Corey Perry v Chicagu končí a Kane bude hrát za Detroit

V úterý se fanoušci Blackhawks dočkali alespoň částečných odpovědí na dvě zapeklité otázky z poslední doby: Chicago se dohodlo s útočníkem Coreym Perrym na rozvázání smlouvy a klubová legenda Patrick Kane podepsala roční kontrakt s tradičním rivalem z Detroitu. Perry za tajemných okolností vynechal poslední tři zápasy, přičemž všichni okolo ve svých komentářích pro média mlžili a zavdali tak spoustě bulvárních spekulací. Seriózněji se hovořilo třeba o tom, že by mohl být Perry vyměněn spolu s brankářem Mrázkem do Edmontonu, nakonec ale nevíme nic přesnějšího než že hráč hrubě porušil interní pravidla, klub jej vyřadil ze sestavy a po několika dnech se s ním loučí nadobro. Perry, vítěz Stanleyho poháru 2007 s Anaheimem a někdejší držitel Hartovy trofeje, v posledních letech často mění týmy, všude si ale jeho přístup a přínos pochvalovali. Stejně tak až do osudné chvíle i v Chicagu, kam spolu s Hallem a Folignem přišel pomoci mladým spoluhráčem na začátku jejich kariéry. Jenže Hall je po vážném zranění kolene do konce sezony mimo hru a Perry se teď s klubem loučí neslavně už po 16 utkáních, ve kterých nasbíral 9 bodů (4+5). Po operaci kyčle, která jej vyřadila na šest měsíců, se do kolotoče NHL vrací Patrick Kane. V minulých dnech se živě spekulovalo, že by mohl posílit třeba Toronto, Floridu nebo Detroit a právě s Red Wings podepsal dnes roční smlouvu. Chicago jej nedlouho před poslední uzávěrkou přestupů vyměnilo do Rangers, kde si Kane nevedl špatně, vysoká očekávání však nenaplnil a na své poměry slabší sezonu v New Yorku zásadně nevylepšil. Na Manhattan se proto nevrátí a místo toho posílí další tým Original Six, kde se může těšit na to, že obnovení produktivní spolupráce s Alexem DeBrincatem půjde lépe než s Artemi Panarinem u Rangers. V Chicagu odehrál Kane 1161 zápasů, ve kterých nasbíral 1225 bodů (446+779), třikrát vyhrál Stanleyho pohár a rodáka z Buffala můžeme dost možná označit za nejlepšího amerického hokejistu v historii NHL. Přestože přesun Detroitu do Východní konference tradiční rivalitu oslabil, vidět klubovou legendu právě v dresu Red Wings není pro fanoušky nic příjemného. Intermezzo v New Yorku ale okolnosti jeho přestupu mírní, přinejmenším v porovnání s někdejší výměnou jiné chicagské hvězdy – obránce Chrise Cheliose. Za oba historické kluby si v minulosti zahráli také třeba Dominik Hašek, Marián Hossa, Ted Lindsay, Glenn Hall, Bill Gadsby, Petr Mrázek a mnoho dalších.

„Minulý týden byl management informován o možném provinění Coreyho Perryho. Obratem jsme ho stáhli ze hry (před zápasem v Columbusu, pozn. př.) a zahájili interní vyšetřování. A na základě výsledků tohoto vyšetřování jsme se rozhodli ukončit jeho smlouvu. Jelikož jde o záležitost konkrétní osoby, nebudeme zveřejňovat žádné detaily o tom, jak jsme se o situaci dozvěděli, o průběhu vyšetřování nebo jeho zjištěních. Avšak, jedna věc chci aby zazněla naprosto jasně: netýká se to žádného hráče nebo jejich rodiny a pokud někdo nebo něco naznačuje opak, je to totálně mimo, a upřímně, je to nechutné,“ pověděl novinářům GM Kyle Davidson. „Je to obtížná situace a chápu, že chcete znát odpovědi, nicméně bylo důležité, abychom podnikli všechny nezbytné kroky dříve než se budeme moci podělit o více informací. Doufám, že pochopíte, že dnes ještě na všechno odpovědět nemohu. (…) Snad to dokazuje naše odhodlání skutečně měnit interní kulturu, držet se svých hodnot, dbát na zodpovědnost a činit správná rozhodnutí.“

„Abych řekl pravdu, zaskočilo mě to. Všem nám na Coreym záleží. Ale rozumíme tomu, že jsou určité standardy, které musíme držet. Je to pro nás skutečně náročný den, navíc když nemáme všechny detaily k tomu, abychom se mohli plně vyjádřit,“ řekl Nick Foligno. „Neznáme žádné podrobnosti, ale uvědomuji si, že klub chce, abychom se chovali na úrovni a dodržovali určitá pravidla. Hádám, že tohle bylo porušeno,“ doplnil Seth Jones.

  • Nick Foligno

    Foligno USA

    36 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    17 gólů a 19 asistencí
  • Taylor Hall

    Hall CAN

    32 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 2 asistence
  • Petr Mrázek

    Mrázek CZE

    32 let, Brankář
  • Alex DeBrincat

    DeBrincat USA

    26 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Perry

    Perry CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: