Chicago uzavřelo smlouvu s obráncem Nolanem Valleauem

Dvaadvacetiletý obránce Nolan Valleau zaujal na kempu nadějí Blackhawks, kterého se zúčastnil na zkoušku, a s klubem v pondělí podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt. Rodák z Michiganu má za sebou svou první sezonu v NCAA, kde hrál za Bowling Green University. V 39 zápasech nasbíral 19 bodů (2+17), vyloučen byl na 35 trestných minut a po sezoně byl vybrán do All-Stars týmu nováčků divize WCHA. Původně měl Valleau nastoupit na Ohio State University, jenže poté, co byl zde před dvěma lety propuštěn trenér Mark Osiecki, si své rozhodnutí rozmyslel. Jeden rok v univerzitní soutěži tak úplně vynechal a nyní se zřejmě pod Osieckim zahraje v Rockfordu, kde je současný kouč juniorské reprezentace USA asistentem trenéra Teda Denta.

Valleau odehrál před dvěma lety slušnou sezonu v USHL, za Des Moines a Chicago Steel nastoupil celkem do 64 zápasů, ve kterých si připsal 26 bodů (8+18). V průběhu roku přijal nabídku Ohio State University, po odchodu trenéra Osieckiho ale na poslední chvíli zvolil Bowling Green State University a jednu sezonu v NCAA musel úplně vynechat. Do universitní soutěže tak naskočil jako nováček až v 21 letech a nebylo tedy úplně překvapením, že se hned zařadil mezi důležité hráče sestavy.

V mužstvu BGSU hrál Valleau přesilovky i oslabení a se 17 asistencemi se s několika spoluhráči dělil o první místo v týmu. Na universitě mohl pokračovat ještě tři roky, ve čtvrtek ale dostal od Blackhawks nabídku, se kterou brzy souhlasil, a v pondělí byla dvouletá smlouva uzavřena. Mladý Američan by měl zvýšit konkurenci v obraně na farmě v Rockfordu poté, co ze sestavy v poslední době vypadli Adam Clendening, Klas Dahlbeck, TJ Brennan, Stephen Johns nebo Mike Paliotta.

„Celé se to událo hodně rychle,“ řekl Chris Bergeron, trenér Bowling Green University pro BSGUhockey.com. „Chtěl bych Nolanovi poděkoval za jeho působení na Bowling Green a teď mu přejeme, aby se mu na startu jeho profesionální kariéry dařilo. Není prvním ani posledním hráčem, který z university odchází předčasně. Měl před sebou teprve druhý rok a jsou určité herní aspekty, na kterých by měl zapracovat. Ale je to týmová hra a šanci teď dostanou jiní.“

Kromě kempu nadějí Blackhawks se Valleau letos zúčastnil také podobné akce ve Winnipegu a byl tak jedním z mála hokejistů z NCAA, který si v létě vyzkoušel kemp dvou různých týmů NHL.

  • Nolan Valleau

    Valleau USA

    31 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí