Blackhawks přepsali historické tabulky

Žádný tým v NHL nikdy nezačal sezonu tak jako letos Blackhawks. V pátek totiž Blackhawks dokázali porazit San Jose 2:1 a zaznamenali tak 17. zápas od začátku sezony, ve kterém získali bod nebo dva (přesněji řečeno 14 zápasů dokázali vyhrát a ve 3 prohráli po nájezdech). Překonali tak rekord, který vytvořili hráči Anaheimu v sezoně 2006-07, kteří měli bilanci 12 výher a 4 porážek v nastaveném čase nebo po nájezdech. Blackhawks se tak zapsali do historie, ale samotní hráči Blackhawks tento rekord příliš neprožívají, neboť vědí, že skutečný zápis do historie, který se opravdu počítá, přichází

"Je to dobrý počin, zvlášť když to dokážete jako skupina," řekl po zápase vítězný brankář Ray Emery. "Začátek sezony je ale nejhorším obdobím, kdy se nám to mohlo podařit. Radši bychom takto sezonu končili, ale je to skvělé mít tak dobrý začátek. Nemůžeme chtít víc, ale zároveň se nesmíme nechat uspokojit." Emery odchytal 4. zápas v řadě a všechny dokázal vyhrát. Zatím je jeho zápis perfektní, protože ze 7 zápasů má 7 výher. V příštím zápase proti Columbusu lze ale v brance očekávat uzdraveného Coreyho Crawforda.

"Není to nic velkého. Jsou to 2 body," řekl po zápase se San Jose Niklas Hjalmarsson. "Ještě nejsme v playoff. Je to sice pěkné udělat zápis do historie, ale opravdu se o to v kabině nestaráme. Je to jeden zápas a teď se musíme připravit na další. V téhle lize je těžké sbírat body a jsme proto šťastní, že se nám to daří. Myslím, že to je vše, co nás zajímá. Jsem našimi hráči ohromen. Nikdo není uspokojen."

I trenér Quenneville ví, že tým nesmí usnout na vavřínech: "Myslím si, že bychom neměli být spokojení s tím, kde teď jsme. Stále se musíme snažit být lepší."

Je tedy dobré, že hráči i vedení ví, že Stanley Cup se vyhrává v playoff a ne na začátku sezony. "Chceme mít vysoká očekávání každý rok," řekl obránce Duncan Keith. "Cíl je každý rok stejný - dostat se do playoff a pak už se může přihodit cokoli. Už jsme to zažili. Z posledních 2 let jsme se hodně poučili." V posledních 2 letech Blackhawks totiž vypadli vždy v 1. kole, i když ani jednou nedali svou kůži lacino a tým, který je porazil, došel pak minimálně do finále Západní konference.

Takže Blackhawks sice nemají jisté playoff, tím méně zisk Stanley Cupu, ale historie mluví v jejich prospěch. Doposud totiž tým, který dokázal získat v prvních 15 zápasech od začátku sezony v každém zápase alespoň bod, získal na konci sezony Stanley Cup. Jmenovitě se jedná od Anaheim Ducks v roce 2007 a pak ještě Edmonton Oilers v roce 1985, kteří bodovali v 15 úvodních zápasech.

Když budeme počítat i závěr základní části předchozí sezony, tak Blackhawks získali alespoň bod již ve 23 zápasech v řadě. Ale ani takto spojená série není rekordní a zatím stačí na dělené 3. místo s Philedelphií Flyers v sezoně 1975-76 a Bostonem Bruins v sezoně 1940-41. Rekord NHL, ale také všech amerických profesionálních sportů, drží Philadephia Flyers ze sezony 1979-80, kteří zůstali neporažení skoro neuvěřitelných 35 zápasů (25 vítězství a 10 remíz). Flyers tenkrát vyhráli první zápas sezony a prohráli 2., než měli tuto skvělou sérii, která trvala od 14. října 1979 do 6. ledna 1980.

Pokud jde o samotný zápas se San Jose, který znamenal zápis Blackhawks do historie, ten byl zajímavý i z více pohledů. Ještě před jeho začátkem vzdali Blackhawks hold bývalému hráči Blackhawks Eddiemu Olczykovi v souvislosti s jeho uvedením do Hokejové síně slávy USA. Olczyk byl prvním Američanem, kterého Blackhawks draftovali v 1. kole draftu a pak za Blackhawks odehrál svůj 1., 1000. i poslední zápas v NHL. Mezi tím stihl vystřídat několik týmů a v roce 1994 vyhrát s NY Rangers Stanley Cup.

Další dobrou zprávou pro Blackhawks bylo, že se v sestavě objevili uzdravení Brent Seabrook, Daniel Carcillo, Marián Hossa i Corey Crawford, který ale tentokrát dělal náhradníka. Špatnou zprávou ze zápasu je, že se zranil centr 2. řady Dave Bolland, ale snad by to nemělo být nic vážného.

Obránce Michal Rozsíval si pak připsal u vítězné branky Brandona Saada v oslabení svou 200. asistenci v NHL. Saad vstřelil letos jako první hráč Blackhawks gól v oslabení.