Artemi Panarin a Johnny Oduya v přípravném utkání
Artemi Panarin a Johnny Oduya v přípravném utkání

Blackhawks zahájí sezonu doma proti Rangers

Chicago dnes večer po příjemně krátkém létě vyvěsí pod stropem šestý prapor za výhru ve Stanley Cupu a následně vstoupí zápasem proti New Yorku Rangers do nového soutěžního ročníku. V sestavě Blackhawks se představí několik nováčků, Artemi Panarin a Artem Anisimov nastoupí v útoku s Kanem, Ryan Garbutt bude hrát ve čtvrté formaci a v obraně by měl dostat velký prostor Trevor Daley. Očekává se, že před zápasem klub povolá zpátky do hlavního týmu obránce Viktora Svedberga, který by tak mohl prožít svou premiéru v NHL. Kyle Baun už loni na jaře stihl tři utkání a v přípravě si vybojoval místo v hlavním týmu, na své krátké vystoupení z konce základní části tak naváže hned na úvod této sezony.

„Ve městě to žije. Právě teď jsou v kurzu Cubs, Blackhawks často vyhrávají a tak se zdá, že se tu děje hodně zajímavého,“ pověděl novinářům Garbutt, rychlé křídlo s pověstí provokatéra, které přišlo do Chicaga při výměně Patricka Sharpa z Dallasu. „Bude bezva zahrát si v United Center a být tu doma. V Dallasu měli hokej rádi, ale je to fotbalové město. Chicago je teď mekka hokeje, moc mě baví, že můžu být u toho.“

„Jakmile přijdete do nového týmu, tak máte okamžitě dvacet nových přátel,“ říká Trevor Daley, další bývalý hokejista Stars, kterého GM Stan Bowman přivedl výměnou za Sharpa, trojnásobného vítěze Stanley Cupu. „Přijali nás tu skvěle, všichni nám pomáhají, takže jsem se mohl soustředit hlavně na to, aby si rodina rychle zvykla nebo aby se dětem líbilo ve škole.“

„S Trevorem jsme o tom mluvili, uděláme všechno pro to, abychom byli přínosem,“ doplnil Garbutt. „Určitě to nebude jednoduché. Jen kvůli tomu, že už mají několik výher za sebou, to neznamená, že se to povede znovu.“

Garbutt (30) strávil v Texasu čtyři roky a loni nasbíral 25 bodů (8+17) a 55 trestných minut v 67 zápasech. Hráči Blackhawks o něm často mluvili jako o soupeři, který rozhodně nepatří k jejich oblíbeným, a proto jsou jistě rádi, že jej mají nyní na své straně. Rodák z Winnipegu by měl svým herním stylem do mužstva dobře zapadnout a snad naváže na úspěchy Andrewa Desjardinse, který na jaře po příchodu ze San José prakticky okamžitě vytvořil skvělou dvojici obranářů s tradičním členem čtvrtého útoku Marcusem Krügerem.

Daley (31) působil v Dallasu celou svou kariéru a změnit po 11 letech dres pro něj jistě nebylo snadné. V sestavě by měl nahradit Johnnyho Oduyu, ačkoliv se jedná o typologicky trochu jiného hráče. Stejně jako Garbutt je Daley velmi dobrým bruslařem, z obrany rád podporuje útok a zapojuje se často do rozehrávky. Fanoušci Blackhawks jsou ale zvědaví hlavně na jeho schopnosti směrem dozadu, Oduya měl přes některé své chyby v týmu dobrou pozici a na zisku Stanley Cupu v letech 2013 a 2015 má velkou zásluhu. Zda-li ho dokáže Daley vhodně nahradit, o tom se můžeme začít přesvědčovat už dnes v noci proti Rangers.

V minulé sezoně si Daley, rodák z Toronta, připsal 38 bodů (16+22) a v 68 zápasech a se 16 zásahy patřil mezi nejlépe střílející obránce v soutěži. Celkem už v NHL odehrál více než 750 zápasů.

Kromě dvojice hráčů z Dallasu, které čeká premiéra v chicagském dresu, se dnes poprvé v NHL objeví Artemi Panarin (23), šikovný útočník, který s Chicagem podepsal smlouvu po úspěšném angažmá v Petrohradu. V přípravě jej sice dlouho nepustilo do hry zranění, už by ale měl být v pořádku a od jeho spolupráce s Kanem a krajanem Anisimovem si Blackhawks hodně slibují. V minulé sezoně Panarin nasbíral 62 bodů (26+36) v 54 zápasech, 20 bodů přidal v playoff a radoval se z výhry Gagarin Cupu. Na světovém šampionátu pomohl Rusku ke stříbrným medailím 10 body ve stejném počtu utkání.

Svůj debut v soutěži by mohl prožít také obránce Viktor Svedberg (24). Dvoumetrový švedský hokejista strávil minulé dvě sezony na farmě v Rockfordu, teprve letos na jaře ale dostal více prostoru na ledě a trenérům se odvděčil zlepšenými výkony. V playoff s klubem trénoval a nakonec zvedl nad hlavu stříbrný pohár, ačkoliv do zápasu nezasáhl. Bývalý hráč Frölundy loni zaznamenal ve 49 utkáních za IceHogs 14 bodů (3+11) a 41 trestných minut.

Svedberg je na svou výšku celkem pohyblivý, kouč Joel Quenneville si ale v přípravě pochvaloval hlavně jednoduchost, s jakou přistupuje k rozehrávce, a jak dokáže využít své postavy k tomu, aby dosáhl na puk i v situaci, kdy je jiný obránce příliš krátký. Ville Pokka, finský nováček, se dnes ráno nezúčastnil předzápasového rozbruslení, a dá se tak očekávat, že se Svedberg, kterého Blackhawks vrátili včera na farmu, zase před zápasem s Rangers objeví na soupisce hlavního týmu. Zda-li ale dostane v sestavě přednost před Davidem Rundbladem, na to si musíme ještě počkat.

Kyle Baun (23) podepsal s Chicagem na jaře smlouvu jako volný hráč a po konci své kariéry na Colgate University stihl v závěru základní části 3 zápasy, ve kterých sice nebodoval, herně se ale neztratil. Proti Rangers by měl hrát v útoku s Bickellem a Shawem. V minulé sezoně Baun zaznamenal 29 bodů (14+15) a 68 trestných minut ve 38 zápasech.

Artem Anisimov (27) zamířil do Chicaga spolu s Markem Daňem z Columbusu při trejdu Brandona Saada a brzy s klubem podepsal nový dlouhodobý kontrakt. Pro Blackhawks je dalším z řady adeptů na pozici druhého centra a snad se GM Stanu Bowmanovi konečně podařilo získat hokejistu, který zde odehraje po boku Patricka Kanea několik povedených sezon. V minulém roce si Anisimov, rodák z Jaroslavle, připsal 27 bodů (7+20) ve 52 zápasech a na MS světa pak stejně jako Panarin získal stříbrnou medaili. Rusko reprezentoval na třetím šampionátu v řadě a zahrál si také na domácí olympiádě v Sochi. V NHL zahájí Anisimov svou 8. sezonu, před přestupem do Columbusu působil čtyři roky právě v dresu dnešního soupeře z New Yorku.

V kádru Rangers nedošlo přes léto k velkým změnám. Sestavu předloňského finalisty opustil Carl Hägelin, švédský rychlík zamířil výměnou za Emersona Etema do Anaheimu. Z Chicaga přišel náhradní brankář Antti Raanta, který vystřídal Cam Talbota. Tomu se loni hodně dařilo a svými výkony si řekl o větší prostor v brance Edmontonu, kam jej New York vyměnil během vstupního draftu. Vynikající kariéru ukončil veterán Martin St. Louis a mezi příchody pak najdeme třeba útočníka LA Jarreta Stolla nebo Viktora Stålberga, bývalého hráče Blackhawks, který míří na Manhattan z Nashvillu. V sestavě Rangers dále uvidíme také Kevina Hayese, hokejistu, kterého si Chicago vybralo v 1. kole draftu 2010. Jenže ten se později rozhodl pro New York, do NHL naskočil před rokem z Boston College a hned ve své první sezoně zaujal 45 body (17+18) v 79 utkáních.

  • Artem Anisimov

    Anisimov RUS

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Kyle Baun

    Baun CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Garbutt

    Garbutt CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kevin Hayes

    Hayes USA

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Viktor Stalberg

    Stalberg SWE

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Viktor Svedberg

    Svedberg SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu: