Stan Bowman je novým GM Blackhawks

Blackhawks dnes v tiskovém prohlášení oznámili, že Dalea Tallona nahradí na pozici GM stávající asistent Stan Bowman.
Ten v Chicagu působí již osmým rokem a na starosti měl zejména finance a platy. Tallon v klubu zůstává jako poradce pro hokejové záležitosti. Doplněno

Stan Bowman působí v Chicagu již téměř 10 sezon, v pozici asistenta GM měl na starosti zejména finanční záležitosti: platy, platový strop a podpisy volných hráčů. Na pozici GM nemá zatím žádné zkušenosti, podle neoficiálních informací byl ale v průběhu let často zvažován na jednotlivá uvolněná místa v ostatních klubech NHL.

Vyhození Dalea Tallona přichází v nečekaný okamžik, poté, co Blackhawks získali na trhu s volnými hráči Mariána Hossu a podepsali všechny své chráněné hráče. Spekuluje se o tom, že aktuální problém s pozdě odeslanými kvalifikačními nabídkami neměl na jeho odchod vliv, nicméně již delší dobu se mluví o neshodách mezi Tallonem a prezidentem Johnem McDonoughem nebo konzultantem Scotty Bowmanem. Právě McDonough a Scotty Bowman Stana Bowmana podporují a v pozici GM je tak nyní jejich muž. Josh Mora z Comcast Sportsnet píše, že Tallon byl hlavně v minulé sezoně několikrát zablokován v otázce chystaných trejdů a pokud skutečně neměl podporu nadřízených, bylo jen otázkou času než své místo opustí.

Postup do finále konference, zlepšené výkony a opět plná hala Tallonovi dopřáli trochu času, už odchod Ricka Dudleyho ale naznačoval, že se blíží další změna. Stan Bowman tak má nyní rok na to, aby vyřešil nejpalčivější otázky: kde se najdou peníze na nové smlouvy pro Jonathana Toewse, Patricka Kanea a Duncana Keitha?

Doplněno: Blackhawks v tiskovém prohlášení uvádějí, že Tallon bude zastávat pozici staršího poradce pro hokejové záležitosti a měl by tak společně se Scotty Bowmanem zajistit Stanu Bowmanovi zpětnou vazbu ve sportovních ohledech. Bowman se tak stal devátým GM v historii klubu.

„Jsme velmi hrdí na to, že můžeme Stana povýšit do pozice generálního manažera,“ prohlásil prezident John McDonough. „Disponuje jak zevrubnými znalostmi hokejového prostředí, tak bystrou myslí a metodickým přístupem k výstavbě úspěšného mužstva tak, aby se jednalo o úspěch setrvalý. Vzhledem k tomu, že se již na chodu klubu podílel a velice dobře zná jak soupisku, tak organizaci, jedná se o přirozenou a pevnou změnu. Dale bude nadále důležitou osobou v našem klubu, tak jako tomu je již po mnoho let.“

Šestatřicetiletý Stan Bowman vstupuje do své 9. sezony v Chicagu, dříve působil jako zvláštní asistent GM, ředitel pro hokejové záležitosti a naposledy v souhrnné roli asistenta GM pro hokejové záležitosti.

„Je pro mne obrovskou ctí přijmout toto povýšení, u týmu Original Six,“ řekl Stan Bowman. „V osmi minulých letech jsem se složitě podílel na každém ohledu našich hokejových záležitostí a jsem velmi hrdý na to, jak bezvadné a talentované hráče jsme dali dohromady. Neustaneme dokud nedosáhneme ústředního cíle – zisku Stanley Cupu a trvalého úspěchu pro Chicago Blackhawks a naše fanoušky.“

„V tomto klubu působím v několika různých pozicích od chvíle, kdy jsem přišel jako hrář v roce 1973,“ pověděl Dale Tallon. „V nové roli poradce pro hokejové záležitosti budu pokračovat v jakémkoli způsobu, jak zlepšit výkon na ledě. Viděl jsem Stana stoupat v organizaci a jsem přesvědčen, že je to pravou osobou. Tohle je to nejlepší pro Chicago Blackhawks.“

Doplněno. Na úterní tiskové konferenci prezident John McDonough odmítl spekulace o tom, že by zasahoval do podpisů volných hráčů. Dále bylo oznámeno, že Dale Tallon přijal nabídku na pozici poradce pro hokejové záležitosti, kde nahradí Scottyho Bowmana. Ten nadále zůstává zaměstnancem Blackhawks. McDonough hovořil zejména o tom, že Chicago si od změny na postu GM slibuje poměrně výrazné zlepšení rozhodovacího procesu (respektive Blackhawks na tomto chtějí v tuto chvíli zapracovat). Nový GM Stan Bowman na závěr pověděl, že jeho hlavní předností je schopnost získat co nejvíce informací a posléze je vyhodnotit, nedělá ukvapená rozhodnutí.

Nyní jej čekají příjemné povinnosti v podobě čtvrtečního představení nových posil Mariána Hossy a Tomáše Kopeckého a víkendové shromáždění fanoušků. Před zahájením sezony není potřeba do kádru příliš zasahovat, Blackhawks však ještě pod Tallonem vyjádřili přání posílit se o důrazného obránce, přičemž pro výměnu mohou nabídnout některého z přebytečných útočníků.