Výhled na Draft 2016

Stejně jako v minulém roce Blackhawks svou volbu v 1. kole vyměnili a pokud se do pátečního večera nic nezmění, na draftu se zapojí až v sobotním 2. kole (začíná v 16.00 našeho času). Letošní nabídka talentů je velmi silná, kromě elitní trojice Matthews, Laine a Puljujärvi je k dispozici řada dalších hokejistů s dovednostmi na špičkové úrovni a/nebo schopností naskočit okamžitě do mužské soutěže. Chicago má aktuálně osm voleb, dvakrát bude vybírat ve 4. a 5. kole. Očekává se, že Blackhawks sáhnou v první řadě po obránci, mezi juniory ale klub po úspěšném období postrádá slibné hráče na všech postech. Z českých hokejistů uvidíme na draftu třeba zadáky Libora Hájka a Filipa Hronka nebo útočníka Šimona Stránského, kteří by všichni mohli přijít na řadu před koncem 2. kola.

Shrnutí článku

  • Chicago vyměnilo svou volbu v 1. i 2. kole, poprvé přijde na řadu na 50. příčce (2. kolo původně Rangers).
  • Celkem mají Blackhawks osm voleb, dvakrát vybírají ve 4. kole a 5. kole.
  • Z Čechů by měl být draftován nejvýše obránce Libor Hájek, ve 2. kole by se mohlo dostat i na Filipa Hronka a Šimona Stránského. Slovensko si v letošním roce velké naděje dělat bohužel nemůže.
  • Chicago by mohli na 50. příčce zajímat třeba obránci Hronek, Mete nebo Lindgren, případně útočníci Steel, Dubé nebo Dahlén.
  • Za špičkovou trojici Matthews, Laine, Puljujärvi přijdou na řadu útočnici Tkachuk, Dubois, Nylander a obránci Juolevi se Sergyachevem.

Jedničkou draftu (vybírá Toronto) se zřejmě stane americký centr Auston Matthews, který strávil sezonu v Curychu v NLA a mezi dospělými si v jedné z lepších evropských soutěží vedl velmi dobře. Jako druhý (Winnipeg) by měl přijít na řadu finský střelec Patrik Laine, který zazářil v playoff finské ligy a následně také na mistrovství světa. Matthewse by neměl na vrcholu ohrozit, svým stylem připomínajícím Alexe Ovechkina ale v posledních týdnech oslovil širokou veřejnost. Na třetím místě (Columbus) se objeví jeho krajan Jesse Puljujärvi. Ten je narozdíl od Laineho všestrannějším hokejistou a po povedeném juniorském šampionátu si upevnil místo v elitní trojici. Po loterii spadl na čtvrté místo Edmonton a bude zajímavé sledovat, zda-li si Oilers volbu ponechají nebo se ji budou snažit vyměnit za již hotového hráče pro NHL.

Pod úvodní trojicí je zhruba pětice hráčů, která o kousek převyšuje ostatní talenty, následovaná dalšími čtyřmi, kteří by měli zarovnat první tucet a následně už je pořadí ve hvězdách. Matthew Tkachuk, syn bývalého amerického reprezentanta Keitha Tkachuka, prožil fantastický konec sezony v silném týmu Londonu a přestože na tom není vyloženě dobře bruslařsky, v okolí brankoviště je velmi nebezpečný. Alex Nylander, syn bývalého hráče Blackhawks Michaela Nylandera, je šikovným útočníkem, v průběhu sezony jej ale možná v předpovědích pro vrchol letošního draftu pár soupeřů předskočilo. Jedním z nich je Pierre-Luc Dubois, zřejmě nejlepší Kanaďan v nepříliš slibném roce pro hokejisty Javorových listů. Komplexní forvard z Cape Bretonu vyšplhal během sezony v žebříčcích hodně vysoko a získal si řadu fanoušků. Druhou skupinu pak doplňují kreativní finský zadák Olli Juolevi z Londonu a Mikhail Sergachyov z Windsoru, urostlý hokejista s výtečným pohybem.

Ve třetí partě pak najdeme centra Tysona Josta, který si vysloužil řadu srovnání s Jonathanem Toewsem, amerického křídelníka menšího vzrůstu Claytona Kellera, který však zlomil některé rekordy Patricka Kanea, obránce Jakoba Chychruna, který se za posledních pár let trochu propadl, ale mohl by se ucházet o místo v NHL hned letos na podzim, a téměř dvoumetrového centra Logana Browna z Windsoru.

Daleko před první volbou Blackhawks na 50. příčce přijdou na řadu třeba zadáci Dante Fabbro (z Pentinctonu, kde hrával Duncan Keith), Charlie McAvoy nebo Jake Bean, který zaznamenal raketový skok za několik minulých let, a útočníci Michael McLeod, Keiffer Bellows, Luke Kunin, German Rubtsov nebo drobný střelec Alex DeBrincat.

Svou volbu v 1. kole Chicago vyměnilo za Andrewa Ladda do Winnipegu a tu další pak poslalo loni do Philadelphie za Kimma Timonena. Ve 2. kole budou Hawks vybírat z 50. místa, na kterém byli původně New York Rangers, po přestupech Erika Staala a Bryana Bickella s Teuvem Teräväinenem se však tento výběr posunul přes Carolinu do Chicaga. Ve 3. kole mají Hawks svou vlastní volbu, v dalších dvou kolech pak získali navíc drafty Columbusu (z trejdu Brandona Saada) a Floridy (při výměně Brandona Pirriho)

Libor Hájek, brněnský obránce, který má za sebou první sezonu v zámoří, když působil v Saskatoonu, by mohl přijít na řadu někdy v první části druhého kola. Ve slabém týmu sice žádnou ze svých dovedností neoslnil, skauti si ale považují jeho spolehlivé práce v obraně a Hájka označují za hokejistu, který má velkou šanci, aby se jednou prosadil do NHL jako čtvrtý nebo pátý obránce. Blíže chvíli, kdy bude Chicago poprvé na draftu na řadě, bude spíš Filip Hronek, šikovný obránce Hradce Králové, který umí rozehrát pod tlakem a řídit přesilovku. Dalšími ofenzivními obránci menšího vzrůstu, kteří by mohli být kolem 50. příčky k dispozici, jsou Victor Mete z Londonu a Samuel Girard ze Shawiniganu, všestrannějšími zadáky jsou pak Ryan Lindgren z americké reprezentace do 18 let nebo Andrew Peeke z Green Bay, Jacob Moverare z Jönköpingu zase reprezentuje hokejisty, kteří se věnují hlavně poctivé práci v defenzivě. Všechny zmíněné spojuje velmi dobré bruslení a pohyblivost a zatímco někteří rádi vyvážejí kotouč do útočného pásma sami, jiní výborně rozehrávají pod tlakem z vlastní třetiny.

Centr Sam Steel z Reginy se oproti předsezonním předpokladům výrazně propadl, stále se ale jedná o kreativního hráče, který by mohl být pro Chicago z 50. pozice dobrou volbou. Drobný centr Dillon Dubé z Kelowny si umí poradit v útočné třetině, jenže i on by možná mohl být ve druhé polovině druhého kola k dispozici. Zajímavou volbou by se mohl stát levý křídelní útočník Timry Jonathan Dahlén, syn dalšího bývalého hráče Hawks Ulfa Dahléna, silové křídlo Trent Frederic z americké reprezentace do 18 let nebo jeho spoluhráč Joey Anderson. V dalších kolech by mohli Chicago zaujmout např. důrazný Givani Smith z Guelphu, Jack Kopacka ze Sault Ste. Marie nebo Eetu Tuulola z Hämeenlinny, bratr Joniho Tuuloly, kterého Chicago draftovalo v 6. kole minulý rok.

  • Joni Tuulola

    Tuulola FIN

    28 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí