Nové smlouvy pro Toewse, Kanea a Keitha

Chicago Blackhawks konečně oznámili dlouho očekávanou zprávu, že podepsali nové smlouvy s trojicí Toews, Kane a Keith. Katitán Jonathan Toews a Patrick Kane prodloužili smlouvy o 5 let, obránce Duncan Keith o 13 let. Všechny smlouvy nabudou účinnosti od 1. července roku 2010, kdy hráčům vyprší jejich stávající kontrakty. Platové podmínky Blackhawks na svých stránkách neoznámili.

Peníze ovšem jsou v tomto směru velmi důležitým faktorem a v médiích se objevily velmi vysoké částky. Toews a Kane by oba měli shodně podle médií dostat celkem 31,5 milionu dolarů (6,3 milionu za rok) a Keithova smlouva dokonce předčí i smlouvu Mariána Hossy, když by za ní měl celkem inkoasovat 72 milionů (5,5 milionu ročně). Když tomu připočteme částky vyplacené na Hossu, Campbella a Hueta dostaneme se na 36,1 milionu dolarů, které se budou započítávat do platového stropu pro příští rok. Na zbytek týmu (9 útočníků, 4 obránce a brankáře) 20 milionů, což je průměr 1,4 milionu na hráče. Je jasné, že v průběhu sezony či před začátkem nové musí přijít změny, aby se Blackhawks vešli pod platový strop, který se opět bude pohybovat kolem 56 milionů.

Starosti však nechme pro tento okamžik stranou. Blackhawks se mohou radovat, že mají pod dlouhodobými smlouvami 3 klíčové hráče, se kterými je spojena jejich, doufejme, světlá budoucnost. S jejich příchodem do týmu a především to platí pro Toewse a Kanea Blackhawks zlomili dlouholeté tápání na chvostu NHL a stali se jedním z nejlepších týmů v lize. Všichni svou důležitost pro Blackhawks prokazují i v této sezoně, když Kane vede kanadské bodování, Keith je hned za ním na 2. místě a Toews ji zdatně sekunduje, i když jej přibrzdil otřes mozku.

Toews je v současné době nejmladším kapitánem v NHL. Je ve své 3. sezoně v NHL a ve 2. jako kapitán týmu. V uplynulé sezoně byl nejlepším střelcem týmu s 34 brankami. Během své zatím krátké kariéry má na kontě 139 bodů (64+75) a 99 TM v 166 utkáních. Vede tým nejen ofenzivně, ale i defenzivně, když nyní má na kontě +11 +/- bodů a celkem již +34. Společně s Kanem byl loni zvolen do zahajovací sestavy pro All-Star Game.

I Kane je ve své 3. sezoně v NHL. Držitel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL za sezonu 2007-08 je v současnosti s 26 body v 26 utkáních nejproduktivnějším hráčem Blackhawks. Během kariéry nasbíral bodů již 168 (55+114) ve 188 utkáních a také přidal 104 TM. Ve své neváčkovské sezoně byl také nejproduktivnějším hráčem týmu.

Keith je společně s Brentem Seabookem služebě nejstarším hráčem Blackhawks, když oba hrají za Chicago 5. sezonu. Keith je letos velmi produktivní, když nasbíral v 26 utkáních 23 bodů (5+18) a je tak 4. nejproduktivnějším bekem NHL. Během 5 let za Blackhawks odehrál 348 utkání, ve kterých nasbíral 151 bodů (36+115) a 285 TM. Od vstupu do NHL je nejvytěžovanějším bekem Blackhawks, když v průměru hraje přes 25 minut na zápas. I přes častý pobyt na ledě proti nejlepším hráčům soupeře dokáže sbírat +/- body a celkem jich nasbíral +61. V roce 2008 si zahrál All-Star Game.

Všichni 3 hráči jsou také horkými kandidáty na účast na Zimní olympiádě ve Vancouveru. Konečná nominace Kanady, resp. USA by měla být známa koncem prosince.