Frolík prodloužil o 3 roky a přichází také Lepisto

Vedení Chicaga Blackhawks dnes oznámilo, že se dohodlo na další spolupráci s českým útočníkem Michaelem Frolíkem a také, že roční smlouvu podepsal obránce Sami Lepisto. Frolík se upsal Chicagu na další 3 roky a celkem by měl vydělat 7 milionů dolarů (některé zdroje uvádí 6,9). Finanční podmínky Lepistovi smlouvy zatím nejsou známy.

Třiadvacetiletý Frolík přišel do Chicaga letos v únoru z Floridy, odkud jej Blackhawks získali společně s brankářem Salákem výměnou za Jacka Skilleho, Hugha Jessimana a Davida Pacana. Do konce sezony odehrál v dresu Blackhawks 28 utkání a připsal si 9 bodů (3+6). Předtím na Floridě nasbíral 29 bodů v 52 utkáních, takže za celou sezonu nasbíral 38 bodů (11+27) v 80 utkáních. V playoff svou produktivitu zlepšil na 5 bodů (2+3) v 7 utkáních.

Frolíkův cap hit bude 2,33 milionů dolarů, což je skoro trojnásobný nárůst oproti předchozí smlouvě. Ačkoli se Frolíkovi sezona příliš nevyvedla, neboť nenasbíral ani 40 bodů, což je hranice kterou v obou předcházejících sezonách dokázal překonat, Blackhawks jsou vzhledem ke smlouvě, kterou dostal přesvědčeni, že jeho potenciál je daleko vyšší a brzy jej dokáže naplnit. Záblesk toho, proč se mu říká "baby Jágr" předvedl především v playoff proti Vancouveru, kde patřil k nejlepším hráčů Hawks.

Frolík doposud v NHL odehrál celkem 241 zápasů, ve kterých nasbíral 126 bodů (53+73) a 95 trestných minut. Letos v květnu pomohl České republice ke zisku bronzových medailí na MS na Slovensku.

O 3 roky starší Lepisto přichází do Chicaga z Columbusu. Ačkoliv měl být Lepisto chráněným volným hráčem, nedostal kvalifikační nabídku od Columbusu a tak se stal nechráněným volným hráčem. V uplynulé sezoně, ve které vydělával 800 000 dolarů, nejprve hrál za Phoenix, ale 28. února 2011 byl vyměněn do Columbusu se Scottem Upshallem za Rostislava Kleslu a Danea Byerse. Při působení v obou klubech si vytvořil osobní maxima, když nasbíral 16 bodů (4+12) v 70 utkáních a k tomu přidal 55 TM.

Finského zadáka si na draftu v roce 2004 vybral Washington, ale až do roku 2007 působil v Jokeritu ve finské SM-Liize. V následujících 2 letech odehrál jen 14 utkání v NHL, jinak působil na farmě. Do NHL se plně prosadil až v sezoně 2009-10 v dresu Phoenixu, který při draftu 2009 vyměnil za 5. kolo 2009. Doposud v NHL odehrál 150 utkání a nasbíral 32 bodů (5+27) a 133 TM. Na mezinárodní scéně získal bronzovou medaili na ZOH ve Vancouveru v roce 2010, bronz na MS 2008 v Kanadě a je letošním mistrem světa z MS na Slovensku.

Příchodem Lepista mají nyní Blackhawks pod smlouvou již 8 obránců schopných hrát v NHL. Stálé místo v sestavě by měli mít Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Montador. O'Donnell s největší pravděpodobností také bude mít své místo díky jeho zkušenostem. Leddy má ještě nováčkovskou smlouvu a tak se Blackhawks nemusí bát poslat jej ještě na čas do Rockfordu, ale spíše zůstane v hlavním týmu. Lepisto by tak měl být 7. bekem a Scott by měl nastupovat jen v utkáních, kde hrozí šarvátky se soupeřem. Dny Hendryho a Campoliho jsou tak patrně v Chicagu sečteny. Blackhawks pravděpodobně vyčkají, jak dopadne arbitráž a podle výsledků buď na cenu přistoupí a pokusí se Campoliho vyměnit anebo se rozhodnou nechat jít Campoliho rovnou, pokud cena bude neúměrně vysoká.