Adam Burish odchází do Dallasu

Útočník Adam Burish se dohodl na smlouvě s Dallasem. Kontrakt je dvouletý, s průměrným platem 1,15 milionu dolarů.

Sedmadvacetiletého Adama Burishe si Blackhawks vybrali až v 7. kole draftu 2002. Energický křídelník pak nastoupil na University of Wisconsin, kde strávil čtyři roky a se školou se rozloučil jako kapitán týmu vítězstvím v celostátním šampionátu. Sezonu 2006-07 strávil převážně na farmě v Norfolku, poté už se stal plnohodnotým členem kádru hlavního týmu. V Chicagu odehrál celkem 169 utkání s bilancí 11 branek, 10 přihrávek a 323 trestných minut. Minulý rok stihl kvůli zranění jen 13 duelů.

Blackhawks budou postrávat nejen jeho důraz a nasazení, kterým z pozice hráče čtvrté formace dokázal často probudit spoluhráče k lepším výkonem, ale i jeho osobnost mimo kluziště. Veselý chlapík, který se ve dvojici s Patrickem Sharpem staral o dobrou náladu v kabině, byl znám i jako provokatér na ledě. Ve všech těchto odhledech ho budou Blackhawks postrádat, v současné situaci pro něho ale nezbyl dostatek peněz. Burish tak poprvé během své kariéry v NHL přestupuje a nadále bude hájit barvy Dallasu.

„Hawks řekli většině z nás a našich agentů, že musí nejprve zhodnotit svou situaci, což právě dělají, a rozhodnout se, koho podepíší nejdříve,“ řekl Burish novinářům ve středu. „Hádám, že Niemi je asi první na řadě. Zřejmě budou muset nejdříve vyřešit jeho smlouvu a pak se uvidí, co zbyde na ostatní. Nevím, jestli je [v Chicagu] konec nebo ne. Doufám, že to vyřešíme, rád bych zůstal. V Chicagu je to teď skvělé. [Na druhou stranu], láká mě mít místo, kde bych snad mohl mít větší úlohu a víc času na ledě. Plat není rozhodující, pokud je to o 100 tisíc více nebo méně, to pro mne nehraje roli. Byl to skvělý zážitek, přál bych si tu zůstat a zopakovat to.“

Ve chvíli, kdy bylo jasné, že v Chicagu pokračovat nebude a dohodl se s Dallasem, Burish nezapomněl vzkázat Sharpovi a Patricku Kaneovi, aby si v zápasech proti Stars dávali ledě pozor. Blackhawks tak dnes bohužel přišli o další část své duše.