Kdo získá místo v sestavě?

Za 2 dny začíná přípravný kemp Blackhawks a s ním i boj hráčů o místa v sestavě. Moc otazníků ovšem nad novou sestavou nevisí, když v týmu je třeba praktickou pouze zacelit díry po odchodu 4 opor z loňské sezony (Khabibulin, Havlát, Walker a Pahlsson). Díky postupu a především dobrým výkonům si většina hráčů z kádru z playoff řekla o místo v sestavě i v letošním roce. Nejzajímavějším bude sledovat souboj Coreyho Crawforda a Antti Niemiho o post dvojky za Cristobalem Huetem.

Oba uchazeči o post náhradního brankáře vstupují do souboje s vyrovnanými šancemi. Crawford má za sebou již 4 profesionální sezony v AHL. Niemi byl loni v Severní Americe nováčkem, ale předtím byl 3 roky jedničkou ve finské SM-Liize v Lahti. V uplynulé sezoně měli oba velmi podobné statistiky. V AHL toho více odchytal Crawford se 47 utkáními (Niemi 38), průměr měl lepší Niemi s 2,43 brankami na zápas (Crawford 2,59), v úspěšnosti zákroků byl lepší zase Crawford s 91,7% (Niemi 91,3%). V základní části za Blackhawks nastoupil pouze Niemi, ale jeho statistiky nebyly nikterak zázračné. Craford také nějaký čas dělal dvojku Huetovi při zranění Khabibulina, ale do branky se nedostal. V playoff v AHL měl lepší statistiky Crawford, ale ani on nedokázal pro IceHogs vychytat alespoň 1 vítězství (průměr: Crawford 2,57; Niemi 3,65, úspěšnost: Crawford 90,9%; Niemi 89,7%). V playoff za Blackhawks se pak Crawford posadil na střídačku při zranění Khabibulina a na 16 minut Hueta dokonce střídal.

GM Stan Bowman prohlásil, že finální soupisku chce mít hotovou před odletem do Švýcarska. To znamená, že oba adepti dostanou šanci pravděpodobně jen v 1 utkání, pokud Huet odchytá zbylá 2 přípravná utkání. Není to tedy příliš prostoru pro předvedení se a o to více bude vedení týmu sledovat jejich výkony i při každodenních trénincích. Kdo nakonec tuto práci získá je těžké typovat, neboť rozhodne aktuální forma s jakou přijedou do kempu. V případě rozhodování na základě zátěže platového stropu je v mírné výhodě Crawford, jenž má plat o 75.000 nižší.

V obraně má místo prakticky jisté 5 hráčů (Duncan Keith, Brent Seabrook, Brian Campbell, Cam Barker a Niklas Hjalmarsson). O místo 6. a 7. obránce svedou souboj Brent Sopel, Aaron Johnson a Jordan Hendry. Černým koněm ovšem může být Shawn Lalonde, který měl výborný letošní kemp nadějí Blackhawks a pokud podá opravdu dobrý výkon může si vydobýt smlouvu s Blackhawks a místo v sestavě. Vzhledem ke své smlouvě zůstane nejspíše u týmu Sopel, který byl po většinu uplynulé sezony zraněný, ale pokud by se vrátil k výkonům ze sezony 2007-08, které mu vynesly slušný 3letý kontrakt, místo si zaslouží. A pokud Johnson naváže na začátek uplynulé sezony, Hendry se bude stěhovat opět do Rockfordu.

Ani v útoku nezbývá příliš otazníků, když místo má prakticky jisté 11 útočníků (Jonathan Toews, Patrick Kane, Patrick Sharp, Dave Bolland, Dustin Byfuglien, Kris Versteeg, Andrew Ladd, John Madden, Adam Burish, Ben Eager a Tomáš Kopecký). Od konce listopadu, kdy by se měl uzdravit, se k nim přidá ještě Marián Hossa. Z loňské sestavy tak visí otazníky nad Toryem Brouwerem, který v playoff nebyl příliš produktivní, a Colinem Fraserem, který nastoupil jen ve 2 utkáních. Na jejich místa se totiž budou tlačit Akim Aliu, Kyle Beach, Jake Dowell a Jack Skille. Pro nováčky není letos ovšem jednoduchá situace, aby si totiž zajistili místo v sestavě musí předvést lepší výkony, než které budou podávat hráči z loňského kádru. "Hlavní, co musíme klukům říci, je, že chceme mít na ledě nejlepší možný tým, a oni nám mohou pomoci o tom rozhodnout," řekl Bowman. "Jestliže přijdou do kempu a budou lepší než někdo z hráčů z loňského týmu, tak najdeme cestu, jak je dostat do týmu. Možná to pro ně bude těžké dostat se na soupisku, ale pokud budou lepší budou zde. Musí na to koukat jako na výzvu."

Můj osobní názor je, že se alespoň na začátku sezony do týmu nikdo z nováčků natrvalo neprosadí (s výjimkou brankáře), ledaže by došlo k výměně útočníka za obránce. Tato dlouho avizovaná výměna pro solidního defenzivního obránce, kterou připravoval bývalý GM Dale Tallon, byla ovšem Bowmanem dána zatím k ledu. Na aktuálnosti může nabýt opět v průběhu přípravného kempu, pokud někteří z výše jmenovaných obránců nenaplní očekávání vedení.