Brandon Saad
Brandon Saad

Brandon Saad odchází do Columbusu za Anisimova a Daňa

Blackhawks dnes uskutečnili rozsáhlou výměnu s Columbusem. Z Blue Jackets přicházejí Artem Anisimov, Marko Daňo, Corey Tropp, Jeremy Morin a volba ve 4. kole draftu 2016. Chicago naopak opouštění Brandon Saad, Michael Paliotta a Alex Broadhurst. Saad, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, kterého si Blackhawks vybrali ve 2. kole draftu 2011, bude zítra bez smlouvy a jednání s Chicagem nemířila ke zdárnému konci. Zatímco klub preferoval kratší kontrakt s nižším platem, původní zprávy hovořily o tom, že Saad chtěl pětiletou smlouvu s platem kolem 5 milionů. Podle posledních informací talentovaný hráč požadoval 6,5 milionu na šest let a je možné, že podobnou nabídku by ve středu obdržel od jiného klubu. Jeho agent ale zprávu o této délce vyvrací. Za Chicago odehrál Saad celkem 208 utkání s bilancí 52 branek a 74 přihrávek. Doplněno: Artem Anisimov se s klubem dohodl na nové pětileté smlouvě s platem 4,55 milionu, která vejde v platnost v létě 2016.

Dvaadvacetiletého Saada, rodáka z Pittsburghu, Blackhawks draftovali v roce 2011 jako 43. v pořadí, když se oproti původním předpokladům poměrně dost propadl. V další sezoně pak zazářil v Saginaw, prožil si svůj debut v NHL a od roku 2012 byl stálým členem chicagské sestavy. Nejčastěji nastupoval ve formaci s Toewsem a Hossou, stále se zlepšoval a zaujal hlavně svou všestrannou hrou bez větších slabin. Po letošní sezoně Saadovi vypršel nováčkovský kontrakt, k dohodě o jeho prodloužení nedošlo a protože se klub obával, že se domluví s jiným týmem, rozhodl se jej v předvečer otevření trhu s volnými hráči raději vyměnit.

Brandon Saad
Brandon Saad

„Snažili jsme se oba, jak nejvíc to šlo, ale myslím si, že jsme k dohodě neměli blízko, že to nemohlo fungovat,“ pověděl novinářům GM Stan Bowman s tím, že konkretní požadavky jedné či druhé strany Chicago zveřejňovat nebude. „Je to skvělý hokejista a skvělý člověk, bylo ohromné, když jsme ho měli v mužstvu. Ale je to byznys, je to naše práce. Měli jsme v plánu se Saadem podepsat smlouvu, ale nevěděli jsme, jakou mají představu, dokud jsme nezačali vyjednávat.“

„Se Saadem jsem mluvil a zdá se, že se těší,“ řekl GM Columbusu Jarmo Kekäläinen. „Je to hráč, který dokázal, že umí vítězit, a přesně takové tu chceme mít. Hned jak o jeho výměně začali Blackhawks mluvit, tak jsme po tom šli.“

O trejdu Saada s Chicagem údajně jednali i Penguins, tým z jeho rodného města, u kterého se spekuloval, že by mohl mladému Američanovi nabídnout smlouvu. GM Jim Rutherford to však včera veřejně odmítl, smlouvu mu podle Kekäläinena nechystali nabídnout ani Blue Jackets. Nyní však už se Saadem jednají o jejím podpisu. O trejdu začali Columbusu s Chicagem hovořit v pondělí, situace tak rychle našla své řešení. Kekäläinen prý pověděl Daňovi, že mu zlomilo srdce to, že ho musel vyměnit, taková je ale cena za schopného hokejistu, který má blízko ke své vrcholné formě.

Marko Daňo slaví se spoluhráči gól v utkání proti Chicagu
Marko Daňo slaví se spoluhráči gól v utkání proti Chicagu

Dvacetiletý útočník Marko Daňo má za sebou nováčkovskou sezonu v NHL, ve které odehrál za Blue Jackets 35 utkání. Celkem nastřílel 8 branek a na 13 přihrál a byl nejlepší z týmu pokud jde o hodnocení držení puku podle Corsi (poměr počtu střel). V 39 zápasech na farmě ve Springfieldu zaznamenal 19 bodů (11+8) a po sezoně se zúčastnil Mistrovství světa. Na turnaji v Ostravě však skončil předčasně kvůli poraněnému koleni. Columbus si Daňa původně vybral na draftu 2013, trenčínského odchovance získal na 27. příčce.

Daňo je sice postavou nevelký, důrazné hry se ale nebojí a umí se prosadit na brankovišti. Velmi dobře bruslí a nešidí své povinnosti při bránění. Pro Chicago se jedná o investici do budoucna (nováčkovský kontrakt mu vyprší v létě 2017), zároveň by ale měl být Daňo platný v hlavním týmu už letos na podzim. V dospělém hokeji se přes svůj nízký věk pohybuje syn bývalého hráče Třince už čtyři roky, před odchodem do zámoří působil dvě sezony ve Slovanu a jeden rok v áčku Dukly.

„Myslím, že většinu lidí překvapí svou hrou na obou stranách kluziště,“ chválil Daňa Bowman. „Je silný, aktivní a umí vstřelil branku. Naskočil do soutěže teprve loni, ale naše skauty hned zaujal.“

Artem Anisimov (vpravo) po utkání proti Blackhawks
Artem Anisimov (vpravo) po utkání proti Blackhawks

Sedmadvacetiletý Artem Anisimov je spolu s Daňem hlavní postavou trejdu z chicagského pohledu. Jedná se o urostlého hokejistu s velmi dobrým pohybem a velkou šikovností. Při bránění má sice rezervy, ale Blackhawks by v něm mohli najít dlouhodobé řešení svých problémů na pozici druhého centra. Příchod Anisimova také jistě uvítá další letní posila, Artemi Panarin, do této chvíle jediný Rus, kterého má klub pod smlouvu. Anisimov v loňské sezoně odehrál v Columbusu 52 zápasů, ve kterých vstřelil 7 branek a přidal 20 asistencí. V NHL působí od roku 2008, kdy debutoval v dresu New Yorku Rangers. Celek z Broadwaye si Anisimova vybral ve 2. kole draftu 2006 a ten pak v mužstvu strávil tři produktivní sezony, než se v rámci výměny Ricka Nashe poprvé stěhoval.

Celkem zatím odchovanec Jaroslavle nastoupil do 412 utkání, ve kterých nasbíral 192 bodů (86+106). Ze čtyř světových šampionátů má jeden titul a dvě stříbra, zúčastnil se také domácí olympiády v Soči. Za rok mu vyprší tříletá smlouva s průměrným platem 3 283 333 dolarů, GM Bowman už ale prý pracuje na jejím prodloužení a jednání jsou v tomto směru nadějná. Anisimov hrál v Columbusu přesilovky i oslabení, výrazně lépe se mu vedlo při hře v početní nevýhodě a dá se předpokládat, že jej při této činnosti Blackhawks budou využívat také.

„Měli jsme velkou díru ve středu útoku, z loňské sestavy jsme ztratily dva centry,“ naznačuje Bowman, že Brad Richards v Chicagu zřejmě pokračovat nebude, a zároveň prozradil, že o Anisimova Blackhawks usilovali delší dobu. „Teď, když víme, že máme dvojici Toews, Anisimov na řadu let dopředu, to pro nás bylo důležité.“

Jeremy Morin
Jeremy Morin

Čtyřiadvacetiletý útočník Jeremy Morin se do Chicaga vrací po několika měsících. Blackhawks původně posílil při velké výměně Dustina Byfugliena do Atlanty, pět sezon pak s malými úspěchy bojoval o místo v NHL. V prosinci jej Chicago poslalo výměnou za Tima Erixona (nyní Toronto) do Columbusu, odkud nyní míří opačným směrem. V minulé sezoně Morin odehrál za Blackhawks 15 zápasů, ve kterých nebodoval, za Blue Jackets stihl 28 duelů s bilancí 2+4. Na světovém šampionátu pak bývalý mládežnický reprezentant debutoval v dospělém národním týmu USA, v 10 utkáních ale nezískal ani bod. Přesto na Českou republiku může vzpomínat v dobré, z Prahy si odvedl bronzovou medaili.

V NHL dosud nastoupil do 82 zápasů, ve kterých nasbíral 22 bodů (10+12). V AHL se mu dařilo výrazné lépe (81+77 ve 208 střetnutích) a je na čele několika historických statistik farmy v Rockfordu. Morin je výborný střelec, důvěru trenérů si ale v Chicagu nezískal hlavně pro svou slabší hru ve vlastním pásmu a průměrné bruslení. Smlouva s platem 800 tisíc Morinovi vyprší příští rok, v případě, že by ho ale Blackhawks chtěli poslat do AHL, tak jej musí nejdříve zapsat na listinu volných hráčů.

To samé se týká také poslední posily z této obsáhlé výměny, útočníka Coreyho Troppa. Pětadvacetiletý rodák z Michiganu má též platný kontrakt do roku 2016 (s platem 625 tisíc). V Columbusu loni odehrál 61 utkání, ve kterých si připsal 8 bodů (1+7) a 76 trestných minut. V NHL působí Tropp od roku 2011, kdy debutoval v dresu Buffala, které si jej předtím vybralo ve třetím kole draftu 2007. Celkem v nejslavnější soutěži světa nastoupil do 148 zápasů s bilancí 6 branek, 21 přihrávek a 133 trestných minut.

„Nemůžete se dívat zpátky, jedině dopředu,“ řekl k angažování Morina Bowman. „Předpokládám, že oba [Morin a Tropp] zabojují v kempu o místo v sestavě.“

Kromě Saada přišli Blackhawks o dva mladé, nadějné hokejisty. Dvaadvacetiletého Alexe Broadhursta si vybrali v 7. kole draftu 2011 a poslední dvě sezony už strávil na farmě v Rockfordu. Ta první se mu povedla, ta druhá byla i vinou zranění horší a rodák New Lenoxu ve státě Illinois se propadal sestavou. Už během roku bylo patrné, že v dlouhodobých plánech s ním Chicago nepočítá, přesto se jedná o hráče, který byl v kádru IceHogs užitečný. V loňské sezoně nasbíral celkem 14 bodů (6+8) ve 29 zápasech.

Michael Paliotta
Michael Paliotta

Stejně starý Michael Paliotta, draftovaný ve 3. kole 2011, se ve Vermontu postupně vypracoval mezi nejlepší obránce univerzitní soutěže a letos na jaře se chvíli spekulovalo o tom, že v létě podepíše smlouvu s jiným klubem, tak jako to loni udělal Kevin Hayes. Nakonec jej ale Chicago udrželo, výměnou za příslib debutu již v končící sezoně (a tím defacto zkrácení nováčkovského kontraktu o jeden rok). Paliotta si přesto na svůj první zápas v NHL musel počkat až do poslední možné chvíle a i když si připsal hned jednu asistenci, bylo jasné, že jej asi Blackhawks pro příští sezonu pošlou na farmu.

Nic z toho už neplatí, vysoký Paliotta bude o místo v NHL bojovat jako hokejista Blue Jackets. Pro úplnost dodejme, že ve své poslední sezoně na universitě zaznamenal 36 bodů (9+27) v 41 zápasech a získal ocenění pro nejlepšího defenzivního obránce Hockey East.„Určitě u nás dostane příležitost,“ tvrdí GM Columbusu Kekäläinen.

Platy Anisimova a Daňa zhruba pokryjí původní očekávanou výši nového platu pro Saada, Blackhawks tak stále musí šetřit. V odpovědi na otázku, zda-li dnešní výměna znamená, že v týmu zůstane Patrick Sharp, GM Bowman řekl: „Nic nelze vyloučit. Máme teď hodně možností a čeká nás pár rozhodnutí, ale teď těžko říct, jakým směrem se vydáme.“

Jednání o novém kontraktu s Marcusem Krügerem je prý na dobré cestě, obě strany směřují k dohodě. „Jsme blízko, myslím, že brzy bychom se mohli domluvit,“ uvedl Bowman.

  • Artem Anisimov

    Anisimov RUS

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Alexander Broadhurst

    Broadhurst USA

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Marko Daňo

    Daňo SVK

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Jeremy Morin

    Morin USA

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Michael Paliotta

    Paliotta USA

    30 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Tropp

    Tropp USA

    34 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: