Blackhawks si vybrali Teräväinena

Chicago překvapivě v 1. kole draftovalo finského útočníka Teuvo Teräväinena. Ten se neočekávaně propadl až na 18. příčku, ačkoliv byl v hodnocení CSS druhým nejlepším hráčem z Evropy a v žebříčku ISS obsadil 8. místo. Teräväinen je někdy označován za nejšikovnějšího hráče na draftu, fyzicky ale ještě není připraven na NHL a dál by na sobě měl pracovat v Jokeritu Helsinky, kde letos nasbíral 18 bodů (11+7) ve 40 zápasech.

Očekávalo se, že Teräväinen přijde na řadu kolem 10. místa, Chicago se mohlo dnes celkem jistě spolehnout, že na 18. místě už nebude k dispozici. Přesto se na něj dlouho nedostalo, přednost dostali obránci v ještě větší míře než se před draftem předpokládalo. Blackhawks tak zřejmě museli na poslední chvíli změnit své plány a sáhli po nadaném křídelníkovi Jokeritu. Chicagskou volbu ohlásil na podiu Brandon Saad, rodák z Pittsburghu, kde se draft konal. Saada si Blackhawks vybrali loni ve 2. kole, stejně jako Teräväinena později než se čekalo, v kempu si ale vybojoval místo v hlavním týmu pro začátek sezony a na jaře si vyzkoušel už i playoff NHL.

Teräväinen se letos v SM-liize slušně prosazoval, v juniorské lize pak přidal 20 bodů v 11 zápasech. V mužském týmu Jokeritu získával stále větší důvěru trenérů a v playoff pak zaznamenal 6 bodů (2+4) a +6 v 9 utkáních. Jako jeden z nejmladších hráčů na draftu, má před sebou ještě dlouhou cestu, pokud jde o fyzickou připravenost, tak jako tak ale nemá pro silovou hru předpoklady. Postavou i herním stylem připomíná třeba chicagskou hvězdu Patricka Kanea. Teräväinen má skvělý přehled o hře, nesmírně šikovné ruce a vynikající zakončení zápěstím.

Není zdaleka jisté, že se mu podaří se svým stylem uspět v zámoří, přechod do mužské soutěže v domácím Finsku ale zatím zvládl. Pro Chicago znamená jeho volba přijatelné riziko, pravděpodobnost, že se neprosadí, je větší než u řady jiných hráčů vybraných v 1. kole, jak ostatně naznačuje jeho propad až na 18. místo, Teräväinen má ale talent na to, aby se z něj stala hvězda.

„V hlavním týmu měli několik zraněných hráčů, tak jsem dostal šanci hrát. Pak už jsem se k juniorům skoro nevrátil,,“ říká Teräväinen k tomu, jak se letos v 17 letech dostal do SM-liigy. „Nejdřív jsem měl menší roli ve třetí nebo čtvrté lajně, ale po Vánocích jsem začal hrát v první nebo druhé a dostal jsem se na přesilovky. Dostal jsem víc prostoru, to bylo skvělé. Mám s této sezony velkou radost, myslím, že jsem se hodně zlepšil. Nejdřív jsem sice byl nervózní a nebyl ve své kůži, proti větším a silnějším hráčům jsem tolik nedostal k puku, ale po nějakých 10 zápasech jsem začal hrát víc svou hru, víc dopředu a cítil jsem se pak daleko lépe.“