Blackhawks podepsali obránce Sheldona Brookbanka

Chicago se první den trhu s volnými hráči dohodlo s 31letým obráncem Sheldonem Brookbankem. Kanadský hokejista loni v Anaheimu odehrál 80 utkání, ve kterých nasbíral 14 bodů (3+11) a 72 trestných minut. Ducks opouští po třech a půl sezonách a v klubu se zřejmě potká se starším bratrem Wadem, který působí na farmě v Rockfordu. Doplněno: Brookbank si během dvou let vydělá celkem 2,5 milionu dolarů.

„Doufal jsem, že Hawks o mne budou mít zájem,“ řekl médiím Brookbank. „Mají výborné mladé hráče, kteří se mohou ještě zlepšovat. Ale už dokázali vyhrát a já mám radost, že se k nim mohu přidat a že jim mohu pomoci k návratu na vrchol.“

O Brookbanka měli Hawks zájem údajně už v průběhu posledních dvou sezon, ostatně ze vzájemných soubojů s Anaheimem, které se tradičně vyznačují ostřejší hrou, ho mají dobře přečteného. V Chicagu by měl působit v roli 6. nebo 7. obránce, tedy podobně jako naposledy veterán Sean O'Donnell, kterého by měl v podstatě a snad i v pohodě nahradit. Brookbank navíc drží hůl doprava, což není u obránců tak časté a je to vždy výhodou. Hawks si od něho jistě slibují důraz na brankovišti a v rozích kluziště, v minulém roce však Brookbank prokázal, že dokáže být přínosnější i v jiných ohledech. Platové podmínku jeho dvouleté smlouvy nebyly zveřejněny, podle zpráv ze zámoří by ale měl dostat ročně 1,25 milionu dolarů.

„Jsem spolehlivý obránce,“ pověděl dále Brookbank novinářům. „Víte, co ode mne očekávat, moc nepřekvapím. Soustředím se hlavně na to dát pořádnou první přihrávku a snažím se hrát s nasazením. A se svým stylem hry se občas dostanu s někým do křížku.“

„Řekli mi, že pro mne mají místo ve třetí dvojici. Doufám, že budu nastupovat do každého utkání, ale uvidíme, jak se to vyvrbí, záleží na trenérech a na mých výkonech. Hra v oslabení byla jednou z věcí, o kterých jsme se bavili. V minulých sezonách jsem na oslabení chodil, tahle role v mužstvu mě těší.“

Brookbank loni v Kalifornii odehrál nejlepší sezonu své kariéry v NHL, v podstatě poprvé měl jisté místo v sestavě. V 80 utkáních zaznamenal osobní maxima v počtu branek (před minulou sezonou se radoval z jediného gólů), asistencí, bodů a hodnocení +/-, s 11 kladnými body byl navíc nejlepším v mužstvu. Dále přidal 120 střetů a 110 zblokovaných střel. Osmkrát se pustil do rvačky, z toho dvakrát v zápasech proti Chicagu; jednou se utkal s Jamalem Mayersem, jednou s Johnem Scottem.

Celkem v NHL odehrál 277 duelů, v nichž vstřelil 4 branky, na 32 přihrál a vyloučen byl na rovných 400 trestných minut. Dalších 17 zapasů přidal v playoff, bodově se ale neprosadil. Do NHL nebyl nikdy draftován, profesionální kariéru zahájil v sezoně 2001/2002, kdy naskočil do 6 střetnutí v Grand Rapids v AHL, tehdy farmě Ottawy. Před rezervu Anaheimu se pak dostal do Milwaukee, záložního mužstva Nashvillu, kde si skvělou sezonou 2006/2007 (15 gólů, 38 přihrávek, 176 trestných minut) řekl o šanci v NHL. U Predators ale stihl jen 3 zápasy a pak se přes štaci v New Jersey dostal do Anaheimu.

V Rockfordu v posledních dvou sezonách působil jeho starší bratr Wade, v jednu chvíli se sice na podzim zdálo, že ten ukončil aktivní kariéru, v průběhu roku se ale vrátil na soupisku a je možné, že bude u Ice Hogs pokračovat i nadále. Oba bratři se potkali jen krátce na farmě v Grand Rapids před deseti lety, jinak se během svého angažmá v Nashvillu minuli.