Hawks přestříleli Flyers 6:5 a vedou ve finále 1:0

V prvním finálovém utkání padali brzo branky, celkem jich fanoušci viděli 11, žádné mužstvo ale neodskočilo na více jak jednogólový rozdíl. Oba brankáři se příliš nevyznamenali, celkově ale měli útočníci v osobních soubojích často navrch. Jak Flyers, tak Hawks se mohli spolehnout na příspěvek druhých útoků, gólově se navíc prosadili hráči od kterých se to příliš nečeká. Vítězný gól vstřelil ve třetí části Tomáš Kopecký a Hawks už pak výhru nepustili.

V úvodu prvního finálového utkání bylo znát, že oba týmy měly před začátkem série nezvykle delší pauzu. Na první gól se ale čekalo sedm minut a nakonec v první třetině padlo celkem pět branek. Jak Blackhawks, tak Flyers měli dvě po dvou náznacích šancí, když na modré čáře udržel Danny Briere kotouč a z otočky ho poslal do rohu na Villeho Leina. Finský útočník si nabruslil do střelecké pozice a Antti Niemi jeho následnou střelu vytěsnil před sebe. Vyražený puk se ale smolně odrazil od Niklase Hjalmarssona a hosté se ujali vedení.

Blackhawks se poté podařilo skóre otočit ve svlj prospěch. Na závěr vydařeného střídání Marián Hossa pěkně našel na středu Troye Brouwera a na jeho střelu k tyčce Mike Leighton nedosáhl. Při druhé přesilovce Flyers v utkání měli Hawks nejprve dobrou šanci při přečíslení 2 na 1, o chvíli později se pak v početní nevýhodě dostali do vedení. Braydon Coburn nezkrotil puk na modré čáře, Dave Bolland se dostal do brejku a se štěstí prostřelil Leightona podruhé.

Flyers pak v přesilové hře, své třetí během první části, srovnali zásluhou Scotta Hartnella. Chris Pronger nejprve rozezněl brankovou konstrukci, jeho druhý střelecký pokus pak Niemi vyrazil před sebe a na dorážku Hartnella nestačil. Minutu před koncem pak získal Philadelphii znovu náskok Briere. Patrick Kane chyboval ve středním pásmu, Brierova následná střela sice byla sražena, puk si ale nejrychleji našel právě útočník hostí a na jeho opakovaný pokus Niemi nedosáhl.

Chicago sice mělo v některých střídáních optickou převahu a v první třetině se zdálo, že má rychlostí převahu a daří se mu napadání, Philadelphia se ale snadněji dostala do zakončení a zároveň měla výhodu tří přesilových her. Oba brankáři nepůsobili nejjistějším dojmem, útoky na obou stranách tak postupně získávali větší sebedůvěru.

Ve druhé části pokračovali ofenzivní hody. Na ledě sice nebyla k vidění strhující hra nahoru dolů, na obou stranách se ale narodilo dost brankových příležitostí. Hawsk brzy po přestávce srovnali zásluhou Patricka Sharpa. Bývalý hráč Flyers se dostal ve středním pásmu k vyhozenému kotouči a přečíslení 2 na 1 s Hossou zakončil přesnou ranou na lapačku.

Philadelphia ale opět odskočila. Arron Asham vyhrál u mantinelu souboj s Brianem Campbellem, k puku se na kruhu dostal Blair Betts a prostřelil Niemiho. Defenzivní specialista hostí nedal chicagskému gólmanovi šanci střelou o vzdálenější tyčku. Chicago se pak dotáhlo zásluhou Krise Versteega, jehož střelu zblízka doprostřed branky Leighton jen vyrazil a útočník měl v dorážce snadnou úlohu. Vedení 5:4 získal domácímu týmu Brouwer, když opět zakončil Hossovu akci. Slovenský forvard od zadního mantinelu přihrál přesně na volného Brouwera, který uklidil puk do horního růžku.

Leighton po pěti inkasovaných gólech opustil branku Flyers, kde ho nahradil uzdravený Brian Boucher. Chicago nového gólmana hned zkusilo několika nepříliš nebezpečnými střelami, blízko brance byl ale po pěkné samostatné akci jen Patrick Kane. Flyers nakonec krátce před druhou přestávkou srovnali na 5:5. Hossa zatáhl puk do třetiny, akci ale zakončil přihrávkou naslepo na Duncana Keitha a Philadelphia se dostala do na první pohled nepříliš nebezpečného protiútoku. Po několika pěkných přihrávkách ale střílel ze středu do odkryté branky Asham.

Ve druhé třetiny se obraz hry příliš nezměnil, oba týmy měly shodně prohlémy ve vlastní třetině, kde byli často v osobních soubojích úspěšnější útočící hráči. Gólmani se znovu moc nevytáhli, snad jen Niemi kryl ze začátku skvělou šanci Hartnellovi, který ale trefil zblízka po Brierově výzvě jen střed branky. Zatímco u domácího mužstva se o pět branek podělila druhá a třetí lajna, Flyers se mohli spolehnout na gólový přínos druhé a čtvrté formace. Elitní útoky tak alespoň v prvních 40 minutách vyšly naprázdno a příliš možností si nevytvářely.

Hned na začátku třetí dvacetiminutovky kryl Boucher vynikající příležitost Bollanda a na druhé straně pak Hawks na poslední chvíli hasili situaci po nadějné přihrávce nepříliš často nasazovaného Lukáše Krajíčka. Závěrečná třetina byla ale na góly nejchudší, o vítěznou branku se postaral Tomáš Kopecký. Brent Seabrook na modré čáře s problémy zachytil kotouč a Versteeg následně z rohu pohotově našel Kopeckého. Slovenský útočník, který pro toto utkání nahradil v sestavě Andrew Ladda, si poradil mazácky, naznačil střelu a kolem Bouchera pak vstřelil gól, který se nakonec ukázal rozhodujícím.

Oba týmy měly do konce třetiny několik vydařených střídání, kdy zatlačili svého soupeře, ke gólu ale žádná šance už nevedla. Niemi se nenechal rozhodit ani problémy s maskou, když musel na chvíli chytat ve svém starém modelu, než mu kustodi na nové spraví utržený řemínek. Šanci dotírajícího Jeffa Cartera hned po výměně masky zlikvidoval a proti dobré střele Briera dvě minuty před koncem vytáhl pohotový zákrok lapačkou. Při hře bez gólmana už se Flyers k ničemu příliš nedostali a Hawks v divokém utkání získali vedení v sérii 1:0.

První útok Hawks vyšel bodově naprázdno a všichni tři hráči nasbírali -3 body do statistiky +/-. Série zápasů s bodem v řadě tak pro kapitána Jonathana Toewse je tak u konce.