Dustin Byfuglien odchází do Atlanty

GM Bowman přichystal na středeční večer velkou výměnu: do Atlanty odcházejí Byfuglien, Eager, Sopel a Aliu. Chicago naopak získalo volby v 1. a 2. kole (původně NJ), Reasonera, Morina a Crabba. Do Edmontonu navíc míří Fraser.

Krátce před draftem došlo k prvnímu výraznému zásahu do sestavy. Rozsáhlou výměnu uskutečnili Blackhawks s Atlantou, kde nově působí v roli GM bývalý pracovník Chicaga Rick Dudley. Ten si zároveň přivedl trenérské duo Craiga Ramsaye a Johna Torchettiho, přičemž druhý jmenovaný byl dosud asistentem kouče Joela Quennevilla v Chicagu. Jak Torchetti, tak Ramsay již s Dudleym dříve spolupracovali.

Blackhawks ve výměně obětovali nejcennějšího hráče z celé sedmičky, která mění dres. Pětadvacetiletý Dustin Byfuglien byl draftován až v 8. kole v roce. Tehdy obránce Prince George trpěl nadváhou, na svou postavu byl ale dost šikovný a schopný bruslař. Postupně se v rámci klubu vypracoval a výraznou měrou se podílel na výhře ve Stanley Cupu, když byl společně s Patrickem Sharpem nejlepším střelcem mužstva. Druhý rok po sobě zazářil hlavně v sérii proti Vancouveru.

Během svého působení v Chicagu se z obránce přeorientoval na silového útočníka, který během svých nejlepších utkáních totálně převzal kontrolu nad hrou. Příliš často byl ale nezaujatý a bez nadšení. Byfuglien má nadále velký potenciál, i když už teď patří mezi schopné hráče. Pokud ale nebude hrát pravidelně tak jako když má formu, zařadí se mezi průměrné hráče. Za dané finanční situace Hawks nemohou příliš riskovat a Byfuglien tak byl první, kdo musel odejít.

Přesto se ho Blackhawks nechtěli zbavit jen tak, v ideálním případě by jistě tento oblíbený hráč byl nadále v Chicagu. Atlanta společně s ním získala Bena Eagera a Brenta Sopela. Oba sice hráli poměrně významné role při zisku Stanley Cupu, jinak jsou ale postradatelní. Sopel se svým platem navíc poměrně obtížně vyměnitelný. Hlavním mužem výměny je jednoznačně obrovitý Byfuglien.

Atlanta se za něho vzdala dvou vysokých draftů, které získala z New Jersey při výměně Ilyi Kovalchuka a navíc Blackhawks přihodila Jeremyho Morina. Devatenáctiletý kanonýr byl loni draftován ve druhém kole a ačkoliv je kritizován pro své bruslařské dovednosti, je to gólový hráč.

Chicago dále získalo zkušeného Martyho Reasonera a hráče na farmu Joeyho Crabba. Atlanta se dále posílila o Akima Aliua, dříve vysoce cenněné naděje Hawks, která se však neprosadila.