Phil Housley, Bill Hay mezi vybranými do Hokejové síně slávy

Obránce Phil Housley se na devátý pokus dočkal a na podzim bude uvedený do Hokejové síně slávy v Torontu. Druhý nejproduktivnější Američan v historii NHL odehrál v Chicagu necelé dvě sezony na chvostu své kariéry a do srdcí fanoušků se zapsal zejména v Buffalu a Winnipegu. Housley nastoupil v NHL celkem do 1495 zápasů, ve kterých vstřelil 338 branek a přihrál na 894 zásahů. Sedmkrát si zahrál v Utkání hvězd, šestkrát reprezentoval USA na Mistrovství světa a objevil se i na Světovém poháru v roce 1996 a turínské Olympiádě o šest let později. Za Chicago odehrál Housley v letech 2001–2003 dohromady 137 utkání (21+47) a po kratičkém angažmá v Torontu pak ukončil aktivní kariéru. Do HHOF byli spolu s ním zvoleni jako hráči Nicklas Lidström, Sergei Fedorov, Chris Pronger a Angela Ruggiero. Mezi funkcionáři se dostalo také na Billa Haye, který strávil celou svou hráčskou kariéru v Chicagu a 15 let vedl Síň slávy jako předseda představenstva.

Housley je jedním znejproduktivnějších obránců historie NHL a jeho rekordy v počtu bodů a zápasů mezi Američany postupně překonali Mike Modano a Chris Chelios. Stále si ale drží jedno prvenství, které není úplně příjemné. Je totiž hokejistou s nejvyšším počtem odehraných zápasů v základní části, který nikdy nezískal Stanley Cup. Všech 16 hráčů, kteří mají na kontě více střetnutí než Housley, totiž vybojovalo pohár alespoň jedinkrát. Nejblíže byl v roce 1998, jeho Capitals ale prohráli s Detroitem jednoznačně 0:4. K Red Wings se pak váže další zajímavost, z jejich vítězného mužstva v roce 2002 bude na podzim po uvedení Lidströma s Fedorovem v Hokejové síni slávy hned 10 zástupců (Hašek, Hull, Chelios, Larionov, Robitaille, Shanahan, Yzerman a Bowman).

Do Hokejové síně slávy USA byl Housley uvedený už v roce 2004, o čtyři roky později jej ocenilo Buffalo, kde strávil prvních 8 let své úspěšné kariéry hned poté, co si jej Sabres vybrali na draftu jako 6. celkem. V roce 2012 byl Housley vybraný do Síně slávy IIHF. Momentálně působí jako asistent trenéra v Nashvillu.

„Vždycky jsem trochu pochyboval. Všichni, na které se dostalo přede mnou, jsou vynikající hráči, kteří si tu svoje místo zaslouží,“ pověděl nyní rodák ze St. Paulu v Minnesotě, který se do dějin NHL zapsal jako jeden z nejlepších ofenzivních obránců vůbec. „Čekal jsem docela dlouhou dobu, ale asi to za to vážně stálo. Na ty roky teď můžu zapomenout. Každé léto jsem sledoval, kdo bude vybraný, ale minulost nemusíme vytahovat. Teď už je to jedno, dostalo se i na mne.“

Devětasedmdesátiletý Bill „Red“ Hay naskočil do NHL v roce 1959, ve své první sezoně získal Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka soutěže a další rok pomohl Blackhawks k úspěchu ve Stanley Cupu, když nastupoval v jedné formaci se Stanem Mikitou a Bobby Hullem. V Chicagu strávil Hay celkem osm sezon než v roce 1967 ukončil svou aktivní kariéru. Celkem zaznamenal 386 bodů (113+273) v 506 utkáních.

Do Síně slávy byl ale rodák z kanadského Saskatoonu zvolen jako funkcionář, tedy za svou činnost poté, co pověsil brusle na hřebík. Po ukončení hráčské kariéry se zapojil do rodinné firmy (ropný byznys) a později se stal vlastníkem a prezidentem Calgary Flames. Prezidentem byl také v Kanadském hokejovém svazu a mezi lety 1998 a 2013 vedl z pozice předsedy představenstva Hokejovou síň slávy. Od začátku 80. let působil Hay v Síni slávy jako jeden z členů volební komise, která vybírá nové členy. Nyní se tedy role obrátila a on sám se může těšit, že bude do Síně slávy na podzim uveden. Spolu s ním bude oceněn Peter Karmanos jr., většinový vlastník Caroliny Hurricanes, který se dlouhou dobu věnuje rozvoji mládežnického hokeje v USA.