1. kolo playoff: Blackhawks po dlouhé době favoritem

V noci Blackhawks vstoupí do playoff utkáním proti Nashville Predators. Blackhawks jsou po dlouhé době favoritem série a celý tým se bude muset s novou situací vypořádat. Blackhawks a Predators se v playoff utkají vůbec poprvé od vstupu Nashvillu do NHL v roce 1998.

Důvodů proč Blackhawks jsou favoritem série je několik. Především je to 2. pozice v Západní konferenci, 112 nasbíraných bodů a výhoda domácího prostředí na začátku série. Dalším plus je ofenzíva Blackhawks, která dokázala nastřílet soupeřům celkem 271 (3. nejlepší výsledek mezi týmy postoupivšími do playoff). Predators vstřelili skoro o 50 branek méně (225). Pro Blackhawks také mluví vývoj loňského playoff, i když tým se trochu obměnil. Blackhawks ví, že jsou schopní v playoff dokráčet daleko. Naopak Nashville může trápit, že zatím nikdy v historii nedokázal přejít přes 1. kolo playoff ze 4 pokusů.

Naopak slabinou Blackhawks se můžou ukázat brankáři. Tento problém trápí Blackhawks již několik sezón a je jím nestabilita výkonů jejich brankářů. Několikrát v sezoně se ukázala jak u Cristobala Hueta, který začal sezonu jako jasná jednička, ale také u Antti Niemiho, který sezonu skončil jako jasná jednička. Niemi také začne jako jednička v playoff. Niemi ještě v playoff nikdy nechytal a bude to tak jeho křest ohněm. Huet sice v playoff již 16 utkání odchytal, ale nedokázal svému týmu nikdy pomoci k postupu do dalšího kola.

V letošní sezoně se divizní rivalové utkali celkem 6x, když Blackhawks vyhrálo 4 utkání (1:3, 2:0, 1:4, 5:4) a 2 utkání prohrálo (2:0, 1:4). Poslední měření sil se ovšem konalo 28. prosince 2009. Celkové skóre série je tedy dosti vyrovnané 15:12 pro Blackhawks. S ohledem na výsledky a celkové skóre je jasné, že nelze čekat, že Blackhawks soupeře snadno převálcují se 4 utkáních. Vždyť i Predators dokázali v základní části nasbírat 100 bodů a měli bilanci 47-29-6. Spíše se dají očekávat pro playoff typické defenzivní souboje, kde bude zpravidla rozhodovat jediný gól.

Blackahwks po olympiádě ve Vancouveru postihla menší krize, když v březnu měli bilanci 6-7-2. V závěru sezony se Blackhawks ovšem opět zvedli, když posledních 7 utkání neprohráli v základní hrací době a z toho jen jednou nevyhráli, když prohráli v prodloužení s Detroitem v posledním utkání základní části. Nashville podobnou sérii sice neměl, ale posledních 10 utkání základní části měl úplně stejnou bilanci jako Blackahwks (6-3-1).

Pokud se jedná o hráčské individuality jsou na tom Blackhawks jasně lépe, když Nashville je týmem prakticky bez výrazné superstar. Nejproduktivnějšími hráči Predators byli s 51 body Hornqvist a Sullivan. V týmu Blackhawks tuto hranici překonali Kane (88), Keith (69), Toews (68), Sharp (66) a Hossa měl také 51 bodů, ale odehrál pouze 57 utkání. Lze tak předpokládat, že Blackhawks více než ofenzíva soupeře bude trápit jeho defenzíva, kde mají Predators 2 účastníky olympijského turnaje (Weber a Suter).

V konečném hodnocení ovšem nebudou rozhodovat jednotlivci, ale výkon celého týmu, ke kterému musí svými nejlepšími výkony přispět všichni hráči. Důležitá bude také disciplína hráčů. I když Blackhawks nastříleli v sezoně 13 gólů v oslabení (nejvíce v NHL) rozhodně bude lepší, když se hráči Blackhawks nenechají vylučovat, což se jim v posledních utkáních většinou dařilo.

Během série by mohl Blackhawks posílit Brian Campbell, který začal 4,5 týdne po té, co utrpěl zlomeninu klíční kosti, opět trénovat s týmem. V 1. utkání však určitě nenastoupí. Naopak stále mimo hru a trénink je Kim Johnsson, který má stále post otřesové symptomy po otřesu mozku, který utrpěl 13. března ve Philadelphii.