Handzuš i Rozsíval zůstávají v Chicagu

Ani ne 2 hodiny byli veteráni Michalové Handzuš a Rozsíval nechráněnými volnými hráči a testovali trh. Oba se rozhodli podepsat s klubem, se kterým letos získali svůj první Stanley Cup. Centr Handzuš prodloužil o rok a podle nepotvrzených informací by si měl vydělat rovný milion dolarů. Obránce Rozsíval prodloužil dokonce o 2 roky, ale finanční podmínky zatím nejsou známy.

Šestatřicetiletý Handzuš přišel do Chicaga 1. dubna ze San Jose za 4. kolo letošního draftu (Fredrik Bergvik). U Sharks se mu v jeho druhé sezoně příliš nedařilo a v 28 zápasech nasbíral jen 2 body (1+1) a několik zápasů odseděl i na tribuně. Po příchodu k Hawks začal ve 4. řadě, ale nastupoval i ve 3. řadě a když se zranil Bolland hrál dokonce ve 2. řadě s Kanem a Sharpem. Noví spoluhráči mu prospěli a tak nasbíral do konce sezony 6 bodů (1+5) v 11 zápasech. V playoff byl druhým centrem Blackhawks a přidal 11 bodů (3+8) v 23 zápasech. Po 6. finálovém zápase Stanley Cupu mohl jako první po kapitánovi Toewsovi pozvednou pohár na hlavu.

O 2 roky mladší Rozsíval se dohodl na roční smlouvě s Blackhawks 4 dny před zahájením výluky. Během výluky měl původně nastoupit za později mistrovskou Plzeň, ale ze zdravotních důvodů k tomu nakonec nedošlo. Po skončení výluky na něj v silné obraně Blackhawks zbylo dělené místo 6. obránce s Sheldonem Brookbankem. Oba se takřka pravidelně na tomto postu střídali a to i přes výborný Rozsívalův vstup do sezony, kdy ve svých prvních 9 zápasech nasbíral 7 asistencí. Základní část nakonec dokončil s 12 body (0+12) v 27 zápasech. Ve statistice +/- nasbíral +18 bodů a byl tak nejlepším zadákem Blackhawks v této statistice. V playoff ovšem získal stálou pozici v obraně Blackhawks a odehrál všech 23 utkání, ve kterých nasbíral 4 asistence (jedna z nich přišla v 1. utkání finálové série ve 3. prodloužení, když jeho střelu od modré tečovali Bolland a Shaw a společně se tak podíleli na důležitém prvním vítězství). Rozsíval pozvedl Stanley Cup na hlavu jako třetí po Toewsvi, když mezi něj a Handzuše se ještě vměstnal Jamal Mayers.

Oba veteráni byli důležitou součástí vítězného týmu a pokud Blackhawks nepodepíší staršího hráče, budou oni 2 nejstaršími hráči v kabině. Pro příští sezonu se ovšem nedá počítat, že by Handzuš zůstal na pozici 2. centra, jako v playoff. Na druhou stranu Blackhawks vědí, že v případě potřeby tuto pozici může Handzuš na nějaký čas zastat. Rozsíval bude pravděpodobně v příští sezoně opět sdílet svůj post s Brookbankem vzhledem k tomu, že složení obrany zůstane po podpisu Leddyho nejspíše nezměněno.

Každopádně zkušeností mají oba borci na rozdávaní. Handzuš má na kontě 950 zápasů v NHL, takže v příští sezoně by mohl atakovat milník 1000 zápasů. Za St. Louis, Phoenix, Philadelphii, Chicago, Los Angeles a San Jose dohromady nabíral 467 bodů (181+286) a 482 TM. Za Chicago během 2 působení odehrál ovšem jen 19 zápasů se 14 body (4+10) a 10 TM. Rozsíval by v příští sezoně mohl dosáhnout hranice 800 zápasů v NHL, protože zatím jich má 783. Za Pittsburgh, NY Rangers a Phoenix nasbíral 272 bodů (64+208) a 603 TM.

Pokud jde o plat obou hráčů, tak Handzuš slevil z předchozí smlouvy, která mu vynášela 2,5 milionu dolarů za sezonu na milion. U Rozsívala zatím finance nebyly zveřejněny, ale je pravděpodobné, že jeho cap hit bude podobný jako v letošní sezoně, tedy 2 miliony dolarů.