Marcus Krüger, Vinny Hinostroza a Marián Hossa
Marcus Krüger, Vinny Hinostroza a Marián Hossa

Hinostroza s Hossou vyměněni do Arizony, vrací se Krüger

Chicago s Arizonou v poslední době uzavřely několik výměn, tu početně největší si však schovali na tento čtvrtek. Coyotes od Blackhawks získali útočníka Vinnyho Hinostrozu, obránce Jordana Oesterleho, volbu ve 3. kole draftu a z Chicaga převezmou smlouvu Mariána Hossy. K Blackhawks se oklikou přes Vegas a Carolinu vrací centr Marcus Krüger a Chicago dále získalo práva na mladého křídelníka MacKenzieho Entwistla a dvojici na farmu do Rockfordu: zkušeného obránce Andrewa Campbella a útočníka Jordana Malletu. Z Arizony navíc obdrželo volbu v 5. kole draftu. Hinostroza nasbíral v minulé sezoně 25 bodů (7+18) v 50 zápasech a celkem za Chicago nastoupil do více než stovky utkání. Oesterle strávil v klubu jedinou sezonu, během které zasáhl do 55 střetnutí (5+10). Hossa byl jedním z nejvýraznějších lídrů týmu, který získal tři Stanleyho poháry, minulou sezonu však kvůli kožní chorobě vynechal a neoficiálně ukončil kariéru. Krüger se v Chicagu podílel na dvou titulech, před rokem jej však klub vyměnil do týmu nováčka z Vegas. Krüger se následně stěhoval do Caroliny, za kterou nastoupil ve 48 utkáních (1+5), a zbytek sezony strávil na farmě v AHL. Doplněno: Blackhawks výměnou pod stropem ušetřili 4 miliony dolarů. Pokud ale započítáme hráče, kteří v sestavě Hinostrozu s Oesterlem nahradí, je skutečná úspora spíše kolem 2,5 milionu.

Marián Hossa v utkání s Arizonou
Marián Hossa v utkání s Arizonou

Marián Hossa (39) posílil Chicago v létě 2009 jako volný hráč z Detroitu a svými skvělými výkony dopomohl Hawks třikrát k zisku Stanleyho poháru. Jenže minulý ročník kvůli alergii vynechal a týmu hodně scházel. Smlouva s platem 5,233 milionu dolarů mu vyprší až v roce 2021 a pro klub tak byla nepříjemnou zátěží (přestože mohl Hossu umístit na seznam dlouhodobě zraněných). V podobné situaci bylo Chicago už dříve s Bryanem Bickellem, jehož výměna do Caroliny stála klub Teuva Teräväinena. Slovenská legenda plánovala hrát i přes pokročilý hokejový věk až do doby než kontrakt doběhne a všichni by si jistě přáli, aby byl Hossa v pořádku a na ledě. Za daných okolností je ale odsun jeho smlouvy do jiného celku, který nemá napnutý rozpočet, vhodným řešením. Hossa odehrál mnoho vydařených let v Ottawě, pokud bude v budoucnu uveden do Hokejové síně slávy, těžko si jej ale představit v jiném dresu než tom chicagském.

Vinny Hinostroza se raduje z gólu proti Vegas
Vinny Hinostroza se raduje z gólu proti Vegas

Vinnie Hinostroza (24) je místním rodákem, kterého si Hawks vybrali v 6. kole draftu v roce 2012. Po dvou letech na University of Notre Dame se šikovný křídelník menšího vzrůstu posunul mezi profesionály a postupně si získal stálé místo v sestavě Blackhawks. Také loni si zahrál na farmě v Rockfordu (9+13 ve 23 zápasech), většinu času ale strávil v hlavním týmu a po výměně Pánika se uchytil ve formaci s Toewsem a Saadem. S Chicagem se Hinostroza loučí s bilancí 13+26 ve 106 střetnutích.

Jordan Oesterle (26) posílil Chicago před rokem z Edmontonu, kde strávil tři sezony převážně na farmě v Oklahomě. Za Oilers nastoupil tento tvořivý zadák jen do 25 zápasů (0+5), Blackhawks ale zaujal a podepsal s klubem dvouletý kontrakt. Loni Oesterle odehrál 55 utkání a hodně prostoru dostal ve dvojici s Duncanem Keithem, jenže po vydařeném začátku jeho výkonnost povadla. Sezonu si prodloužil na MS, kde v jednom střetnutí oblékl dres reprezentace USA.

Marcus Krüger slaví svou branku v playoff 2015
Marcus Krüger slaví svou branku v playoff 2015

Marcus Krüger (28), pravidelný švédský reprezentant, posílil Chicago na jaře 2011, dva roky poté, kdy si jej Hawks vybrali v 5. kole draftu. Brzy si získal důvěru trenérů a zatímco křídla se mu ve čtvrtém útoku často měnila, Krügerova formace tradičně odváděla spoustu poctivé práce při bránění. Výtečnými výkony v této neopěvované roli se rodák ze Stockhölmu podílel na dvou Stanleyho pohárech a vybojoval také stříbro z Olympiády v Sochi nebo zlato na loňském šampionátu.

S ohledem na jeho plat (a přetrvávající potíže se zraněným zápěstím) Hawks Krügera před rokem poslali do Vegas, v týmu nováčka NHL nicméně do hry nezasáhl. Po výměně do Caroliny příliš nezářil a k 19 zápasům jej Hurricanes dokonce poslali na farmu do Charlotte (4+4). Před dvěma měsíci byl Krüger opět vyměněn, tentokrát do Arizony, ani v jejím dresu se však neobjeví.

Smlouva s platem 3,083 milionu dolarů mu vyprší za rok a Hurricanes se na jeho gáži podílejí 10 %. V Chicagu Krüger během sedmi sezon odehrál 398 zápasů (33+72) a v 87 utkáních playoff nasbíral 16 bodů (6+10).

Pokud bude fit, bude Blackhawks jistě opět užitečný, zejména díky své úspěšnosti na vhazování. S ohledem na jeho výsledky v minulé sezoně ale nelze očekávat zázraky… Update: GM Arizony John Chayka pověděl novinářům, že Krüger podstoupil před dvěma týdny operaci kýly. Sám hráč se po výměně vyjádřil v tom smyslu, že pro začátek sezony bude připravený a na návrat do Chicaga se moc těší.

MacKenzie Entwistle (18) je vysoké pravé křídlo, draftované loni ve 3. kole. Během své třetí sezony v Hamiltonu (OHL) nastřílel Entwistle 13 branek ve 49 zápasech, navíc přidal 25 asistencí, 35 trestných minut a +16. Výborně mu vyšlo playoff, kdy Bulldogs pomohl k titulu 17 body (10+7) a ve čtyřech utkáních na Memorial Cupu zaznamenal 1+1. Entwistle je důrazný útočník, který může ještě hodně zesílit, na draftu se očekávalo, že přijde na řadu o něco dřív a ve své poslední sezoně mezi juniory by měl patřit k lídrům svého týmu.

Andrew Campbell (30) má v NHL odehráno jen 42 utkání, v AHL však nastoupil do 655 střetnutí (33+108, 568 trestných minut a +93) v Manchesteru, Torontu i naposledy Tucsonu byl kapitánem. Za Roadrunners loni zapsal 6 bodů (2+4), 44 trestných a +7 v 60 zápasech. Campbella si před 10 lety vybralo ve 3. kole draftu Los Angeles, později se pokoušel prorazit v Torontu a dvakrát v Arizoně. Urostlý obránce by měl v příštím roce přinést potřebnou zkušenost do jinak velmi mladé obrany, kterou Hawks na farmě v Rockfordu skládají dohromady. Platnou smlouvu, která mu zaručuje plat 275 tisíc dolarů, má Campbell ještě pro tento rok a pokud by získal místo v hlavním týmu, tak si vydělá celkem 650 tisíc.

Jordan Maletta (23) podepsal na jaře 2016 smlouvu s Columbusem, jenže na první slušnou sezonu na farmě v Clevelandu nenavázal a Blue Jackets jej před nedávnem vyměnili do Arizony. V minulém roce si Maletta připsal v 29 zápasech jen čtyři asistence a je otázkou, jakou roli mu klub pro následující rok chystá.

  • MacKenzie Entwistle

    Entwistle CAN

    24 let, Pravé křídlo
    Chicago v této sezoně:
    4 góly a 3 asistence
  • Andrew Campbell

    Campbell CAN

    36 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jordan Maletta

    Maletta CAN

    28 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Jordan Oesterle

    Oesterle USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu: