Joel Quenneville
Joel Quenneville

Trenér Joel Quenneville v Chicagu končí

Kouč Joel Quenneville byl v úterý spolu se svými asistenty odvolán z funkce a v Chicagu jej nahradí Jeremy Colliton, dosud trenér farmy v Rockfordu. Quenneville strávil u Blackhawks 11 sezon, během kterých dovedl tým ke třem Stanleyho pohárům, a zařadil se mezi klubové legendy. V minulém roce ale Chicago v 1. kole playoff hladce prohrálo s Nashvillem a letos na jaře se do vyřazovacích bojů nedostalo vůbec. Kromě Chicaga působil Quenneville také v Coloradu a St. Louis, v NHL sám na pozici obránce odehrál osm stovek utkání. S Blackhawks se loučí s bilancí 452 výher, 249 porážek a 96 porážek po prodloužení či nájezdech. V klubu končí také asistenti Kevin Dineen (u něhož se spekulovalo, že by mohl Quennevilla nahradit) a Ulf Samuelsson, za kterými jde častá kritika k slabým přesilovkám a hře obránců. Naopak zůstává asistent Don Granato a na lavičku se vrací veterán Barry Smith.

Joel Quenneville se Stanleyho pohárem v roce 2015
Joel Quenneville se Stanleyho pohárem v roce 2015

Blackhawks sice měli povedený vstup do sezony, brzy se ale začali propadat tabulkou a aktuálně jsou na 6. místě centrální divize. Vaz Quennevillovi srazila série pěti porážek v řadě, přičemž výkony na krátkém výjezdu na západ Kanady neslibovaly brzké zlepšení.

V minulosti se často spekulovalo o neshodách mezi ním a generálním manažerem Stanem Bowmanem, ten si však svou pozici, alespoň prozatím, udržel. Majitel Rocky Wirtz v létě sliboval, že tentokrát už nebude mít velkou trpělivost a nejpozději do Vánoc zasáhne, pokud nebudou výkony či výsledky odpovídat jeho představám.

Jeremy Colliton je mladý progresivní trenér, který má také hráčské zkušenosti z NHL, ačkoliv v Islanders spíš paběrkoval. Trenérské ostruhy získával ve švédské Moře a loni dostal příležitost na farmě Hawks v Rockfordu. Zde klubové vedení jeho činnost oslovila, Colliton slušnými výsledky potvrdil své metody a teď se ve své raketové kariéře posunul o další krok výše.