Jokiharju a Lankinen vybojovali zlaté medaile

Obránce Henri Jokiharju a brankář Kevin Lankinen se radují z titulu Mistrů světa pro rok 2019. Stříbrnou medaili si domů přiveze útočník Dylan Strome a bronzovou pak útočník Artem Anisimov. Ze zástupců Blackhawks v bojích o medaile pak na prázdno vyšel útočník Dominik Kubalík. V prvním semifinále Finsko s Lankinenem v brance porazilo Rusko 1:0 a Jokiharju přispěl asistencí. Kanada následně přehrála českou reprezentací 5:1. Ve finále předvedl další vynikající výkon gólman Lankinen, výrazně se podepsal pod vítězství Finů 3:1 a hokejisté Suomi znovu potvrdili, že Bratislava je jejich zlatým městem. V utkání o třetí místo uspělo Rusko po nájezdech 3:2 a z gólu se v tomto střetnutí radovali jak Anisimov, tak Kubalík.

Finsko se dostalo do finále po vítězství 1:0 nad Ruskem, na kterém měl obrovský podíl brankář Lankinen, který kryl všech 32 ruských střel a připsal si druhou nulu na turnaji. O jediný gól se postaral kapitán Finů Marko Anttila, kapitán Finska, kterého si Blackhawks vybrali v draftu 2004, ale smlouvu s ním nikdy neuzavřeli. Asistenci si u jeho gólu připsal obránce Jokiharju. Druhým finalistou se pak stala Kanada, která porazila Českou republiku vcelku s přehledem 5:1. Dylan Strome si připsal asistenci u gólu Chabota na 5:0, Dominik Kubalík nebodoval.

Utkání o bronz musely rozhodnout až nájezdy. Rusko se dostalo ve 13. minutě do vedení, ale Češi vyrovnali za 41 vteřin a v předposlední minutě je do vedení poslal svým 6. gólem na turnaji Kubalík. Na začátku 2. třetiny ovšem srovnal Anisimov svým 4. gólem na turnaji a pak až do konce prodloužení další gól nepadl, i přes to, že Češi vyslali na Vasilevskiho celkem 50 střel. Zatím co Češi nedali ani jeden ze 4 nájezdů (jeden z nich Kubalík), Rusové proměnili 2 ze 3 a převzali bronzové medaile.

Utkání o zlaté medaile pak mělo pro Finsko stejné hrdiny, jako semifinále proti Rusku. Kanada se sice v 11. minutě ujala vedení, ale to byl jediný gól, který brankář Lankinen připustil a ostatních 43 střeleckých pokusů kryl, i když mu několikrát pomohla konstrukce branky. Na začátku druhé třetiny srovnal Anttila, který přidal i vítězný gól v úvodu 3. třetiny. Konečný výsledek 3:1 pak znamenal, že Finsko se mohlo po 8 letech opět v Bratislavě radovat z titulu Mistrů světa. Strome v utkání nebodoval. Jokiharju tak v jedné sezoně získal titul Mistra světa jak mezi hráči do 20 let, tak i mezi dospělými.