Chicago podepsalo Brunetta, Mayerse, O'Donnella a Carcilla,

GM Stan Bowman se hned první den po otevření trhu s volnými hráči dohodl na smlouvě s pěti hokejisty. Z Minnesoty Hawks získali zkušeného křídelníka Andrew Brunetta, z Philadelphie přicházejí ostřílený obránce Sean O'Donnell a provokatér Danny Carcillo, ze San José ostrý Jamal Mayers a ze Švýcarska se do NHL vrací centr Brett McLean. Všichni podepsali pouze roční smlouvy. Jake Dowell se dohodl na kontraktu s Dallasem. Průběžně doplňováno.

GM Stan Bowman se krátce po otevření trhu s volnými hráči dohodl na roční smlouvě s útočníkem Jamalem Mayersem. Šestatřicetileté pravé křídlo loni za San José odehrálo 78 zápasů, ve kterých si připsalo 14 bodů (3+11) a 124 trestných minut. Ve 12 utkáních playoff Mayers nebodoval. V Chicagu si nyní přijde na 550 tisíc dolarů.

Pokud započítáme včerejší podpis smouvy se Stevem Montadorem, jehož práva ještě před 1. červencem získali Hawks z Buffala, je Mayers druhý volným hráčem, který letos zamířil do Chicaga. Zkušený hráč by měl posílit čtvrtý útok a přispět svou důraznou hrou.

Po dlouhé době v St. Louis působil Mayers v minulých letech v Calgary, Torontu a naposledy San José. Celkem odehrál v NHL 815 utkání, během kterých vstřelil 84 branek a na 112 přihrál. Vyloučen byl na 1093 minut. V playoff naskočil do 60 zápasů s bilancí 13 bodů (5+8) a 32 trestných minut

„Ze společného působení v St. Louis znám Joela Quennevillea, loni vyhráli Stanley Cup. Mají skvělé mužstvo plné mladých hráčů, vůdce v Toewsovi, Kanea…,“ řekl Mayers v telefonickém rozhovoru pro kanadskou televizní stanici TSN, proč si vybral právě Chicago a ke své očekávané roli dodal: „Předpokládám, že bych měl chodit na oslabení, hrát tvrdě do těla a přispět sem tam nějakým bodem. Poslední sezona byla pro ně trochu zklamání, chtěl bych pomoci, aby se tým vrátil zpátky, kam patří.“

Na svém Twitter účtu Mayers napsal, že mu sice bude San José scházet, už se ale těší, že bude v Chicagu hrát za tým původní z původní šestky.

Devětatřicetiletý Sean O'Donnell si udělal jméno v Los Angeles, kde působil ve druhé polovině 90. let a často a rád shazoval rukavice. V létě 2000 zamířil do Minnesoty a následně vystřídal řadu týmů, naposledy působil ve Philadelphii. Přes svůj pokročilý věk a fyzicky náročný herní styl je stále zodpovědným obráncem, defenzivním specialistou, který hraje tvrdě do těla při každé příležitosti.

O'Donnel loni odehrál 81 zápasů, ve kterých vsítil jednu branku, přidal 17 asistencí a nasbíral 87 trestných minut. V NHL celkem sehrál 1173 střetnutí, ve kterých zaznamenal 222 bodů (31+91) a 1786 trestných minut. V Chicagu si tuto sezonu přijde na 850 tisíc dolarů.

Dvaatřicetiletý McLean se do NHL prosadil v sezoně 2003/2004 po úspěšné sezoně na farmě Chicaga v Norfolku. Za Blackhawks odehrál 78 utkání (z to dvě předchozí ročník), během kterých zaznamenal 31 bodů (11+20) a 54 trestných minut. V létě 2004 odešel do Colorada, následně působil na Floridě a poslední dva roky strávil ve švýcarské NLA, kde hrál za mužstvo Bernu.

V minulé sezoně zde v 58 zápasech nasbíral 36 bodů za 13 gólů a 23 přihrávek, vyloučen byl na 32 minut. V NHL odehrál celkěm 385 duelů s bilancí 162 bodů (56+106) a 204 trestných minut.

McLean si vydělá 525 tisíc dolarů, pokud bude hrát v hlavní mužstvu, 150 tisíc, pokud bude působit na farmě. V průběhu roku pravděpodobně bude nastupovat častěji v Rockfordu, kde by měl patřit k nejproduktivnějším hráčům, zároveň je ale dostatečně spolehlivý při hře dozadu, aby v případě potřeby zvládl menší roli v Chicagu.

Sedmatřicetiletý Andrew Brunette přichází do Chicaga z Minnesoty, kde loni nasbíral 46 bodů (18+28) a 16 trestných minut v 82 utkáních. V NHL začínal ve Washingtonu, kde ale spíše paběrkoval, na přelomu tisíciletí se pak NHL prosadil na plno a nikdy neodehrál méně než 77 zápasů za sezonu. Postupně vystřídal nové týmy v Nashvillu, Atlantě a Minnesotě, kam se po třech letech v Coloradu vrátil v létě 2008.

Brunette podává dlouhodobě vyrovnané výkony, ve slabších týmech pravidelně sbírá poměrně dost bodů. Nejlepším v tomto ohledu pro něj byl ročník 2006/2007, kdy v Coloradu zaznamenal 83 bodů (27+56) ve 82 zápasech. Celkem v NHL sehrál 1031 zápasů, ve kterých nastřílel 256 branek a na 450 přihrál. Vyloučen byl na 310 minut.

Chicago v Brunettovi získalo spolehlivého křídelníka do druhé formace a mentora pro mladší spoluhráče. Jednoletá smlouva mu vynese 2 miliony dolarů.

„Jsem nadšený, že jsme se dohodli, mám z toho velkou radost, jen jsem teď prošvihl celý druhý set,“ pověděl Brunette TSN po telefonu z Wimbledonu, kde sleduje semifinále mezi Rafaelem Nadalem a Andym Murraym. „Vědel jsem celkem brzy, že budu pokračovat. Na konci sezony mě napadlo, že bych mohl skončit, ale během playoff mi bylo brzy jasné, že se vrátím na led a budu hrát dál. Mám štěstí, že teď budu mít v Chicagu ještě jednu šanci bojovat o Stanley Cup.“

Mayersovi, O'Donnellovi a Brunettovi je nyní dohromady 112 let a je pravděpodobné, že všechny tři čeká poslední sezona v NHL.

Prvním z chicagských nechráněných volných hráčů, který našel nového zaměstnavatele v NHL, je střední útočník Jake Dowell. Bývalý hráč University of Wisconsin byl draftován Chicagem v 5. kole v roce 2004, teprve před minulou sezonou se ale natrvalo prosadil do kádru Blackhawks. Přestože nedostával mnoho prostoru, převážně ve čtvrté formaci odehrál 79 utkání, ve kterých si připsal 21 bodů (5+16) a 63 trestných minut. V sestavě měl nahradit Colina Frasera, který hrál podobným stylem, důvěru trenérů si ale přes solidní bodový příspěvěk příliš nezískal, v playoff nastoupil jen dvakrát a po sezoně nedostal nabídku nové smlouvy. V Dallasu podepsal roční kontakt na 800 tisíc dolarů a pravděpodobně se ve čtvrtém útoku sejde s Adamem Burishem, bývalým spoluhráčem z Chicaga i Wisconsinu.

Pro úplnost jen dodejme, že tři hráči z farmy v Rockfordu se již dříve domluvili na návratu do Evropy: obránce Ivan Vishnevskiy jde do Atlantu Mytišči (KHL), brankář Hannu Toivonen se dohodl se švédským Malmö a do Frölundy se vrací norský útočník Mathis Olimb. Všichni tři jsou v rámci NHL volnými hráči bez omezení.

Nové mužstvo našlo hned 1. července také několik bývalých hráčů Blackhawks. Obránce James Wisniewski navázal na vydařenou sezonu v New Yorku Islanders a Montréalu lukrativní smlouvou v Columbusu. Blue Jackets získali práva na Wisniewskiho od Canadiens ještě před otevřením trhu s volnými hráči a následně se s komplexním zadákem dohodli na 6letém kontraktu s průměrným platem 5,5 milionu dolarů. Provokatér Ben Eager zamířil ze San José chránit mladíky do Edmontonu, kde se dohodl na 3leté smlouvě, celkem si přijde na 3,3 milionu. Opačným směrem jde obránce Jim Vandermeer a u Oilers jej nahradí mj. také Cam Barker, který po vykoupení ze smlouvy v Minnesotě podepsal roční kontrakt na 2,25 milionu. Střední útočníci Tim Brent a Vernon Fiddler posílili Dallas, Ryan Potulny Washington, Andrew Ebbett Vancouver. Gólman Brian Boucher se dohodl na smlouvě v Carolině, veterán Steve Sullivan jde z Nashvillu do Pittsburghu a Marty Reasoner z Floridy k Islanders. GM Dale Tallon k Panthers přivedl dalšího hráče, který z Chicagem vybojoval Stanley Cup, z Philadelphie získal výměnou za volby v draftu Krise Versteega. Český forvard Radim Vrbata zůstává ve Phoenixu, kde podepsal tříletý kontrakt celkem na 9 milionů dolarů.

Později v pátek se Hawks domluvili na smlouvě s útočníkem Danielem Carcillem. Také jeho kontrakt je pouze roční, s platem 775 tisíc dolarů. Šestadvacetiletý hráč loni ve Philadelphii odehrál 57 utkání, ve kterých si připsal 6 bodů (4+2) a 127 trestných minut. K Flyers přišel z Phoenixu, kde byl dva roky po sobě nejtrestanějším hráčem NHL. Celkem v NHL nastoupil do 282 zápasů, ve kterých vstřelil 36 branek a na 37 nahrál. Vyloučen byl dohromady na 986 minut.

V Chicagu by měl dát vzpomenout na Bena Eagera a Adama Burishe, jedná se o hráče, který rád provokuje a poutá pozornost, zároveň ale umí hrát hokej. Mezi fanoušky nebývá oblíbený a na ledě má mnoho nepřátel, přesto dokáže být efektivní, pokud si zrovna nevysloužil hloupý trest. Pokud dokáže zkrotit svůj temperament pro dobro mužstva, Hawks v něm získají výtečného hráče do čtvrté formace, který navíc může přispět větším počtem branek než by se dalo očekávat.

Jeho příchod znamená, že se v Chicagu asi už nenajde místo pro Viktora Stalberga, Carcillo by zřejmě měl spolu s Jamalem Mayersem vytvořit nový čtvrtý útok. Třetím hráčem do formace by pak mohl být v některých případech John Scott, Hawks by se tak vrátili do minulosti a připomněli své týmy z konce 80. let, kdy se sestava jen hemžila hráči, jejichž hlavním úkolem bylo narážet do soupeřů a shazovat rukavice. Pokud se Carcillovi nebude dařit nebo nebude disciplinovaný, délka kontaktu ani plat nebrání Chicagu jeho angažmá snadno minimalizovat nebo ukončit.