Duncan Keith nominován na Norris Trophy pro nejlepšího obrán

Obránce Duncan Keith byl nominován na Norris Trophy pro nejlepšího obránce letošní sezony. Dalšími nominovanými jsou Drew Doughty z LA a Mike Green z Washingtonu.

Ačkoliv je mu teprve 26 let, Keith z této trojice nejmladším hráčem. Nominovaní hráči obsadili první tři místa v kanadském bodování obránců, všichni jsou Kanaďané a ani jeden zatím žádnou trofej nezískal. O vítězi rozhodují svým hlasováním členové asociace hokejových novinářů, kteří své hlasy odevzdali po konci základní části. Green má výhodu větší podpory novinářů, kteří sledují více Východní konferenci, oproti Doughtymu a Keithovi se ale nevešel do kanadské nominace na Olympijské hry ve Vancouveru. Zde byl překvapivě právě teprve dvacetiletý Doughty výraznou postavou vítězného týmu Javorových listů.

V první polovině sezony byl Keith pasován na brzkého favorita, zejména po olympijské přestávce mají ale jeho výkony sestupnou tendenci. Mezi hokejisty NHL patří k nejvytěžovanějším a po pomalejším vstupu mezi profesionály se vypracoval na pozičně velice spolehlivého obránce s vynikající rozehrávkou. Ve své páté sezoně za Blackhawks zaznamenal osobní maxima v počtu branek (14), asistencí (55) i bodů (69). Ve všech třech těchto ukazatelích byl nejlepším obráncem pokud jde o hru v 5 proti 5. Po letošní sezoně mu měla vypršet velmi příznivá smlouva na průměrných 1,475 milionu dolarů, v létě ale podepsal 13letý kontakt na 72 milionů a společně s Mariánem Hossou, Patrickem Kanem a Jonathanem Toewsem by tak měl patřit mezi základní kameny chicagské sestavy pro příští desetiletí.

Doughtyho si Los Angeles vybralo jako dvojku na draftu 2008 a hned ho zařadilo do svého kádru. V loňské sezoně byl vybrán do All-Stars týmu nováčků a už letos se zařadil mezi špičku NHL. V 82 zápasech nasbíral 59 bodů (16+43), z toho 31 v přesilovce. Do statistiky +/- si připsal 20 kladných bodů. Green byl se 76 body (19+57) v 75 utkáních nejproduktivnějším zadákem této sezony a stejně jako v loňském roce si svými výkony vysloužil nominaci na Norris Trophy. Green je pravidelně kritizován za svou hru ve vlastním pásmu, na konci základní části ale měl ve statistice +/- 39 kladných bodů. Právě pro svou jednostrannou hru nezískal místo v kanadské reprezentaci na domácí ZOH, nicméně nesmíme opomenout, že se stal teprve 13. obráncem v historii NHL, který nastřádal více jak 70 bodů dvě sezony v řadě.

Vítěz Norris Trophy bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu 23. června v Las Vegas. Loni získal cenu pro nejlepšího zadáka slovenský lídr Bostonu Zdeno Chára. Pokud by Keith uspěl, stal by se čtvrtým obránce Chicaga, kterému se dostalo tohoto ocenění. Před ním získali Norris trophy Pierre Pilote (1963, 1964, 1965), Doug Wilson (1982) a Chris Chelios (1993, 1996).