstvu bezvýchodná: v obranné činnosti se nezlepšoval a jsou před ním čtyři hráči, jejichž výměna rozhodně není na pořadu dne. S třímilionovým platem měl Barker téměř jistotu, že v příští sezoně, kdy začnou platit nové smlouvy Keitna, Patricka Kanea a Jonathana Toewse, bude muset hrát jinde.

Barkera si Blackhawks vybrali na draftu jako celkově třetího hráče za Alexanderem Ovechkinem a Evgeniem Malkinem (čtvrtý byl draftován Andrew Ladd), svůj potenciál ale nedokázal naplno rozvinout. Přesto se stále jedná o nadaného hráče s vynikající střelou, navíc neváhá shodit rukavice, pokud si to čas od času žádá situace. Je otázkou, zda-li se ještě zlepší jeho bruslení nebo přidá na důrazu, nicméně i tak lze očekávat, že s rostoucím časem na ledě získá větší sebevědomí a bude patřit mezi tahouny obrany Wild, zejména pokud se týká přesilových her (a to tím spíš, jestli mužstvo opustí Marek Židlický).

„Cam hrál dobře,“ prohlásil GM Bowman. „Byla to skutečně jen otázka okolností. Asi nebyl na ledě tak často, jak by chtěl a kolik by potřeboval, aby prokázal, co umí. Zmínil jsem to, když jsme spolu mluvili – skvěle reprezentoval Blackhawks, dělal vše, co jsme mu řekli a vypracoval se na úroveň, kde je teď. Je mladý a má před sebou světlou budoucnost, přejeme mu jen to nejlepší.“

Barker naznačil, že může být důležitým hráčem týmu, v Chicagu však není možnost, jak by to mohl soustavně prokazovat (viz dříve třeba Rene Bourque). Nezbývá než mu nyní popřát mnoho štěstí v novém působišti. Wild si jistě pochvalují, že výměnou za mladého juniora a obránce, který v létě odejde zadarmo, získali hotového hráče, u které ale lze předpokládat, že se bude nadále zlepšovat.

„Vždycky se k vám dostanou spekulace co a jak,“ řekl Barker krátce po výměně minnesotským novinám Star Tribune. „Jsem možná trochu zaskočený, ale nakonec to bude v pohodě. Je jasné, že s ohledem na platový strop v Chicagu k něčemu muselo dříve nebo později dojít. Bude to pro mne skvělá příležitost. V Chicagu jsem nehrál tolik jako v minulé sezoně, je tu tak dobrý tým, že je to těžké. Těší se, že budu snad častěji na ledě a Minnesotě pomůžu svou produktivitou.“

Stejně tak ale musejí být s výměnou spokojeni Blackhawks. Není pravdou, že by byl trejd motivovaný pouze snahou ušetřit pro další sezonu (Hawks budou muset ještě nějaké hráče obětovat), na to bude času v létě. Tou dobou ale bude na snahu dostat se pod úroveň platového stropu větší tlak, vyjednávací pozice Chicaga bude slabší a GM Stan Bowman by tak zřejmě získal slabší protihodnotu. Barker byl tak jako tak na odchodu a Hawks měli dvě možnosti: buď uskutečnit výměnu hned a získat posilu pro playoff nebo Barkera udržet pro vyřazovací boje a vyměnit ho v létě za volby v draftu nebo juniory. GM Bowman zvolil kompromis a získal jak talentovaného hráče do budoucna, tak schopného obránce pro pár příštích měsíců.

Zkušený Kim Johnsson po skvělých výkonech ve Philadelphii podepsal lukrativní kontrakt s Minnesotou, kde však uvadla jeho produktivita a kde není tolik vidět. Přesto se stále jedná o velice dobrého obránce, užitečného ve všech herních činnostech. Po sezoně mu skončí smlouva (do stropu se započítává necelými 5 miliony), v Chicagu pravděpodobně nezůstane a Hawks tak ušetří Barkerovy 3 miliony. Johnsson je oproti Barkerovi lepší v rozehrávce, jeho největší předností je ale spolehlivost. Ačkoliv má nejlepší roky za sebou, Chicago teď nebude muset tolik přetěžovat Keitha a Brenta Seabrooka, oba dva v posledních týdnech působili unavenějším dojmem a účast na ZOH jim v tomto směru nepřidá. Je otázkou zda-li kouč Joel Quenneville tuto dvojici rozdělí nebo posune Johnssona ke Campbellovi namísto mladého Hjalmarssona.

„Letos máme dobré mužstvo a myslíme si, že Kim do něho zapadne,“ řekl GM Bowman novinářům. „Chtěli jsme získat někoho zkušeného – máme mladý tým – a Kim hrál v playoff, byl na olympiádě; řekl bych, že skvěle hodí do našeho stylu hru. Kim umí hrát dopředu i do obrany, díky jeho zkušenostem a všestranosti ho můžeme využít v řadě různých situacích. Nemusí tak být nasazován pouze v jediné roli, máme více možností.“

Barker lépe střílí a i když toho často nevyužívá, hraje lépe tělem než Johnsson. Přesto je však třiatřicetiletý švédský obránce, který údajně odmítl účast na ZOH, aby přestávku v NHL využil k strávení času s rodinou, vhodnějším hráčem pro aktuální sestavu Blackhawks a pro nadcházející týdny posilou. Jeho příchod nicméně neřeší jednu ze slabin současného kádru, kterou je nedostatek důrazu a tvrdosti před vlastní brankou. Spekulovalo se, že se Chicago zajímá o Jamese Wisniewskiho, kterého loni vyměnilo během uzávěrky přestupů do Anaheimu, dále byli zmiňováni třeba Jay McKee (Pittsburgh), Garnet Exelby (Toronto), Sean O'Donnell (Los Angeles) nebo Andy Sutton (Islanders). Všichni jmenovaní tuto potřebu splňují lépe než Johnsson, ten však vychází nejlépe v celkovém hodnocení.

Osmnáctiletý Leddy byl loni draftován na 16. příčce, před draftem se ale předpokládalo, že na něj přijde řada někdy ve třetí desítce a logicky tak patřil mezi hráče, kteří Blackhawks zajímali nejvíce. GM Bowman v pátek novinářům řekl, že Leddy byl důležitou součástí výměny a že se na draftu pokoušeli získal lepší pozici, aby si mohli vybrat právě jeho. To se nakonec nepodařilo a Chicago draftovalo jiného zadáka; Dylana Olsena. Leddy, před draftem oceněný titulem Mr. Hockey pro nejlepšího středoškolského hráče v Minnesotě, patří mezi menší, rychlé hokejisty, je šikovný a chytrý s pukem. Na podzim nastoupil na University of Minnesota, v první sezoně se však zatím jen rozkoukává. Do NHL v brzké době nezasáhne, Chicago ale získalo do v posledních letech prořídlé zásoby defenzivních talentů mladíka, který má velice reálnou šanci na slušnou pozici v hlavním týmu.

Podle Michaela Russoa ze Star Tribune byli Wild znepokojeni tím, jak málo se Leddy letos zlepšuje, a je s podivem, že se tak brzy vzdali teprve loni draftovaného hráče. Tommy Thompson, asistent GM Minnesoty, pak ale pro stejný deník řekl z Vídně, kde pobývá na pracovní cestě, že aby získali Barkera, museli Wild něco obětovat.

„Nemůžete k nim přijít v noci pod rouškou tmy a prostě ukrást hráče jako je Cam Barker,“ prohlásil Thompson. „Abyste mohli uzavřít takovouto výměnu, nepovede se vám udržet všechny tři špičkové naděje do obrany [vedle Leddyho si podle Russoa Wild cení zejména Tylera Cumy a Marka Scandelly]. Taková je cena za tento obchod. Chtěli juniorského hráče a když se podíváme na jejich tým, útočníky nepotřebují. Pokud si myslíme, že máme možnost získat hráče, který skutečně posílí Minnesotu Wild dlouhodobě, něco nás to bude stát. Oproti situaci před dvěma třemi lety máme teď štěstí, že máme slibných nadějí v obraně více.“

GM Bowman řekl po výměně médiím, že nevidí nějakou výraznou potřebu zasahovat do sestavy (delší čas se však spekuluje o příchodu nějakého ostřejšího hokejisty nebo změně na postu brankáře), pokud ale bude možnost, jak kádr zlepšit, nebudou se tomu Hawks bránit. V posledních dnech se mluví o odchodu zkušeného gólmana Martyho Turca z Dallasu a v souvislosti je řeč mj. také o Chicagu. Blackhawks jsou dále zmiňováni ve spekulacích ohledně brankářské dvojice Montréalu Carey Price-Jaroslav Halák. Velké změny vyhlásil GM Floridy Randy Sexton, přičemž Hawks jsou nyní spojováni s křídelníkem Davidem Boothem nebo gólmanem Tomášem Vokounem.

Johnsson by měl nastoupit zítra proti Atlantě, na ledě se představí s dresem č. 8. Barker pak podle všeho odehraje první utkání za Wild v neděli proti Vancouveru.