Chicago posílí Handzuš ze San José

Šestatřicetiletý útočník Michal Handzuš se po šesti letech vrací do Chicaga. Blackhawks získali slovenského centra ze San José výměnou za volbu ve 4. kole draftu. Handzuš letos za Shawks odehrál 28 utkání, ve kterých si připsal 2 body (1+1) a 12 trestných minut.

Handzuš je zkušený střední útočník, silný na vhazování a zodpovědný při hře dozadu. V pokročilejším hokejovém věku už je ale jeho role v týmu menší než dříve a do Chicagu se rozhodně nevrací se stejným očekáváním, jako když jej v létě 2006 získali Blackhawks výměnou za Kyla Caldera z Philadelphie. Handzuš tehdy utvořil nebezpečné duo s Martinem Havlátem, po osmi povedených zápasech (3+5) ale utrpěl zranění, které mu ukončilo slibně nastartovanou sezonu. Pro další ročník se pak dohodl na smlouvě s Los Angeles a poslední dva roky pak působil o kousek dále v San José.

V NHL odehrál za St. Louis, Phoenix, Philadelphii, Chicago, Los Angeles a San José celkem 940 zápasů s bilancí 180 branek, 281 přihrávek a 478 trestných minut. Do dalších 74 střetnutí naskočil v playoff (11+21). Letošní výluku strávil odchovanec Banské Bystrice doma, v 15 utkáních ve slovenské extralize nasbíral 19 bodů (9+10) a 22 trestných minut. Handzuš má ve sbírce titul mistra světa z roku 2002, dvě stříbrné medaile si se světového šampionátu přivezl v letech 2000 a 2012.

V Chicagu by měl zastávat na první pohled zřejmě okrajovou roli, výrazně by však měl pomoci vyřešit jednu z velkých slabin Blackhawks, nízkou úspěšnost na vhazování. Pokud do středeční uzávěrky přestupů nedojde k dalším výměnám, zřejmě se na křídlo vrátí Andrew Shaw a Handzuš buď zaujme jeho místo ve třetím útoku nebo se prohodí s Marcusem Krügerem. Mimo to je Handzuš užitečný při hře v oslabení a jeho pracovitost a zodpovědnost při obranné činnosti přijde Chicagu v playoff vhod. Je otázkou nakolik zapadne do herního stylu Blackhawks, který hodně spoléhá na rychlé bruslaře, zároveň už od zkušeného forvarda nelze očekávat ani výraznější příspěvek v produktivitě. U Blackhawks by měl mít nejspíš o něco větší úlohu než Jamal Mayers, další ostřílený hokejista na sklonku kariéry, který ale nevypustí jediný souboj a pro mužstvo by se na ledě i mimo něj rozkrájel. Chicago za Handzuše obětovalo volbu ve 4. kole letošního draftu, kterou původně vlastnilo právě San José. V minulých dnech se mluvilo o zájmu Blackhawks o podobné typy hráčů, namátkou třeba Steva Otta z Buffala, Boyda Gordona z Phoenixu, Toma Pyatta z Tampy Bay, Jerreda Smithsona z Floridy nebo Briana Boyla z Rangers.

„Michal je s přestupem do Chicaga velice spokojený a doufá, že tady bude mít šanci bojovat o Stanley Cup,“ řekl novinářům Handzušův agent Matt Kreator. „Už za Blackhawks v minulosti hrál a první sezony v NHL nastupoval pod Joelem Quennevillem a jeho asistenty v St. Louis. Klub dobře zná a do mužstva, kde hraje jeho kamarád Marián Hossa, dobře zapadne.“

Handzuš měl ve smlouvě podmínku, že musí souhlasit s výměnou. Několik posledních utkání v San José ale nenastoupil a bylo tak v jeho zájmu trejd neblokovat. Tak jako tak na to ale měl v rámci stávajícího kontraktu nárok, přestup do Windy City nicméně potvrdil a brzy by se měl k týmu připojit.