Obranu posílí Olli Määttä, do Pittsburghu odchází Kahun

V noci na neděli se Blackhawks dohodli na výměně s Pittsburghem, odkud získali finského obránce Olliho Määttu (24). Zájem Chicaga o hráče do druhé obranné dvojice nebyl v NHL tajemstvím, spekulovalo se mj. o jednáních s Carolinou. GM Stan Bowman nakonec obětoval německého útočníka Dominika Kahuna a volbu v 5. kole draftu, aby od Penguins přivedl právě Määttu. Urostlý hokejista se smlouvou do roku 2022 (a platem lehce přes 4 miliony dolarů) pomohl Pittsburghu ke dvěma Stanleyho pohárům, minulá sezona se mu ale příliš nevydařila. Määttä je spíše defenzivní obránce, užitečný v oslabení, ale poněkud mu schází dynamika a je náchylnější ke zraněním. Kahun (23) má za sebou premiérovou sezonu v NHL a v 82 zápasech nasbíral 37 bodů (13+24). V Chicagu, se kterým podepsal dvouletou smlouvu jako volný hráč, dostal na pravém křídle hodně prostoru a přes svůj menší vzrůst zaujal aktivitou při napadání a solidní produktivitou.

O výměně Määtty se v Pittsburghu hovořilo delší dobu, zdálo se však, že o něj není v ostatních týmech takový zájem, aby se pro Penguins jednalo o přijatelný trejd. Přes svůj nízký věk má v NHL za sebou již 6 sezon (během 362 utkání zaznamenal 25+82, 98 trestných minut a +61) a hodně zkušeností získal také v playoff. Määttä bývá kritizován pro slabší pohyb, pouze v jedné sezoně odehrál všech 82 zápasů (v jednom roce jej však vyřadila úspěšná léčba nádoru) a zatímco v podrobnějších statistikách patří mezi nadprůměrné obránce při blokování střel, stejné metriky ukazují na jeho slabiny, pokud jde o defenzivní činnost ve středním pásmu.

V Chicagu by měl dostat pevnou roli ve druhé obranné dvojici, na místě, kde po výměně Hjalmarssona do Arizony tlačí Hawks bota. V tomhle směru si GM Bowman brzy splnil jeden z letních úkolů, na druhou stranu tím jen umocnil lehký přetlak v obraně a další trejd(y) zřejmě budou následovat.

Kahun, které tak přijde o zápas v Praze, v Chicagu zaujal a těžko soudit, nakolik se mu podaří výkony a výsledky z nováčkovské sezony potvrdit či vylepšit i v dalším roce. U Blackhawks by jistě měl nadále svou úlohu, jenže obránce, jakého GM Bowman hledat, není na trhu zadarmo. Z odchodu Kahuna by mohli těžit hokejisté, jejichž pozice dosud nebyla úplně jistá: zejména Brendan Perlini (aktuálně chráněný volný hráč bez smlouvy), Dylan Sikura a Dominik Kubalík, který se s Chicagem dohodl na kontraktu po MS a poté, co klub získal jeho práva z Los Angeles.

  • Dominik Kahun

    Kahun GER

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Olli Määttä

    Määttä FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu: