Kane zářil na kempu americké dvacítky

Patrick Kane, jednička posledního draftu, byl jedním z nejproduktivnějších hráčů kempu reprezentace USA do 20 let. Američané, rozdělení na dva týmy, sehráli celkem 8 utkání, po 4 proti Finsku a Švédsku. Kane nasbíral 7 bodů. V zápasech v Lake Placid se představili také brankáři Josh Unice a Joe Palmer a útočníci Tony Lagerström a Jan-Mikael Juutilainen.

Kane hrál v modrém týmu a na dálku soupeřil s hvězdou bílého týmu Kylem Okposem (NYI). Okposo nakonec nasbíral o 1 bod více a společně s Rhettem Rakhshanim byl nejproduktivnějším hráčem série. Kane zahájil vynikajícím způsobem, když v úvodním utkání proti Finsku přispěl dvěma góly k výhře 5:4. Svou druhou trefou získal Američanům ve třetí třetině dvoubrankové vedení, Finové ale zásluhou Juutilainena srovnali. Devatenáctiletý útočník Jokeritu nejprve přihrál na jednu branku a následně sám vyrovnal na 4:4. Modrý tým USA vzápětí kontroval a zaznamenal tak výhru 5:4. Josh Unice inkasoval dvakrát v první třetině a za polovinu zápasu si připsal 6 zákroků. Bílí si připsali hned úvodní den série jedinou prohru, když Švédsko zvítězilo na nájezdy 4:3. Joe Palmer chytal od poloviny utkání, 3x inkasoval a pochytal 18 dalších střel. V nájezdech inkasoval dvakrát a ve čtvrté sérii bylo rozhodnuto.

O den později si Američané připsali dvě výhry, modří tentokrát se stejným příspěvkem od Kanea zdolali Švédsko 5:3. Kane vsítil obě své branky ve druhé třetině. Nejprve se předvedl v asi nejhezčí akci série, když se protáhl mezi dvěma obránci a úspěšně zakončil. O pár minut později zvýšil přesnou střelou zápěstím. Skandinávské naděje Blackhawks se bodově neprosadili, Palmer i Unice dostali volno.

Ve třetích zápasech Bílý tým Američanů rozdrtil Švédsko 9:2 šesti góly v poslední části. Tým USA sice vedl 3:0, Švédi ale dokázali snížit na rozdíl jediné branky. Na první brance Tre Kronor se asistencí podílel Lagerström, a Palmer, který v utkání nasbíral 24 zákroků, tak přišel o čisté konto. Kane si ve druhém pátečním duelu připsal asistenci a gólman Unice, jenž nastoupil v polovině utkání, zaznamenal 16 úspěšných zásahů. O udrženou nulu přišel až 5 minut před koncem, když se puk odrazil do sítě od jeho ramene.

V závěrečných zápasech si americká juniorka připsala další dvě výhry a celkem tak z 8 střetnutí zvítězila 7x. Bílí porazili Finsko 5:3, Unice inkasoval ze 14 pokusů 2x, z toho jednou po střele Juutilainena. Výsledkem 5:2 skončil duel modrých se Švédskem. Kane přihrál na dvě branky a Palmer ve druhé polovině zápasu 7 pokusů, přičemž jednou lovil puk ze sítě. Lagerström přihrál na druhou švédskou branku.

Kane ve čtyřech utkáních prokázal svůj výjimečný ofenzivní talent. Vedle 7 bodů několikrát rozezvučil brankovou konstrukci a neustále zaměstnával brankáře týmů ze severu Evropy. Pokud nestráví nadcházející sezonu v Chicagu (Blackhawks ho i mohou pro potřeby reprezentace na přelomu roku z kádru uvolnit, pokud se k tomu rozhodnou), nepochybně dostaneme příležitost obdivovat jeho umění na vlastní pči na šampionátu 20 v České republice, kde by měl patřit spolu s Okposem k tahounům národního mužstva USA.

„Předpokládám, že se dostane do sestavy Blackhawks,“ řekl hockeysfuture.com o Kanovi Rick Dudley, asistent GM Dalea Tallona a chicagský skaut profesionálů. „Neřekl bych, že to je 100%, ale očekávám, že získá místo v kádru. Podle mě by pomohl přesilovkám jakéhokoli týmu v libovolné soutěži.“

Jiná situace je u brankářů, Unice sice loni zazářil na MS18, ze kterého má zkušenosti i Palmer. Oba gólmani ale stejně jako trojice dalších, která se zúčastnila kempu v Lake Placid, proti Švédsku a Finsku zrovna neoslnili (což je dáno i načasováním přípravných zápasů, kdy gólmani nejsou v plné formě a zatížení). Vedení americké juniorky sice slibuje, že po kempu budou mít jasnou představu o obsazení důležitého místa v sestavě pro MSJ, spekulovat o šancích chicagských nadějí je ale obtížné.

„Unice se právě rozhodl, že bude chytat za Kitchener Rangers [místo Bowling University, kam měl původně namířeno],“ pověděl Dudley. „Bude hrát na vysoké úrovni a čelit spoustě střel. Palmer je sportovně nadaný, základem jeho stylu je poziční hra. Ale má schopnost lépe se pohybovat a vykrývat prostor.“

„Nedává mi to vlastně žádný náskok,“ odpověděl Palmer na otázku, jestli ho úspěch na MS18 favorizuje v boji o místo v sestavě americké juniorky. „Ale jestli se mi bude v příštích měsících dařit, budu reprezentovat svou zemi.“

„Snažíme se najít toho, kdo bude nejlépe chytat a takového brankáře, který se herně i psychicky nejlépe vyrovná s tlakem,“ poznamenal Josh Harrington, olympijský vítěz z Lake Placid 1980 a jeden z trnérů na kempu. „Po skončení soustředění budeme mít brankáře seřazené v žebříčku, který budeme v sezoně průběžně upravovat.“

Ohledně výkonů Lagerströma a Juutilainena je mlhavo, jejich přínos můžeme vyčíst pouze ze statistik. Pravdou ale je, že za sebou mají průměrné, slabší sezony a letos by měli oba svou výkonnost zlepšit. Pokud se tak nestane, místo pro juniorský šampionát jisté zdaleka mít nebudou. O místo bude muset bojovat také Bill Sweatt, který se na MS20 představil už loni. Americký útočník, kterého Blackhawks draftovali letos ve 2. kole vynechal reprezentační soustředění stejně jako chicagský kemp nadějí pro zranění ruky. Série duleů proti Švédsku a Finsku ale odhalila vysokou konkurenci v útoku juniorského týmu USA, se kterou si ale snad Sweatt poradí a místo v sestavě pro MS v České republice uhájí.