Jiří Sekáč během loňské série playoff proti Chicagu
Jiří Sekáč během loňské série playoff proti Chicagu

Do Chicaga přichází Jiří Sekáč, Ryan Garbutt jde do Anaheimu

Blackhawks dnes získali z Anaheimu českého útočníka Jiřího Sekáče, opačným směrem zamířil Ryan Garbutt. Ten přišel do Chicaga teprve letos v létě z Dallasu společně s Trevorem Daleym při výměně Patricka Sharpa, stejně jako zkušený kanadský obránce ale sezonu u Blackhawks nedokončí. Garbutt (30) nastoupil v Chicagu do 43 zápasů, většinu času strávil ve čtvrté formaci a nasbíral celkem 6 bodů (2+4) a 27 trestných minut. Sekáč (23) odešel do zámoří po několika letech v KHL v létě 2014, z Montréalu se ale ještě během své první sezony stěhoval do Kalifornie. Celkem v NHL odehrál 91 utkání, během kterých vstřelil 10 branek a na 16 přihrál. V této sezoně v dresu Ducks moc příležitostí nedostával, navíc na nějakou dobu vypadl ze sestavy kvůli zranění a ve 22 zápasech si tak připsal jen 3 body (1+2).

Jiří Sekáč
Jiří Sekáč

„Jirka se o trejdu dozvěděl dnes ráno místního času, okamžitě začal řešit přesun do Chicaga. Změnu bere pozitivně, zájem Blackhawks je pro Sekáče velkou výzvou a motivací,“ uvedl pro hokej.cz Michal Sivek z agentury Eurohockey Services, která hráče zastupuje (stejně jako Rozsívala, Daňa, Pánika nebo Bondru).

Sekáč, kladenský odchovanec, odehrál dvě sezony v americké juniorské soutěži USHL za Youngstown, na draftu NHL si jej ale nikdo nevybral. Tři sezony pak strávil v KHL, kde hrál za Lva nejprve v Popradu a následně dva roky v Praze. Povedená sezona 2013–2014, během které nasbíral 28 bodů (11+17) ve 47 utkáních, mu zajistila nominaci na světový šampionát a následně smlouvu v nejslavnější soutěži světa.

Jiří Sekáč v loňském playoff proti Blackhawks
Jiří Sekáč v loňském playoff proti Blackhawks

V Montréalu Sekáč nezanechal špatný dojem, lepší momenty ale střídal se slabšími a Canadiens jej tak během sezony poslali do Anaheimu výměnou za Devanta Smitha-Pellyho. V sestavě Ducks si vedl podobně, mezi fanoušky získal větší popularitu než u trenérů a svou rychlost nedokázal proměnit ve výraznější produktivitu. Mezi všemi útočníky Anaheimu má však Sekáč nejlepší statistiky, pokud jde o počet střeleckých pokusů soupeře, a prokázal tak, že je užitečný i při obranné činnosti, přestože pro práci ve čtvrtém útoku není úplně stavěný.

Do Chicaga přichází Sekáč s bilancí 10+16 v 91 utkáních v NHL, na farmě v nižší soutěži pak letos přidal po zranění jedno utkání, ve kterém se hned prosadil střelecky. Smlouva s platem 925 tisíc dolarů (+425 tisíc ve výkonnostních bonusech) mu vyprší letos v létě, kdy se stane chráněným volným hráčem.

Ryan Garbutt
Ryan Garbutt

Garbutt, rodák z Winnipegu, také neprošel draftem a cestou do NHL si z Brown University prošel přes několik nižších soutěží. V Dallasu strávil před výměnou do Chicaga čtyři sezony a v týmu divizního rivala se s ním mohli Blackhawks důkladně seznámit. V Chicagu nicméně úplně nezapadl, na svou střeleckou potenci z předminulé sezony, kdy dal 17 branek, nenavázal a na ledě trávil minimum času. Do herního stylu Blackhawks lépe zapadá pohyblivější Sekáč, zatímco bojovník Garbutt se bude více hodit Anaheimu.

Garbutt má nyní smlouvu do roku 2017, a to s platem 1,8 milionu dolarů. Jeho polovinu však platí Dallas, který se k tomu zavázal při letní výměně, kdy Blackhawks dále přivedli Trevora Daleyho (nyní hokejista Pittsburghu) a do Texasu poslali Patricka Sharpa se Stephenem Johnsem. Chicago tedy v platovém stropu aktuálně neušetřilo, GM Stan Bowman má ale trochu větší manévrovací prostor pro příští rok a navíc může ukrojit z rozpočtu, pokud by Sekáče uklidil na farmu do Rockfordu. Český útočník má totiž standardní nováčkovský kontrakt, který je dvoucestný a pro AHL má tak nižší plat.

Garbutt odchází z Chicaga s bilancí 2+4 ve 43 zápasech, celkem dosud v NHL nastoupil do 241 utkání, ve kterých nastřílel 32 gólů a na 44 přihrál. Vyloučen byl celkem na 242 minut.

  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Garbutt

    Garbutt CAN

    38 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Rob Scuderi

    Scuderi USA

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jiří Sekáč

    Sekáč CZE

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu: