Cody Franson
Cody Franson

Chicago podepsalo s Fransonem a získalo Andrease Martinsena

Zapsání Mariána Hossy mezi dlouhodobě zraněné Chicagu rozvázalo ruce pro očekávané přesuny na soupisce. Blackhawks ve středu povolali zpátky z AHL Alexe DeBrincata s Gustavem Forslingem a uzavřeli roční smlouvu s obráncem Codym Fransonem (30). Podle zdrojů novináře Scotta Powerse si urostlý kanadský hokejista vydělá 1 milion dolarů. Franson působil v minulém roce v Buffalu, kde v 68 zápasech nasbíral 19 bodů (3+16), 34 trestných minut a -5. V NHL dosud nastoupil do více než 500 utkání. V Chicagu by měl Franson najít svou roli ve třetí obranné dvojici a třeba využít své přednosti v přesilovkách. Chicago se ve středu zároveň domluvilo na menší výměně s Canadiens, odkud získalo norského útočníka Andrease Martinsena (27). Ten loni za Colorado a Montréal naskočil do 64 střetnutí, ve kterých si připsal 3+4, a po sezoně se zúčastnil svého osmého šampionátu v řadě. Do Montréalu za něj Hawks poslali Kyla Bauna. Oba jmenovaní hráči začnou sezonu v AHL.

Franson se na zkoušku zúčastnil přípravného kempu, na kterém trenéry zaujal. O jeho příchodu se spekulovalo již během léta, s ohledem na platový strop si ale juniorský mistr světa z roku 2007 musel na smlouvu počkat do poslední chvíle. Do NHL naskočil před osmi lety v dresu Nashvillu, který si ho vybral ve 3. kole na draftu 2005. Predators však Fransona brzy vytrejdovali do Toronta a po několika letech jej přivedli zpátky jako posilu pro playoff na jaře 2015. Poslední dvě sezony pak strávil v dresu Buffala.

Franson je produktivním typem obránce – v 527 zápasech zaznamenal 205 bodů (42+163), výborně střílí a je užitečný při přesilových hrách. V obranné činnosti má však rezervy, ztrácí rychlostně a svou urostlou postavu by mohl častěji využít v osobních soubojích. Mezi fanoušky nepatří Franson mezi výrazně oblíbené hráče a pravidelně byl kritizován s ohledem na svůj plat 3,3 milionu dolarů, který pobíral jak poslední sezonu v Torontu, tak následně u Sabres. Pravým opakem je jeho hodnocení mezi experty, kteří se zaměřují na podrobné statistiky. V nich je Franson dlouhodobě vysoko a pokud je na ledě, jeho tým má tradičně větší počet střeleckých pokusů než soupeř. I tak si ale v létě těžko hledal angažmá a s platem si pohoršil na neoficiální 1 milion dolarů.

V Chicagu Franson rozšířil nyní početnou skupinu obránců s holí doprava (stejně jako Rutta nebo Murphy) a dá se předpokládat, že se v začátku sezony bude dělit o prostor s českým nováčkem Janem Ruttou.

Martinsen, ostřílený norský reprezentant, přišel do NHL teprve před dvěma lety z Německa. V Coloradu odehrál ve své první sezoně 55 utkání (4+7) a následující rok pak dokončil v Montréalu, který jej vyměnil za Svena Andrighetta. S Canadiens sice Martinsen prodloužil smlouvu o další sezonu (s platem 675 tisíc dolarů), další zápasy už ale v dresu Habs nepřidá. Montréal jej nejprve zapsal na listinu volných hráčů a následně vytrejdoval do Chicaga, které jej obratem poslalo na farmu do Rockfordu.

V norské reprezentaci nastoupil Martinsen do 138 zápasů, ve kterých vstřelil 16 branek a na 14 přihrál, a zúčastnil se posledních osmi turnajů Mistrovství světa. Jedná se o silového hokejistu, který se tlačí důrazně do branky. V Chicagu by mohl dostat úlohu ve čtvrté formaci, sezonu však začne v AHL.

Na soupisce IceHogs nahradí Martinsen Kyla Bauna. Než uzavřelo smlouvu s Chicagem, patřilo pětadvacetileté křídlo z Colgate University na jaře 2015 mezi žádané volné hráče. U Blackhawks dostal Baun příležitost v několika zápasech, následující sezonu se ale v Rockfordu těžko prosazoval. Loni nastoupil do 74 zápasů, ve kterých nasbíral 34 bodů (14+20) a 42 trestných minut, s příchodem řady mladších talentovaných útočníků ale na Bauna nezbylo místo.

Rockford se ve středu rozloučil také s trojicí dalších hokejistů: na druhou farmu do Indianapolis v ECHL putují brankář Collin Delia, obránce Brandon Anselmini a slovenský nováček Radovan Bondra.

  • Kyle Baun

    Baun CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Andreas Martinsen

    Martinsen NOR

    33 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Cody Franson

    Franson CAN

    36 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí