Nick Foligno zůstává, s Chicagem prodloužil o 2 roky

Zkušený útočník Nick Foligno (36), toho času mimo hru kvůli zlomenému malíčku, prodloužil s Chicagem smlouvu o dva roky. Blackhawks jej získali loni v létě výměnou z Bostonu a podepsali s ním roční kontrakt s platem 4 miliony dolarů. V první polovině sezony Foligno v Chicagu rozhodně nezklamal, v kabině se projevil jako očekávaný lídr a když přidal i dobré výkony na ledě a slušnou produktivitu, nebylo co řešit. Rodáka z Buffala by možná mohli Blackhawks před uzávěrkou přestupů vyměnit, cena by však nebyla příliš vysoká a zdá se, že sám Foligno je ochotný obětovat příležitost vybojovat poprvé v kariéře bájný Stanleyho pohár – pokud dostane záruku určité stability, důstojné role v týmu a štědrý plat. To vše mu GM Kyle Davidson v danou chvíli nabídnut mohl a chtěl, tím spíše, že Taylor Hall je do konce sezony zraněný, Corey Perry v klubu skončil neslavně a na nějaký čas vypadl i Seth Jones.

Důležité úlohy se Foligno zhostil výborně, navíc v 39 zápasech nasbíral solidních 17 bodů (8+9) a v dalších dvou letech si proto vydělá v průměru 4,5 milionu dolarů. Chicago je jeho pátou zastávkou v NHL, kde dlouho dobu působil v Ottawě a Columbusu a kromě Bostonu krátce oblékal i dres Toronta. V Ottawě ještě stihl závěr kariéry současného trenéra Hawks Lukea Richardsona a chvíli spolu nastupovali v jednom týmu. V Columbusu se pak Foligno potkal se Sethem Jonesem a v Chicagu defacto v pozici neoficiálního kapitána navazuje právě na angažmá u Blue Jackets, kde nosil „C“ pět a půl roku. Celkem má v NHL Foligno odehráno 1120 zápasů, ve kterých nastřílel 223 branek, na 319 přihrál a připsal si 914 trestných a +1.

„Neohlížím se jinam, o tom vůbec nepřemýšlím. Když jsem sem v létě přišel, byl jsem odhodlaný pomoct posunout tenhle tým dopředu a bylo by pro mě těžké v půlce sezony jen tak odejít. Jsem už takový, že když se do něčeho pustím, chci to dotáhnout do konce. Užívám si to a baví mě to. Ale stejně tak chci vyhrávat a snažit se o to, abychom se jako tým posunuli dál o něco dřív než všichni doufáme,“ vyjádřil se Foligno.

„Z mého pohledu to bylo skutečně snadné rozhodnutí. Pro náš tým, naše mladé i zkušenější hráče je neocenitelný, prostě skvělý tahoun a skvělý člověk. Upřímně, také jeho výkony na ledě jsou velice dobré, proto si myslím, že je důležité, aby díky nové smlouvě vnímal, že si ho vážíme a že s ním počítáme,“ uvedl GM Davidson.

Zatím není jasné, zdali se podobně pokusí udržet také výborně chytajícího brankáře Petra Mrázka a v parádní formě hrajícího centra Jasona Dickinsona. Další volby v draftu by se sice Chicagu hodily, už tak jich ale má dostatek a oba zmiňovaní mají zřejmě stejně jako Foligno větší cenu pro Blackhawks než pro soupeře, kteří cílí na titul.

  • Jason Dickinson

    Dickinson CAN

    28 let, Střední útočník
    Chicago v této sezoně:
    22 gólů a 13 asistencí
  • Nick Foligno

    Foligno USA

    36 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    17 gólů a 19 asistencí
  • Taylor Hall

    Hall CAN

    32 let, Levé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 2 asistence
  • Seth Jones

    Jones USA

    29 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    8 gólů a 23 asistencí
  • Petr Mrázek

    Mrázek CZE

    32 let, Brankář
  • Corey Perry

    Perry CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: