Draft 2009: Druhý den ve znamení centrů

Blackhawks za sebou mají jeden z nejzvláštnějších draftů v historii, když si druhý den draftu vybrali 6 centrů ze 7 hráčů, které tento den vybírali. Sedmý hráč je obránce. Blackhawks tak na draftu 2009 vybrali celkem 8 hráčů (6 centrů a 2 obránce). Blackhawks původně měli vybírat jen sedmkrát, ale výměnou získali od Atlanty volbu v 6. kole za výběr v 5. kole v příštím roce.

Jednostrannost Blackhawks na draftu byla zřejmě motivována problémy, které Blackhawks dlouhodobě s centry mají. "Označili jsme naše potřeby a šli jsme po nich," řekl po draftu GM Dale Tallon. "Ve středu chceme být silní."

Svou 2. volbu (celkově 59.) Blackhawks použili překvapivě na centra Brandona Pirriho. Hráč týmu Georgetown (OJHL - juniorská liga 2. řádu, stupeň pod ligami sdruženými v CHL) byl totiž v konečném hodnocení Central Souting až na 75. místě mezi hráči do pole ze Severní Ameriky (v polovině sezony byl 80.). Důvodem tohoto hodnocení ovšem může být jen to, že nehraje mezi juniorskou elitou. V úrovni OJHL ovšem patřil k dominantním hráčů, když celkem nasbíral 94 bodů (46+48) ve 44 zápasech. Byl tak 3. nejproduktivnější hráč OJHL. Sezonu začal ve slabém týmu Streetsville Derbys, kde v 18 utkáních nasbíral 49 bodů (21+28) a pak byl vyměněn do Georgetown Raiders. V playoff pomohl Georgetown do finále divize, když ve 14 utkáních nasbíral 21 bodů (8+13). Patří sice k menším hráčům, když měří 182 cm a váží 81 kilo, ale postupně na sobě pracuje. V týmu Blackhawks se ovšem jen tak neobjeví, protože od začátku následující sezony nastupuje na univerzitu (Rensselaer Polytechnic Institute, ECAC). "Je možná hráčem s nejlepšími dovednostmi na našem seznamu," řekl o něm Tallon. "Má dovednosti světového formátu. A stále na sobě pracuje a nabírá na váze. Od konce sezony ještě zesílil."

Ve 3. kole (celkově 89. volba) si Blackhawks ukázali na Daniela DeLista z Totino-Grace High School. I Delisle je v hodnocení CS níže, než-li si jej Blackhawks vybrali. CS jej na konci sezony zařadil až na 138. místo, když se tak propadl z 113. místa v polovině sezony. V této sezoně byl kapitánem týmu a ve 24 utkáních nasbíral 52 bodů (30+22). Byl finalistou Mr. Hockey Award, ceny která se uděluje nejlepšímu hráči na střední škole v Minnesotě. Na rozdíl od Pirriho je to urostlý hráč (193 cm, 100 kg). Od příští sezony by měl též navštěvovat univerzitu (Minnesota-Duluth, WCHA).

Dalším centrem, který přišel na řadu, byl ve 4. kole (celkově 119.) Byron Froese z Everettu (WHL). Letos byl nováčkem ve WHL a nevedl si špatně, když v 72 utkáních nasbíral 57 bodů (19+38), což stačilo na 4. místo v produktivitě nováčků WHL a v asistencích na 3. místo. V týmu pak byl 3. nejproduktivnější hráč a 2. v asistencích. Polovinu sezony byl spoluhráčem loňské jedničky Blackhawks Kylea Beache, který byl pak vyměněn do Lethbridge. V playoff zaznamenal v 5 utkáních 3 asistence. Po sezoně byl členem kanadské reprezentace do 18 let na MS hráčů do 18 let, kde Kanada skončila 4., když v zápase o bronz podlehla až na nájezdy Finsku. V 6 utkáních tam nasbíral 7 bodů (4+3) a byl 3. nejproduktivnější hráč týmu. Froese je menším hráčem (180 cm, 86 kg). V konečném hodnocení CS byl na 85. místě, polepšil si tak od toho v polovině sezony, kde byl 102.

Jediným Evropanem, kterého si Blackhawks vybrali, je Švéd Marcus Kruger, který byl volbou Blackhawks pro 5. kolo (149. celkově). Je to nejdrobnější hráč, kterého si Blackhawks vybrali (180 cm, 78 kg), a také nejstarší, když 27. května oslavil 19. narozeniny. Letos poprvé okusil Elitserien v dresu Djurgardenu a v 15 utkáních nasbíral 4 body (2+2). Většinu sezony ale strávil v juniorech, kde byl produktivní s 39 body (9+30) v 34 zápasech a také měl +21 +/- bodů. V playoff mezi juniory nasbíral 6 bodů (1+5) v 6 utkáních. Tvořivý útočník byl v hodnoceni CS na 56. místě mezi neamerickými hráči do pole.

V 6. kole si Blackhawks volbou získanou od Atlanty vybrali dalšího centra Davida Pacana z Cumberlandu (CJHL). Ve své 2. sezoně za tento tým zdvojnásobil svou produktivitu na 60 bodů (22+38) v 58 utkáních a také přidal 78 TM. V playoff pak přidal 8 bodů (2+6) v 6 utkáních. Oproti předchozím hráčům má větší fyzické parametry (190 cm, 85 kg). V závěrečném hodnocení CS zaujal 127. příčku a zaznamenal tak razantní propad oproti polovině sezony, kdy byl hodnocen na 60. místě. V příští sezoně by měl zahájit svou univerzitní kariéru (Vermont, HE).

Jediným obráncem, kterého si Blackhawks vybrali 2. den draftu je Paul Phillips z Cedar Rapids (USHL) a to v 7. kole (195. celkově). Je nejmladším hráčem, kterého si Blackhawks vybrali, když 18. narozeniny oslaví až v polovině příštího měsíce. V sezoně nasbíral 33 bodů (8+25) v 60 utkáních a byl 2. nejproduktivnější bek týmu a 8. celé USHL. V playoff ovšem v 5 utkáních nebodoval. Je opakem Olsena, když je to menší (180 cm, 86 kg) a tvořivý obránce. V přístí sezoně by měl hrát také na univerzitě (Denver University, WCHA).

Posledním na koho Blackhawks ukázali byl v 7. kole (celkově 209.) opět centr David Gilbert z Quebec Remparts (QMJHL). Gilbert byl vybrán překvapivě pozdě, neboť celkové hodnocení CS ho řadilo na 74. příčku (v polovině sezony 78.) mezi americkými hráči do pole, tedy výše než kteréhokoli hráče na kterého Blackhawks 2. den ukázali. Gilbert nasbíral v sezoně 43 bodů (11+32) v 67 utkáních. V playoff pak v 17 utkáních přidal 8 bodů (6+2) a pomohl Quebecu do semifinále playoff QMJHL. V základní části měl úspěšnost na vhazování 54%. S fyzickými parametry patřil k průměru (187 cm, 80 kg).

Jak se Blackhawks podařilo vybrat hráče ukáží až nadcházející roky. Jasné ovšem je, že v příští sezoně se nikdo z letos draftovaných hráčů v dresu Blackhawks neukáže, neboť všichni budou potřebovat několik let na to, aby se dostali na úroveň potřebnou pro NHL. Navíc 5 z 8 vybraných si vybralo jako svou budoucnost univerzitní hokej, tzn. že by zde měli strávit nadcházející 4 roky, leda by se rozhodli o předčasném ukončení působení na univerzitě a vstupu mezi profesionály. Předpoklady pro to ovšem má snad jen Olsen.