Richard Pánik
Richard Pánik

Chicago získalo Richard Pánika, do Toronta jde Jeremy Morin

Slovenský útočník Richard Pánik (24) přestupuje z Toronta do Chicaga, Blackhawks jej vyměnili za Jeremyho Morina (24). Pánika si na draftu 2009 vybrala ve 2. kole Tampa Bay, na jejíž farmě v Syracuse získal v roce 2012 Calder Cup. Na začátku minulé sezony jej získalo Toronto, za které nastoupil do 76 zápasů (11+6), zopakoval si pak účast na MS a v létě prodloužil s klubem smlouvu. Jenže Maple Leafs Pánika poslali na farmu, kde působil až do dnešního dne. Za Marlies odehrál 33 střetnutí (9+16) a ve svém posledním utkání rozhodl v noci na pondělí gólem v prodloužení o výhře Toronta nad Syracuse 3:2. Jeremyho Morina draftovala původně Atlanta, také ve 2. kole v roce 2009, brzy se ale stal součástí velké výměny s Chicagem. Za Blackhawks odehrál celkem 54 zápasů (8+8), stálé místo v sestavě si nevybojoval a většinu své kariéry tak střílel branky na farmě v Rockfordu. Za IceHogs letos nastřádal 22 bodů (9+13) v 28 zápasech.

„Pro oba hráče je to asi podobné, je to nový začátek a přitom už mají oba něco odehráno i v NHL,“ pověděl trenér Blackhawks Joel Quenneville pro Chicago Sun-Times. „Určitě dostanou příležitost. Přeji mu [Morinovi] všechno dobré, jednoznačně nám pomohl rozšířit kádr, když se vrátil zpátky. Letos sice nedostal šanci, ale uvidíme, jak se mu bude dařit v Torontu. Vídáme to celkem často, hokejisty, kteří ztratí svou pozici v NHL, to někdy v novém týmu a mezi novými spoluhráči dokáže nakopnout.“

Pánik, rodák z Martinu, má roční smlouvu s platem 975 tisíc dolarů. Slovensko reprezentoval na MS hráčů do 18 i 20 let, dvakrát si zahrál na šampionátu dospělých a zúčastnil se také olympiády v Sochi. Před svým odchodem do zámoří působil v české extralize, kde hrál za Třinec. V Tampě Bay odehrál Pánik celkem 75 utkání (8+14), dalších 76 zápasů (11+6) pak přidal loni v Torontu. Na farmě letos nastřílel 9 branek a přidal 16 asistencí, vyloučený byl na 34 minut.

Jeremy Morin
Jeremy Morin

Morin reprezentoval USA ve všech kategoriích a doma má zlatou a bronzovou medaili jak z MS juniorů, tak z turnaje hráčů do 18 let. Loni se zúčastnil šampionátu v Praze a Ostravě a přivezl si opět bronz. Blackhawks jej získali při velké výměně Dustina Byfugliena v létě 2010 a přestože dostal v hlavním týmu během let několik příležitostí, nikdy si nevybojoval důvěru kouče Quennevilla. Na farmě v Rockfordu patřil Morin pravidelně k nejlepším střelcům, na místo v kádru Blackhawks to však nestačilo. Před rokem jej Chicago poslalo do Columbusu výměnou za obránce Tima Erixona, v létě však Morina dostalo zpátky v rámci trejdu Brandona Saada.

  • Dustin Byfuglien

    Byfuglien USA

    39 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Tim Erixon

    Erixon SWE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jeremy Morin

    Morin USA

    33 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Richard Pánik

    Pánik SVK

    33 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu: