Vancouver 2010: 6 zástupců Blackhawks

Jak se proměňuje kvalita týmu Blackhawks v letech lze sledovat nejen na aktuálních výsledcích týmu, ale například také na nominaci hráčů Blackhawks do svých národních týmů pro olympijské hry. Když porovnáme rok 2006 a 2010, tak je to značný nepoměr 0:6. Zatímco do Turína nejel nikdo z týmu Blackhawks, letos se do Vancouveru podívá celkem 6 hráčů: Marián Hossa, Patrick Kane, Duncan Keith, Tomáš Kopecký, Brent Seabrook a Jonathan Toews.

I v roce 2006 mohli mít Blackhawks zastoupení minimálně 3 hráčů, ale zranění a shoda okolností nakonec zavinila, že jsme tento turnaj mohli sledovat pouze jako fandové svých národních týmů a nemuseli jsme své fandovství dělit ještě mezi hráče Blackhawks. Martina Havlát a Tuoma Ruutua nepustilo na olympiádu zranění. Jaroslav Špaček na olympiádu jel, ale krátce před zahájením olympijských her byl z týmu Blackhawks vyměněn do Edmontonu za práva na Tonyho Salmelainena.

Letos to jako fandové budeme mít tedy složitější, neboť hráči Blackhawks budou hrát za 3 týmu: Kanadu, Slovensko a USA. Díky nalosování skupin budou vznikat zajímavé situace. Především Češi budou mít problém až se Česko utká se Slovenskem s Hossou a Kopeckým v sestavě. Ve 2. skupině se pro změnu tváří v tvář střetnou spoluhráči z útoku Toews a Kane, ale tentokrát na opačné straně barikády. Kanea se pak budou snažit ubránit i Keith se Seabrookem.

Kdy se na tyto souboje můžeme těšit? Česko - Slovensko se bude konat ve středu 17. února 2010, Kanada - USA pak v neděli 21. února. I když díky systému zvolenému pro olympijské hry do další části postupují všechny týmy, přesto půjde o hodně, neboť se bude bojovat o přímý postup do čtvrtfinále a nasazení do zápasu jako domácí tým.

Turnaje se účastní celkem 12 týmů, které jsou rozděleny do 3 skupin (A,B,C). V závěrečném hodnocení však budou všechny týmy sestaveny do jediného žebříčku "D" a 4 nejlepší týmy budou mít jistý postup do čtvrtfinále. Zbylé týmy se systémem nejlepší proti nejhoršímu utkají o postup do čtvrtfinále. Jistá místa ve čtvrtfinále budou mít tedy pouze vítězové skupin a 1 další tým. Zvláště ve skupině B bude o 1. místo jistě tuhý boj mezi Českem, Ruskem a Slovenskem, když 4. do party tvoři slabší Lotyšsko.

Všech 6 zástupců Blackhawks se do sestavy svých týmů dostat nemusí, týká se to hlavně Brenta Seabrooka, který by mohl vyfasovat "černého Petra" v podobě pozice 7. obránce a Tomáše Kopeckého, který by pro změnu mohl být 13. útočníkem, ale ostatní mají místo v sestavě prakticky jisté. Možná snad otazník může viset na kapitánem Toewsem vzhledem k přetlaku centrů v sestavě Kanady. Kromě Hossy to pak pro všechny bude olympijská premiéra. Hossa se bude účastnit již 3. olympiády. Pro Kopeckého to bude reprezentační premiéra mezi dospělými, když dosud hrál pouze za slovenské mládežnické týmy.

Kromě již zmíněných hráčů byli z týmu Blackhawks uvažováni jako kandidáti na reprezentanty ve Vancouveru i Patrick Sharp a Dustin Byfuglien, kteří se zúčastnili přípravných kempů svých reprezentací. Netolik se mluvilo o Nicklasi Hjalmarssonovi. V případě, že by se na olympiádu probojovala Francie, jistě by nechyběl Cristobal Huet. Z tohoto lze vidět, že zájem národních týmů o hráče Blackhawks rapidně stoupl. Je to nejen proto, že Blackhawks nyní podávají velmi dobré výkony jako tým, ale také proto, že se vedení podařilo dát dohromady velké množství výborných hráčů, kteří se v čase ještě zlepšují.

Největší naději na medaili mají hráči Kanady, kteří jsou sázkovými kancelářemi favorizováni na vítězství v turnaji, následují Rusko, Švédsko a velmi mladý tým USA. Slováci s kurzem 51:1 k favoritům rozhodně nepatří a ani Češi s 15:1 na tom nejsou nejlépe. Nakonec ovšem rozhodnout výkony na ledě.

Závěrem ještě výčet hráčů, kteří se letos zúčastní olympiády a v minulosti oblékli dres Blackhawks: Martin Havlát (MIN/ČR), Lasse Kukkonen (Omsk/FIN), Tuomo Ruutu (CAR/FIN), Magnus Johansson (Linkopings/SWE) a Samuel Pahlsson (CLB/SWE).