Carcillo svůj styl měnit nebude

Blackhawks překvapivě prodloužili v pondělí 12. března smlouvu útočníkem Danielem Carcillem a obě strany by měly mít společnou cestu příští 2 roky. Přestože dost problémový hráč v této sezoně odehrál jen 28 utkání, vinou suspenzací a zranění, vedení týmu je přesvědčeno, že do týmu Carcillo přináší více pozitiv než negativ.

Z prodloužení smlouvy byl překvapen možná i samotný Carcillo, který přišel k Blackhawks 1. července, kdy jako volný hráč podepsal roční smlouvu. "Na začátku sezony jsem měl samozřejmě za cíl mít skvělý rok, ale to se příliš kvůli zranění nepovedlo," řekl šestadvacetiletý hráč. Na začátku ledna totiž jeho sezonu ukončilo zranění kolena a následná operace. V 28 utkáních nasbíral 11 bodů (2+9) a 82 trestných minut. Kromě toho přidal i 2 distance od vedení NHL - na konci října na 2 zápasy a na začátku ledna za hit na Gilberta z Edmontonu, při kterém zároveň utrpěl zranění levého kolena, na 7 zápasů.

Carcillo je po celou svou kariéru znám jako tvrdý hráč, který jde čas od času za hranu. S tímto jej Blackhawks také do týmu přivedli, neboť potřebovali, aby tým nepůsobil v lize jako otloukánek, na kterého si každý může vyšlápnout. Carcillo toto celkem naplnil a navíc byl schopen hrát i v první 2 útočných řadách. Z 28 utkání, ve kterých nastoupil, Blackhawks měli bilanci 16 výher, 8 porážek a 4 prohry po základní hrací době. "Tým šlapal dobře, když byl v sestavě." řekl Patrick Kane. "Měl nějaké dobré šance, když s námi hrál (v jedné řadě). Je dost šikovný na to, aby hrál mezi 6 nejlepšími útočníky, ale stejně tak může hrát i kdekoliv jinde v sestavě."

Pokud částečně svůj styl nezmění bude mít stále problémy s disciplinární komisí NHL. Ale tento styl mu přinesl prodloužení smlouvy o další 2 roky, takže Carcillo v tom má jasno: "Nezměním nic, co dělám na ledě. Možná uberu trochu síly při hitech, myslím. Ale nic jiného se určitě nezmění." A jasno v tom má i vedení Blackhawks: "Je typem hráče, kterého potřebujeme a kterého jsme hledali." řekl asistent generálního manažera Marc Bergevin. "Od chvíle kdy se zranil, postrádali jsme přítomnost na ledě. Skvěle do našeho týmu zapadá. Kdyby jsme ho nechali jít, hledali bychom hráče, který byl hrál podobně. Takže když už ho máme, je dobré si ho nechat." A co případné další suspenzace, které určitě vedení týmu příliš neocení? "Neřešíme, jestli bude suspendován nebo ne," řekl Bergevin. "Když to přijde, budeme to řešit. Doufejme, že tyto dny jsou ovšem již za námi."

Absenci Carcilla částečně smazal dvacetiletý nováček Andrew Shaw, který je vzrůstem stejný, ale váží o 20 kilo méně, což je přeci jen znát. V útočných statistikách se Shaw Carcillovi vyrovnal, ne-li jej předčil, když v 27 utkáních nasbíral 12 bodů (7+5). Světlé okamžiky, kdy nastupoval v prvních 2 útocích ovšem vystřídal i se slabšími chvilkami, kdy na ledě nebyl vůbec vidět. V trestných minutách (29) a vůbec tvrdosti na Carcilla ještě nedosáhl, ale v budoucnu jej jistě může nahradit. V posledních 8 utkáních tak s tvrdostí vypomáhá další nováček Brandon Bollig, který byl povolán do týmu po odchodu Johna Scotta. Bollig již stihl 5x poprat a celkem nasbírat 41 trestných minut. Bollig ovšem hráčem, který by mohl nastoupit v prvních 2 útocích nikdy nebude.

Z těchto důvodů se GM Stan Bowman rozhodl prodloužit smlouvu, který Carcillovi přinese ročně v průměru 825 000 dolarů. "Stan se mně jednou ráno zastavil a řekl mi, že se pokusí se mnou prodloužit smlouvu. Kontrakt byl hotový za 1 nebo 2 dny. Byl jsem trochu překvapený načasováním. Jsem opravdu šťastný a opravdu nadšený, že se budu moct vrátit, být součástí této skupiny kluků, která tu je, a opět mít šanci na vítězství."