Čas se krátí, Hawks s Havlátem a Khabibulinem stále jednají

Poslední den před zahájením okna pro podpisy volných hráčů stále není jasné, zda-li Blackhawks opustí Martin Havlát a Nikolai Khabibulin. GM Dale Tallon s oběma hráči nadále vyjednává, pokud ovšem k dohodě nedojde do zítřejšího poledne zámořského času, budou moci odejít do jakéhokoliv týmu bez náhrady.

„I kdybychom se měli dohodnout t v 11.59 nebo později, budeme se o to snažit,“ řekl GM Tallon k situaci ohledně Havláta. Český útočník je momentálně v Los Angeles se svým agentem Allanem Walshem, kde se bude zdržovat do chvíle, než bude mít podepsaný kontrakt. Blackhawks mu údajně nabízejí jednoletý kontrakt s vylepšeným platem (Tim Sassone z Daily Heraldu uvádí částku 7 milionů dolarů), Havlát však touží po dlouhodobější smlouvě. Sám několikrát vyjádřil přání zůstat v Chicagu a je prý ochoten slevit ze svých finančních požadavků.

Pokud se Havlát nedohodne s Hawks, můžeme předpokládat, že se o jeho služby budou zítra ucházet zejména Montréal a Edmonton. Vedle Havláta budou ovšem k dispozici i jiní produktivní útočníci jako Marián Gáborík, Marián Hossa, Mike Cammalleri a zřejmě i bratři Daniel a Henrik Sedinové.

V tuto chvíli se nezdá, že by byli Blackhawks ochotni nebo schopni Havlátovi předložit víceletou smlouvu a nejproduktivnější hráč mužstva v minulé sezoně tak asi zítra změní dres.

Josh Mora z CSN ComcastThe Fourth Period dnes přinášejí informaci, že se Blackhawks blíží dohodě o prodloužení smlouvy s brankářem Nikolaiem Khabibulinem. Ten údajně odmítá jednoletý kontrakt a v Chicagu by tak mohl být další dvě sezony.

„Měli jsme několik vydařených schůzek se zástupci Hawks,“ řekl v pondělí večer The Fourth Period Khabibulinův zástupce Jay Grossman. „Čas očividně ubíhá, již jen pár dní. Uvidíme, co nastane.“

Loni v létě Hawks získali Cristobala Hueta a Khabibulina se snažili nejrůznějšími způsoby zbavit, ruský veterán ale nakonec odsunul Hueta do pozice náhradníka a patřil často mezi opory týmu. Po dvou předchozích slabých sezonách tak konečně potvrdil své kvality.

„Chytal skvěle, měl opravdu dobrou sezonu,“ chválí Grossman. „Není pochyb o tom, že by byli rádi, kdyby zůstal.“

Khabibulin by měl podepsat za méně, než v současnosti pobírá (6,75 milionu dolarů), přesto se ale nezdá, že by Chicago chtělo opět vydávat velké množství prostředků na dvojici Huet, Khabibulin. Navíc oznámili podpis smlouvy s Antti Niemim. Žádaného brankáře přitáhli loni z Evropy, po roce na farmě se ale zdálo, že by mohl zkusit štěstí jinde. Podpis nové smlouvy tak ukazuje, že v případě, že Khabibulin také zůstane, budou se Blackhawks snažit Hueta zbavit. Očekává se, že se GM Tallon dohodne na prodloužení kontraktu také s Coreym Crawfordem, který by pak opět podle předpokladů svedl s Niemi souboj o pozici dvojky.

O Hueta by mohlo mít zájem Colorado nebo Edmonton, kde delší čas řeší brankářské problémy. Huetova cena je však v současnosti hodně malá a pokud se v Chicagu dostane do slepé uličky, určitě se nezvýší. Blackhawks by museli počítat s tím, že zpátky náhradou získají jiného přeplaceného hráče. Avalanche se údajně pokouší vyměnit Ryana Smytha, Oilers zase Sheldona Souraye, zde se nabízí jistá spojitost, pro tým s tak napmnutým rozpočtem jakým je nebo brzy bude Chicago je to ale balancování na hraně.

Pravděpodobněji se jeví varianta, že Khabibulin po třech sezonách z Chicaga odejde, třeba právě do Colorada nebo Edmontonu. Niemi a Crawford pak budou bojovat o místo za Huetem. Ačkoliv před rokem se také považoval Khabibulinův odchod za hotovou věc a zkušený gólman se pak dělit o práci s Huetem.

„Byl jedničkou celou svou kariéru, nemyslím, že by se to mělo změnit,“ pokračuje Grossman. „Jednoznačně je to člověk, který je hrdý na svou kondici a tvrdě na sobě pracuje. Z tohoto pohledu by bylo skvělé, kdyby mohl chytat víc utkání. Ale přesto, pokud by byla situace podobná jako loni, pokud by to tým dotáhl ještě o stupínek dále do finále Stanley Cupu, chtěl by být u toho a dokončit to. Ať už by se k tomu cíli dospělo jakkoli, nemá s tím problém.“