Druhý den draftu si Chicago vybralo 9 hráčů a z Toronta získ

Blackhawks měli do druhého dne draftu k dispozici 11 výběrů, nakonec ale využili jen 9. Svou 43. volbu vyměnilo do Toronta za útočníka Jimmyho Hayese, bratra Kevina Hayese, kterého draftovalo v 1. kole. Poslední výběr v letošním draftu, 210. celkem, vytrejdovalo do Bostonu za 7. kolo příští rok. Ve 2. kole si Blackhawks zamluvili útočníka Rensfeldta, obránce Holla s Johnsem a brankáře Simpsona.

Jako 35. celkově byl v sobotu vybrán Švéd Ludvig Rensfeldt, levé křídlo juniorky Brynäs, kde letos ve 39 zápasech nasbíral 50 bodů (21+29). V hodnocení CSS byl na 5. příčce mezi evropskými hokejisty, u ISS a magazínu The Hockey News zaujal místo na hranici prvního a druhého kola. Rensfeldt je důrazný a rychlý hráč s výbornou střelbou, dobrý u mantinelu a v prostoru před brankou.

Na 43. místě Hawks postoupili svou volbu Torontu a výměnou získali dvacetiletého Jimmyho Hayese. Starší bratr letošní chicagké jedničky je typově podobným hráčem: velký hráč, který si zároveň rozumí s pukem a má obrovský prostor pro zlepšení. Maple Leafs si ho vybrali na konci druhého kola před dvěma roky a v první sezoně na Boston College se teprve rozkoukával. Letos už se mu ale dařilo podstatně lépe a patřil k výrazným postavam mužstva, za které nastupoval Ben Smith, chicagská naděje. Hayes ve 42 utkáních nasbíral 35 bodů za 13 branek a 22 asistencí. Toronto na 43. místě draftovalo Brada Rosse, provokatéra z úspěšného útoku Portlandu (WHL) s Ryanem Johansenem a Ninem Niederraiterem.

Z 54. pozice si Chicago vybralo vysokého zadáka Justina Holla. Hráč středoškolské Minnetonky (20+17 v 31 utkáních) je vynikající na rozehrávce a výtečný bruslař. Potřebuje zesílit, získat zkušenosti a hrát chytřeji ve vlastní třetině. Má spoustu prostoru na zlepšení, jeho hra má v tuto chvílí hodně děr, je ale příslíbem do budoucna. Po skončení středoškolské sezony hrál za Omahu (USHL), kde bude pokračovat i další rok. Od podzimu 2011 nastupuje na University of Minnesota (působí zde Nick Leddy, naděje Hawks). V hodnocení ISS a The Hockey News zaujal místo na začátku sedmé desítky, mezi zámořskými hráči byl podle CSS na 47. pozici.

Na 58. příčce, kterou Chicago získalo výměnou s Islanders během prvního kola, si Hawks zvolili gólmana Kenta Simpsona. Brankář Everettu je pohyblivý, má výborné reflexy. Chybí mu ale zkušenosti a někdy větší trpělivost. Podle CSS byl na draftu třetím nejlepším zámořským brankářem, ISS ho vyhodnotila jako 11. brankáře celkem, THN mu přiřkla 82. příčku.

Druhé kolo zakončili Blackhawks volbou Stephena Johnse. Silový obránce reprezentace USA do 18 let letos ve 23 zápasech zaznamenal 8 bodů (1+7) a 29 trestných minut. Je dobrým bruslařem a má vynikající střelu. Jeho oblíbeným hráčem je Brooks Orpik z Pittsburghu. Důraz je jeho největší předností a musí zapracovat na tom, aby byl trochu více kompletnějším obráncem. Podle žebříčků měl přijít na řadu někdy v polovině druhého kola, Blackhawks ho ale získali až na 60. místě. Od podzimu by měl hrát za University of Notre Dame.

Na 90. místě Chicago získalo zodpovědného švédského útočníka Joakima Nordströma z AIK Stockholm a jako 120. draftovalo dalšího forvarda, bitkaře Roba Flicka z Mississaugy (OHL).

V pátém kole Hawks nevybírali, na řadu přišli až na samém začátku 6. kola, když získali 151. volbu tento týden z Edmontonu výměnou za Colina Frasera. Chicago možná trochu překvapivě ukázalo na německého útočníka Mirka Höefflina, 23. v hodnocení evropských hráčů podle CSS. Osmnácetiletý hokejista strávil letošní sezonu napůl v druhé německé lize, za Heilbronn odehrál 18 utkání s bilancí 0+3, a napůl v juniorské soutěži, kde za Mannheim nasbíral 67 bodů (32+25) ve 24 duelech.

Ze 180. místa si Chicago vybralo obránce Indiany (USHL) Nicka Mattsona. V 51 utkáních nasbíral 19 bodů (5+14) a 14 trestných minut. Dobře střílí a je užitečný při rozehrávce, potřebuje ale zlepšit pohyb a bruslení. Na podzim nastupuje na University of North Dakota (zde již hraje naděje Hawks Joe Gleason).

Poslední chicagskou volbou byl na 191. místě gólman Macmillan Carruth. Gólman Portlandu (WHL) začal sezonu jako náhradník, během roku se mu ale celkem dařilo a na jaře získal pozici jedničky. Má před sebou sice ještě hodně práce, rozhodně se ale jedná o nadaného a slibného brankáře.

Blackhawks na letošním draftu zvolili dvě linky: vybírali převážně velké hráče, kteří ale zároveň prokazují jistou úroveň šikovnosti. Patrná byla tendence vybírat hokejisty, kteří jsou spíše na samém začátku svého hráčského vývoje a pokud se vypracují pro NHL, nestane se tak dříve než řekněme za tři nebo čtyři roky. Chicago se opět ohlíželo hlavně na hráče, kteří stráví svou juniorskou kariéru pravděpodobně na universitách (bratři Hayesové, obránci Holl, Johns, Mattson). V Evropě by měli asi dále působit švédští hráči Rensfeldt a Nördstrom a Němec Höefflin. Oba brankáři působí v kanadské WHL, Flick pak v OHL. Na výsledky letošního draftu si tak Chicago počká delší dobu.

V 7. kole si Tampa Bay vybrala Teigana Zahna. Obránce Saskatoonu byl před dvěma lety draftován Chicagem, na smlouvě se ale nedohodl a byl tak znovu k dispozici na vstupním draftu. Cody Beach, bratr Kylea Beache, jedničky Hawks z roku 2008, byl v sobotu draftován St. Louis.